dinsdag 19 augustus 2014

Herhalen van dezelfde bronvermelding

In dit blog zullen we regelmatig aandacht besteden aan vragen die meer dan eens aan het Auteursrecht Informatiepunt zijn gesteld. Deze vraag is in verschillende variaties via het Contactformulier binnengekomen:
Ik schrijf een heel hoofdstuk dat ik baseer op de onderzoeksmethode beschreven in een boek, moet ik dan na iedere alinea opnieuw de bron vermelden?

Hoewel het van belang is dat de bronvermelding op de juiste manier wordt vermeld kan het voor de lezer storend zijn als de tekst telkens wordt onderbroken door dezelfde bronvermelding.
Stel, je gebruikt voor een hoofdstuk in je onderzoeksverslag hoofdstuk 3, ‘Oriënteren’ en hoofdstuk 4, ‘Richten’ uit het boek Praktijkonderzoek in Zorg en Welzijn van Cyrilla van der Donk en Bas van Lanen. Je gebruikt alleen parafrasen, dus de verwijzing in de tekst is in principe telkens dezelfde: (Van der Donk & Van Lanen, 2011). Het heeft dan weinig zin om deze bronvermelding na iedere alinea te herhalen.

Het moet voor de lezer wel duidelijk zijn welke publicatie geraadpleegd is en hoe. Dat kan door aan het begin van de tekst precies aan te geven hoe het boek gebruikt is, bijvoorbeeld:

Dit hoofdstuk is gebaseerd op hoofdstuk 3 en 4 uit Praktijkonderzoek in Zorg en Welzijn (Van der Donk & Van Lanen, 2011), waarin het starten van een praktijkonderzoek en het formuleren van een onderzoeksdoel worden besproken.

De tekst kun je geheel naar eigen inzicht schrijven, alleen het gedeelte tussen haakjes ligt vast. Hou er rekening mee dat wanneer je besluit om in de tekst een gedeelte uit dit boek te citeren je daarbij het paginanummer apart moet vermelden.
 
Deze pagina is op 7 augustus 2017 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

31 opmerkingen:

 1. Kan dit ook toegepast worden op afbeeldingen zodat niet telkens dezelfde bron onder een afbeelding genoemd hoeft te worden. Heb het nu als volgt opgenomen bij aanvang hoofdstuk:

  Dit hoofdstuk is gebaseerd op en de afbeeldingen zijn overgenomen uit de hoofdstukken 1 tot en met 4 uit Renterisico in een pensioenbalans (Syntrus Achmea, z.d.). Gebruik van andere bronnen is apart vermeld in de tekst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, naar iedere afbeelding wordt in de tekst en onder de afbeelding apart verwezen.
   Zie ook de blogberichten met het label 'Afbeeldingen'.

   Verwijderen
  2. De figuren die ik gebruik zijn afkomstig uit een PDF publicatie waar ik in de bronnenlijst als volgt naar verwijs:

   Syntrus Achmea. ([2012]). Renterisico in een pensioenbalans. Gedownload op 14 januari 2017, van https://www.syntrusachmea.nl/Images/2012-10-18%20Brochure%20Renterisico.pdf

   Hoe met ik dan onder de afbeelding verwijzen? Omdat dit uit een PDF komt kan ik niet helemaal plaatsen wat te doen na het lezen van 'Afbeelding van internet' en 'Tabellen en figuren'.

   Verwijderen
  3. Je kunt hiervoor het voorbeeld van ‘Afbeelding van internet’ gebruiken, wellicht nog handiger is het voorbeeld bij het blogbericht Tabellen en figuren: Veelgestelde vragen, vraag 4 Hoe verwijs ik naar een tabel of figuur die ik van internet afhaal?:
   http://theapateam.blogspot.nl/2016/06/tabellen-en-figuren-veelgestelde-vragen.html

   Verwijderen
  4. Top, dit heb ik toegepast:

   Figuur 7. Swapcurve. Overgenomen uit “Renterisico in een pensioenbalans” van Syntrus Achmea, [2012] (https://www.syntrusachmea.nl/Images/2012-10-18%20Brochure%20Renterisico.pdf). Copyright, Syntrus Achmea Vermogensbeheer B.V.

   Ontstaat wel een volgende vraag, zoals je ziet staat er achter 'Copyright' geen jaartal. Er staat in de publicatie alleen maar 'Alle auteursrechten, patenten, intellectueel en andere eigendommen, en toestemmingen op dat gebied die van toepassing zijn op de inhoud van dit document behoren toe aan en zijn verkregen door SAVB.' Omdat er in het document ook al geen publicatiedatum stond, maar ik die wel kon achterhalen, staat die al tussen haakjes "[2012]". Maar wat doe ik met het jaartal achter copyright?

   Voor de andere lezers, zie onderstaande link mijn vraag over het plaatsen van publicatiedatum tussen []:

   http://theapateam.blogspot.com/2016/08/pdf.html?showComment=1487429776263#c5833231667840763229

   Verwijderen
  5. Interessante vraag, ik zou er zelf voor kiezen alleen ‘Copyright’ te vermelden, dus zoals jij gedaan hebt. Ik ga deze vraag voorleggen aan de APA Style Experts in Amerika, wordt dus nog vervolgd.

   Verwijderen
  6. Inmiddels antwoord ut Amerika gekregen: het advies is om bij het ontbreken van een jaartal van auteursrecht 'z.d.' (=zonder datum) te noteren, dus in dit geval Copyright z.d., Syntrus Achmea Vermogensbeheer B.V.

   Verwijderen
  7. En mag ik in onderstaande dan ook nog ergens verwijzen naar het paginanummer van PDF waar afbeelding te zien is?

   Figuur 7. Swapcurve. Overgenomen uit “Renterisico in een pensioenbalans” van Syntrus Achmea, [2012] (https://www.syntrusachmea.nl/Images/2012-10-18%20Brochure%20Renterisico.pdf). Copyright, Syntrus Achmea Vermogensbeheer B.V.

   Verwijderen
  8. Ja, dat kan, achter het jaartal:

   Figuur 7. Swapcurve. Overgenomen uit “Renterisico in een pensioenbalans” van Syntrus Achmea, [2012], p. X (https://www.syntrusachmea.nl/Images/2012-10-18%20Brochure%20Renterisico.pdf). Copyright z.d., Syntrus Achmea Vermogensbeheer B.V.

   Verwijderen
 2. Beste APA Team,

  In mijn word-bestand gebruik ik wel eens dezelfde auteur. Dit is wel eens met een andere co-auteur en ook in verschillende jaren.

  De bronnen staan keurig allemaal in de automatische lijst van word onder het kopje 'Manage Sources' bij het label 'References'...
  Als ik vervolgens van de specifieke schrijver een aantal verschillende citaten wil invoeren, geeft die in de tekst het citaat als auteur en jaartal INCLUSIEF HELE TITEL.. En dat terwijl de documenten allemaal verschillend zijn.

  Het vreemde is dat bij de overige auteurs in de lijst wel gewoon alleen de auteur en het jaartal als citaat in de tekst komen..

  Hebben jullie dit al eens vaker gehoord, en wat kan hier de reden van zijn? Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

  Mvg,
  Kevin Tankink

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit heb ik vaker gehoord, het lijkt alsof APA in Word bij dezelfde auteur(s) zelf de titel toevoegt terwijl dit geen APA richtlijn is. Je kunt dit volgens mij alleen handmatig aanpassen: wanneer je met de rechtermuisklik in het tekstvak klikt krijg je de optie ‘Bronvermelding bewerken’ en dan kun je auteur, jaar of titel “onderdrukken”.

   Verwijderen
  2. Super!

   Nu weet ik in ieder geval hoe het moet, bedankt.

   Verwijderen
 3. Met betrekking tot APA vind ik al mijn informatie op dit blog en de andere website van HAN. Met betrekking tot het herhalen van dezelfde bron binnen één alinea vroeg ik me af of het nodig was dan opnieuw het jaartal te benoemen. In dit artikel lees ik niets over deze situatie, maar op http://scriptieaf.nl/literatuurstudie/referenties/apa/ wel:

  ----------- BEGIN -----------
  Herhaling van verwijzingen
  Herhaling binnen alinea
  Een goede scriptie heeft een kop en een staart, met een body dat een goed onderbouwd argument bevat (Klaassen, 2012). Uitwerking van het argument dient logisch te zijn, waarbij het een volgt uit het ander (Pieters, 2013). In de conclusie wordt het argument alleen herhaald, er komt geen nieuwe informatie bij (Klaassen).

  LET OP: als je binnen een alinea meerdere keren naar eenzelfde auteur wil verwijzen, hoef je bij de herhaling geen jaartal te noemen. Bij herhaling van de verwijzing in een vólgende alinea geef je opnieuw de hele verwijzing.
  ----------- EIND -----------

  Maar vraag aan jullie, is dit volgens de richtlijnen? En zo ja, mag het ook op deze manier waar wel verwezen wordt naar een andere pagina:

  Een goede scriptie heeft een kop en een staart, met een body dat een goed onderbouwd argument bevat (Klaassen, 2012, p. 1). Uitwerking van het argument dient logisch te zijn, waarbij het een volgt uit het ander (Pieters, 2013). In de conclusie wordt het argument alleen herhaald, er komt geen nieuwe informatie bij (Klaassen, p. 3).


  Vriendelijke groet,

  Willem-Siebe Spoelstra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze vraag heb ik eerder aan de APA Style Experts in Amerika voorgelegd. Het advies was om iedere keer de volledige verwijzing, dus met jaartal, op te nemen.

   Verwijderen
 4. In mijn theoretisch kader van mijn bachelorproef heb ik in een deel drie alinea's onder elkaar, allemaal uit dezelfde bron. Na deze drie alinea's volgen er nog drie, deze komen uit verschillende bronnen en zijn dus ook vermeld. De vraag is: moet ik achter die eerste drie alinea's die allemaal van dezelfde bron komen overal de bron achter zetten of is het voldoende de bron achter de derde te zetten?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is lastig om te beoordelen omdat ik de tekst niet heb gezien, maar als het voor de lezer duidelijk is dat de inhoud van de eerste drie alinea’s afkomstig is van dezelfde bron zou je het zo kunnen doen. Wellicht is het duidelijker om de verwijzing aan het begin van de alinea’s te zetten? Overleg bij twijfel eventueel met jouw docent of beoordelaar.

   Verwijderen
 5. In mijn thesis heb ik een literatuurstudie gedaan en daar steeds correct de bronvermelding bijgezet. Bij het beantwoorden van mijn onderzoeksvragen, haal ik stukken uit mijn literatuurstudie. Moet ik daarbij dan opnieuw de correcte bronnen erbij zetten? Of kan ik ook naar mijn eigen literatuurstudie verwijzen?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedoel je dat de literatuurstudie een apart verslag is? Ja, daar verwijs je naar, anders is het zelfplagiaat.
   Zie voor uitleg onze site: kies uit het menu links 'APA: Vraag en antwoord' en vervolgens 'Hoe wordt verwezen naar een eerder gemaakt verslag?'.

   Verwijderen
  2. Mijn literatuurstudie is een apart hoofdstuk in mijn thesis. Ik bedoel of het dan voldoende is om naar mijn literatuurstudie te verwijzen of dat ik opnieuw moet verwijzen naar de bronnen die ik reeds gebruikte in de literatuurstudie.

   Verwijderen
  3. Nee, in dat geval is het verwijzen naar de literatuurstudie voldoende.

   Verwijderen
 6. Beste APA team,

  Ik ben een artikel aan het schrijven en dacht wanneer ik 2 bronnen voor 1 alinea afwisselend gebruik ik aan het einde van de alinea buiten de punt van de laatste zin de bron kan noteren. Klopt dit of moet ik ze beide afwisselend in de tekst laten zien?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het moet voor de lezer duidelijk zijn welke informatie uit welke bron afkomstig is. Dat is waarschijnlijk niet het geval als de verwijzing aan het einde van de alinea staat, dan is het inderdaad beter om deze afwisselend in de tekst te laten zien.

   Verwijderen
 7. Goedemorgen APA team,

  Voor mijn scriptie gebruik ik verschillende pagina's van een een geprint boek als bron.
  Dien ik elke pagina als aparte bron te benoemen in mijn literatuurlijst?
  Hoe geef ik dit weer in de tekst?
  Mvg,
  Maartje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het boek noem je eenmaal in de bronnenlijst, zonder de paginanummers, die noem je alleen in de tekst.
   Zie voor uitleg onze site APA: In de tekst, scrol naar "Citaat met de auteur(s) in de tekst".

   Verwijderen
 8. Hej APA

  Ik heb een hele alinea geschreven en dit komt uit 1 en dezelfde paper. Moet ik dan na elke zin deze bron vermelden? Of hoe refereer ik correct?

  Bijvoorbeeld: Dit toont aan dat ... (bron). Verder blijkt dat ... (bron).

  Alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zet alleen aan het einde van de alinea een verwijzing, dan is voor de lezer duidelijk dat gehele alinea gebaseerd is op dezelfde bron.

   Verwijderen
  2. Hej APA

   moet de bronvermelding dan voor of na de punt komen?

   dus: alinea. (bron)

   of alinea (bron).

   alvast bedankt!

   Verwijderen
  3. De bronvermelding komt voor de punt, zo is duidelijk dat de verwijzing bij de voorgaande zin hoort. Enige uitzondering is bij een citaat van meer dan woorden, dan komt de verwijzing achter de punt.

   Verwijderen
 9. Dag, ik vraag me af of ik in onderstaande tekst in de tweede alinea weer de bron van de Hoofdlijnennota ftk moet herhalen?

  --------- DE TEKST ----------

  In de Hoofdlijnennota ftk (Kamerstukken II, 32043, nr. 113, 2012) gaf de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan bla bla bla tot einde alinea.

  In de Hoofdlijnennota ftk (Kamerstukken II, 32043, nr. 113, 2012) werd daarom al aangegeven dat bla bla bla tot einde zin. In de Hoofdlijnen ftk heeft de minister van SZW bla bla bla tot einde zin. Dit is er gekomen met de brief inzake pensioencommunicatie aan deelnemers (Kamerstukken II, 33110, nr. 2, 2012) waarbij bla bla bla tot einde alinea.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ligt eraan: staan de twee alinea's dicht bij elkaar in de tekst? Zo ja, herhaal de verwijzing dan niet. Zit er meer dan een hele pagina tussen, dan is het advies de verwijzing opnieuw te vermelden.

   Verwijderen