07 februari 2017

Plaats bronverwijzing in tekst

Een regelmatig terugkerende vraag aan het Auteursrecht Informatiepunt is: waar moet volgens de APA-richtlijnen de bronvermelding in de tekst staan?
  
Hier is niet een eenduidig antwoord op te geven. De bronverwijzing kan zowel aan het begin, in het midden als aan het einde van een regel of alinea staan. De schrijver van de tekst mag zelf bepalen waar de verwijzing komt te staan, als voor de lezer maar duidelijk welke gedeelte van de tekst gebaseerd is op een andere bron.

Omdat een citaat tussen dubbele aanhalingstekens staat kan er voor de lezer geen twijfel bestaan welk gedeelte van de tekst afkomstig is van een andere bron. De verwijzing kan zowel voor als achter het citaat staan.
Onderstaande voorbeelden zijn afkomstig uit het best verkochte boek in Nederland van 2015, Dit Kan Niet Waar Zijn van Joris Luyendijk. Er wordt naar dezelfde zin verwezen, in het eerste voorbeeld staat de bronverwijzing aan het einde, in het tweede voorbeeld aan het begin van de zin:
 • “In de financiële sector in Londen werken tussen de 250.000 en 350.000 mensen” (Luyendijk, 2015, p. 18).
   
 • Volgens Luyendijk (2015, p. 18) werken in Londen “tussen de 250.000 en 350.000 mensen” in de financiële sector.

Bij een parafrase wordt een externe bron in eigen woorden weergegeven. Net als bij een citaat kan de bronvermelding aan het begin en een het einde staan, als het maar duidelijk is welke gedeelte van de tekst gebaseerd is op een andere bron. Deze voorbeelden zijn parafrasen van bovenstaande citaten:
 • Er zijn gemiddeld 300.000 mensen werkzaam in de Britse financiële wereld (Luyendijk, 2015).
   
 • Volgens Luyendijk (2015) zijn er gemiddeld 300.000 mensen werkzaam in de Britse financiële wereld.

Merk op dat bij een citaat uit een bron met paginanummers het verplicht is om het paginanummer te vermelden, bij een parafrase mag het ook maar is het niet verplicht.
 
Wanneer een gehele paragraaf, alinea of zelfs hoofdstuk gebaseerd is op dezelfde bron is het niet altijd nodig om dezelfde bron na iedere zijn te herhalen, het kan zelfs storend voor de lezer zijn. Zie ook het blogbericht Herhalen van dezelfde bronverwijzing.
 
Algemeen kan gesteld worden dat een bronverwijzing overal in de tekst mag staan, als het maar voor de lezer duidelijk is welk gedeelte van de tekst gebaseerd is op een andere bron.

Zie ook het vervolgbericht Plaats bronverwijzing in de tekst [2].
   
 
Deze pagina is op 22 september 2021 aangepast zodat de inhoud 
overeenkomt met de 3e herziene editie van De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

66 opmerkingen:

 1. Heb een vraag waar ik ook via Google niet uitkom. Ik wil uit een PDF document parafraseren en daarbij ook de paginanummers vermelden, ondanks dat dit niet verplicht is. Ik heb het volgende geleerd:

  1) Verwijzen naar pagina 1: p. 1
  2) Verwijzen naar pagina 1 t/m 6: pp. 1-6

  Maar hoe verwijs ik naar pagina 1 én 6?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zowel in de Publication Manual als op het APA Style Blog kan ik geen antwoord op deze vraag vinden. Ik zou zelf (p. 1, 6) adviseren, maar ik ga dit navragen bij de APA Style Experts in Amerika. Wordt dus nog vervolgd.

   Verwijderen
  2. Top, met deze reactie heb ik me even geabonneerd op het krijgen van een melding :-).

   Verwijderen
  3. Heel snel reactie gekregen uit Amerika en mijn advies blijkt te kloppen: verwijzen naar twee niet opeenvolgende pagina's is met een komma, dus (p. 1, 6).

   Verwijderen
  4. Hoi APA Team, ik probeer nu zelf ook zaken na te gaan op het APA Style Blog, en daar vond ik een ander advies, namelijk (pp. 1, 6).

   Zie http://blog.apastyle.org/apastyle/2015/03/when-and-how-to-include-page-numbers-in-apa-style-citations.html#comment-6a01157041f4e3970b01b7c7c433fb970b

   en

   http://blog.apastyle.org/apastyle/2015/03/when-and-how-to-include-page-numbers-in-apa-style-citations.html#comment-6a01157041f4e3970b01b8d151d5d5970c

   "You use a comma to separate nonconsecutive page numbers: pp. 315, 324 is correct!"

   Veranderd dit iets aan jullie advies, en wat nu het beste te doen?

   Groet Willem

   Verwijderen
  5. Je hebt gelijk, het moet zijn pp. 1, 6, dus een dubbele p. Dit antwoord kreeg ik ook van de APA Style expert. Niet goed gelezen dus, bedankt voor de verbetering.

   Verwijderen
 2. Hoe verwijs ik naar twee bronnen in de tekst. Beide hebben meerdere auteurs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedoel je een parafrase van meerdere publicaties? Zet de namen van de auteur(s) en de jaartellen achter elkaar, alfabetisch gerangschikt en gescheiden door een punt-komma (;):
   ...verschillende studies (Jansen & Bakker, 2010; Smit, Dekker & Vries, 2009) laten zien...

   Verwijderen
 3. Voor een concurrentieanalyse heb ik gebruik gemaakt van verschillende social media accounts om ze te analyseren. Ik heb hier onder andere inforamtie uit gehaald over het aantal volgers en reacties. Hoe moet ik dit in de bronnenlijst en in de tekst vermelden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ligt aan het geraadpleegde medium, zie op onze site APA Bronnenlijst: Internetbron - Sociale media (link staat links van dit bericht) voor enkele voorbeelden van Facebook en Twitter.
   Het APA Style Blog heeft een blogbericht over sociale media:
   http://blog.apastyle.org/apastyle/2013/10/how-to-cite-social-media-in-apa-style.html

   Verwijderen
 4. Hoe zit het met een parafrase waarvan meerdere auteurs in de tekst staan? Is het dan Jansen en Visser (2017) zeggen.....of Jansen & Visser (2017) zeggen.....Voor een citaat staat dit wel aangegeven voor een parafrase niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is: Jansen en Visser (2017) zeggen...

   In een lopende zin gebruik je 'en' tussen twee namen (=Nederlandse spelling), dit geldt voor zowel citaten als parafrasen.

   Verwijderen
  2. Dank je wel! Een andere vraag nog.Bij een parafrase van meer dan twee auteurs, vermeld je deze allemaal bij de eerste verwijzing, bij de tweede verwijzing gebruik je 'et al' tussen de haakjes. Bijv: (Meer et al, 2001). Hoe zit dit als je de vermelding in de tekst hebt? Schrijf je dit dan: Meer et al. (2001) geven aan dat....?

   Verwijderen
  3. Dat is juist. Let wel op de punt achter al:
   (Meer et al., 2001)
   Et al. is een Latijnse afkorting van et alii.

   Verwijderen
 5. Voor het schrijven van een verslag over leidinggeven heb ik een voetbaltraining bezocht. Ik heb tijden een training allen geobserveerd. Mijn vraag is of ik dit als bron moet vermelden, en zo ja hoe?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, want de observaties zijn 'eigen werk', hier hoeft niet naar verwezen te worden.

   Verwijderen
  2. Voor een onderzoek heb ik gebruik gemaakt van een interview dat te zien was op tv. Je eigen interview hoef je niet te vermelden in de literatuurlijst. Maar hoe zit dit met een interview van een ander moet deze wel vermeld worden in de literatuurlijst?

   Verwijderen
  3. Je verwijst naar het programma als audiovisuele bron, zowel in de tekst als in de bronnenlijst. Let op dat de geïnterviewde persoon niet de maker is van het interview.

   Verwijderen
 6. Als je een groot stuk herschrijft, moet dan achter iedere zin de bron? ookal is dit dezelfde bron?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat hoeft niet. Zie voor uitleg het blogbericht Herhalen van dezelfde bronvermelding:
   https://theapateam.blogspot.nl/2014/08/herhalen-van-dezelfde-bronvermelding.html

   Verwijderen
 7. hoi! ik vroeg me af hoe ik een citaat uit een audio bron moet beschrijven in de tekst. Ik wil namelijk een zin die een kunstenaar in een youtube interview verteld letterlijk citeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je verwijst naar de bron, in dit voorbeeld YouTube. Zie voor uitleg het blogbericht over YouTube:
   http://theapateam.blogspot.nl/2016/12/youtube.html

   Verwijderen
 8. Als je een parafrase wil maken van twee auteurs in de tekst. 1 achternaam heeft 'van den' ervoor. moet je dit benoemen? En in de bronnenlijst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de lopende tekst gebruik je de tussenvoegsels, zie voor uitleg het blogbericht Achternamen:
   https://theapateam.blogspot.nl/2015/06/achternamen.html

   Verwijderen
 9. Als ik naar van der Pol wil refereren, wordt het dan: (Pol, 2009) of (van der Pol, 2009)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het wordt (Pol, 2009).

   Let op: vanaf studiejaar 2017-2018 wordt het (Van der Pol, 2009). Zie ook het blogbericht 'De APA-richtlijnen uitgelegd: Wijzigingen 2017-2018':
   https://theapateam.blogspot.nl/2017/05/de-apa-richtlijnen-uitgelegd-2.html

   Verwijderen
 10. Hallo,
  Ik vraag me af of deze parafrase correct is:
  Verhagen en Haarsma-den Dekker (2012)
  Het is een mevrouw met 2 achterenamen en den erbij.
  Ook staat er dat het boek door Verhagen is geschreven en m.m.v Haarsma- den Dekker. Moet die naam dan wel in de parafrase?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, omdat Haarsma-den Dekker alleen heeft meegewerkt maar geen auteur is wordt zij niet in de tekst (parafrase) genoemd, wel in de bronnenlijst:
   Verhagen, P. (met Haarsma-den Dekker, C.). (2012). etc.

   Verwijderen
  2. Super! dankuwel!

   Verwijderen
 11. Hallo ik heb een vraag over de schrijfwijze van meerdere bronvermeldingen in een zin. Als voorbeeld heb ik deze zin genomen.

  "Een overeenkomst kan ook vernietigd worden als bij de totstandkoming van de overeenkomst sprake is geweest van dwaling, bedreiging, bedrog of misbruik van omstandigheden."

  Deze informatie is gevonden in 2 verschillende artikelen van het Burgerlijk Wetboek. Zou ik dan achter de punt van de zin 2 voetnoten achter elkaar mogen schrijven met een komma ertussen, of moet dit specifieker in de zin zelf?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is mogelijk om meerdere verwijzingen naar verschillende bronnen met dezelfde inhoud achter elkaar te zetten. Zet de auteurs op alfabetische volgorde (ongeacht het jaar) en zet tussen de twee verwijzingen een punt-komma, bijvoorbeeld:

   (Baarda et al., 2012; Fischer & Julsing, 2014; Migchelbrink, 2006)

   APA maakt overigens geen gebruik van voetnoten voor bronvermeldingen.

   Verwijderen
 12. Hallo, ik heb een vraag over hoe ik naar een aflevering van Rambam in de tekst verwijs en in de literatuurlijst.

  In de aflevering van rambam zegt Laura Westendorp (woordvoerder van Unicef) iets wat ik wil citeren. Zij heeft verder niks met het programma van Rambam te maken.

  Hoe zet ik dit in de teskt?


  Dit wordt bevestigd in een tv-uitzending van Rambam (2016) over Voluntoursim door Laura Westendorp, woordvoerder van Unicef: “Deze kinderen zitten in een weeshuis, omdat ze nodig zijn om vrijwilligers een doel te geven”.

  dit is hoe ik het nu heb in de literatuurlijst.

  Warners, K. (Regisseur). (2016, 8 december). Voluntourism. In Station CCCP (Producent), Rambam. Hilversum: VARA

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De verwijzing in de bronnenlijst is juist, zet in de tekst ook de naam van de regisseur:

   … een tv-uitzending van Rambam (Warners, 2016) over …

   Op deze manier kan de lezer van de tekst de bron makkelijk terugvinden in de bronnenlijst.

   Verwijderen
 13. Hallo,

  Ik wil parafraseren uit een boek dat door meerdere auteurs is geschreven. Hoe vermeld ik de bron in de tekst?
  Gebruik ik de auteurs van het hoofdstuk? Of de namen van de redactie? En zo ja: moet ik dan ook (red) vermelden in de tekst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de tekst noem je alleen de auteurs van het hoofdstuk, omdat deze namen als eerste staan vermeld in de bronvermelding.

   Verwijderen
 14. Hallo,

  Ik heb meerdere zinnen achterelkaar geparafraseerd van één bron, in welke zin moet ik de bronvermelding dan zetten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is afhankelijk van de tekst. Je zou ervoor kunnen kiezen het tekstgedeelte dat bestaat uit parafrasen uit dezelfde bron in één alinea te zetten. Je zet dan de bronverwijzing aan het begin of het einde van de alinea. Het is voor de lezer dan duidelijk dat de tekst in de alinea gebaseerd is op dezelfde bron.

   Verwijderen
 15. Hallo,
  Wanneer je van dezelfde auteur meerdere publicaties gebruikt in een tekst, is het dan juist om eerst (De Beer, 2012; De Beer, 2017) te gebruiken op volgorde van het jaartal? Omdat het dezelfde achternaam betreft?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De auteursnaam wordt niet herhaald en de jaartallen staan op volgorde van oud naar nieuw, gescheiden door een komma:
   (De Beer 2012, 2017)

   Verwijderen
  2. En als je een publicatie hebt die van dezelfde auteur en uit hetzelfde jaartal is? Werk je dan met een nummering? Dus: (De Leeuw 2019 (1), 2019 (2)) of iets dergelijks?

   Verwijderen
  3. Voeg een kleine letter a en b toe om beide publicaties te onderscheiden: (De Leeuw, 2019a, 2019b).

   Zie ook het blogbericht Tweelingverwijzingen.

   Verwijderen
 16. Hoe verwijs ik in een tekst naar een bron die iemand anders heeft gebruikt om haar werk te kunnen maken? Een bron in een bron dus. Hoe zet ik dit dan vervolgens in mijn literatuurlijst?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoe verwijs ik naar een powerpoint die ik in mijn literatuurlijst heb staan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zie voor uitleg het blogbericht Lessen of klik in de woordenwolk links op deze pagina op 'PowerPoint'.

   Verwijderen
 18. Hoe kan ik de bronvermelding doen van een deel van een dia van een powerpoint die ik heb geparafraseerd? De tekst van die dia bevat twee verschillende bronnen. Hoe kan ik deze vermelden in de tekst en in de bronnenlijst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verwijs in de bronnenlijst naar de complete PowerPoint (ik ga ervan uit dat deze online staat), noem in de tekst ook de originele bron, zie hiervoor het blogbericht Bronvermelding van een bronvermelding.

   Verwijderen
 19. Hoe vermeld ik een persoonlijke communicatie bron in de tekst, waarbij er meerdere medewerkers bij betrokken zijn? Wordt het dan achter elkaar of: (S. Riemersma, J. Slegers, T. Raders, persoonlijke communicatie, 16 mei 2019)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vermelding is juist, zet voor de laatste naam het &-teken:
   (S. Riemersma, J. Slegers, & T. Raders, persoonlijke communicatie, 16 mei 2019)

   Verwijderen
 20. Ik heb een bron met 8 auteurs: Wijnroks, L., Janssen, C., Epskamp, S., Kloosterman, D., Mispelblom Beyer, I., Post, T., Stor, P., & Storsbergen, H. (2006).

  Hoe moet ik dit in mijn tekst benoemen. Ik heb nu dit: Wijnroks et al., (2006) voegen hier aan toe dat..

  Klopt dit?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Goede dag. hoe kan ik naar een artikel verwijzen in de tekst en in de literatuurlijst?
  Alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze vraag is te algemeen om te kunnen beantwoorden, zie voor uitleg over vermelding in bronnenlijst APA Bronnenlijst en over verwijzing in de tekst APA In de tekst.

   Verwijderen
  2. het artikel is: "Na een leven op straat terug de schoolbanken in" de auteur is Martin Kuiper. het artikel is in 8 februari geschreven. en het gaat over de docent Hans Hoogerdijk.

   Verwijderen
  3. Gaat het om dit online artikel uit NRC?

   In de tekst: (Kuiper, 2019)

   In de bronnenlijst:
   Kuiper, M. (2019, 8 oktober). Na een leven op straat terug de schoolbanken in. NRC. Geraadpleegd op 11 mei 2020, van https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/08/na-een-leven-op-straat-terug-de-schoolbanken-in-a3653132

   Zie voor verwijzen naar online krantenartikelen APA Bronnenlijst: Krantenartikel - 4.2 Online.

   Verwijderen
  4. Eerst wil ik u bedanken. nu is het duidelijk voor mij
   ik heb nog twee vragen:
   1- waarom moet ik "Geraadpleegd op 11 mei 2020, van https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/08/na-een-leven-op-straat-terug-de-schoolbanken-in-a3653132" schrijven.
   2- Ik heb van deze web-site "https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Syria" deze fragment "Lesbian, gay, bisexual, and transgender (LGBT) people in the Syrian Arab Republic may face legal challenges not experienced by non-LGBT residents. Article 520 of the penal code of 1949, prohibits "carnal relations against the order of nature", and provides for up to three-years imprisonment" gebruikt. hoe kan ik er naar verwijzen?
   Alvast bedankt.

   Verwijderen
  5. 1 Omdat webpagina’s kunnen veranderen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een boek, noem je de datum waarop je de pagina hebt bekeken en de link.
   2 Zie voor uitleg over hoe je verwijst naar Wikipedia het blogbericht Wikipedia.

   Verwijderen
 22. Hoi hoe moet je naar een bron verwijzen in een tekst na elke alinea? Doe je dan ook alleen de auteur en de datum of ook nog de titel en site erbij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de tekst worden alleen auteur en jaartal genoemd. Bij een citaat is, indien aanwezig, het paginanummer ook verplicht. Titel en site worden alleen in de bronnenlijst genoemd.

   Als het telkens om dezelfde bron gaat hoef je de verwijzing niet te herhalen, zie voor een toelichting het blogbericht Herhalen van dezelfde bronvermelding.

   Verwijderen
 23. Hallo,

  Ik vroeg me af, hoe verwerk ik een internetbron in mijn lopende tekst? Voorbeeld:

  Als gevolg van ouderdom, is er een vergroot risico om uitgedroogd te raken (Venvn, 2020). Klopt dit op deze manier?
  Nog een voorbeeld:
  Het lichaam is zo vatbaarder voor virussen en bacteriën (Longfonds, 2020).
  Wanneer schrijf ik de hele website in mijn lopende tekst?
  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beide voorbeelden zijn juist, let op hoofdletters en de juiste schrijfwijze (V&VN, 2020).

   Uit De APA-richtlijnen uitgelegd, pp. 34-35:
   Wanneer een website als geheel genoemd wordt is het voldoende om de URL in de tekst te vermelden. De link wordt niet
   opgenomen in de literatuurlijst.

   Voorbeeld:
   Als je een bedrijf wilt starten dan vind je op de website
   van de Kamer van Koophandel (www.kvk.nl) veel
   bruikbare informatie

   Verwijderen
 24. Klopt de volgende bronvermelding?

  Volgens Carless (2006, in Vermunt & Sluijsmans, 2015, p. 20) en Higgens, Hartley, & Skelton (2202, in Vermunt & Sluijsmans, 2015, p. 20) hebben studenten...

  Kan ik dit overzichtelijker weergeven dan hierboven? Ik heb dus eigenlijk met twee bronnen te maken uit één bron. Dit is het origineel:

  Studenten hebben vaak moeite met het decoderen van de beoordelingscriteria onder andere doordat het taalgebruik waarin leerdoelen en criteria geformuleerd zijn, niet altijd helder is voor studenten (Carless, 2006; Higgins, Hartley, & Skelton, 2002).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bronverwijzing is juist, bij twee bronnen genoemd in het origineel wordt de geraadpleegde bron twee maal genoemd.

   Let op dat bij drie of meer auteurs alleen de eerste naam + et al. wordt genoemd:

   Volgens Carless (2006, in Vermunt & Sluijsmans, 2015, p. 20) en Higgens et al. (2002, in Vermunt & Sluijsmans, 2015, p. 20) hebben studenten...

   Verwijderen
  2. Bedankt voor de snelle reactie. Ik begreep via deze website (https://www.scribbr.nl/apa-stijl/6de-editie/meerdere-auteurs/) dat er bij 3, 4 of 5 auteurs alle achternamen worden geplaatst bij de eerste verwijzing in de tekst. Bij alle verwijzingen daarna wordt er wel de eerste achternaam + et al. geplaatst. Klopt dit niet?

   Verwijderen
  3. Dit is een artikel over APA6. Sinds september 2021 wordt APA7 gehanteerd.

   Verwijderen
  4. Helder! Heel erg bedankt!

   Verwijderen