19 augustus 2014

Herhalen van dezelfde bronverwijzing

In dit blog zullen we regelmatig aandacht besteden aan vragen die meer dan eens aan het Auteursrecht Informatiepunt van de HAN zijn gesteld. Deze vraag is in verschillende variaties binnengekomen: ik schrijf een heel hoofdstuk dat ik baseer op de onderzoeksmethode beschreven in een boek, moet ik dan na iedere alinea opnieuw de bron vermelden?

Hoewel het van belang is dat de bronverwijzing op de juiste manier wordt vermeld kan het voor de lezer storend zijn als de tekst telkens wordt onderbroken door dezelfde vermelding.
Stel, je gebruikt voor een hoofdstuk in je onderzoeksverslag hoofdstuk 3, ‘Oriënteren’ en hoofdstuk 4, ‘Richten’ uit het boek Praktijkonderzoek in Zorg en Welzijn van Cyrilla van der Donk en Bas van Lanen. Je gebruikt alleen parafrasen, dus de verwijzing in de tekst is in principe telkens dezelfde: (Van der Donk & Van Lanen, 2011). Het heeft dan weinig zin om deze bronverwijzing na iedere alinea te herhalen.

Het moet voor de lezer wel duidelijk zijn welke publicatie geraadpleegd is en hoe. Dat kan door aan het begin van de tekst precies aan te geven hoe het boek gebruikt is, bijvoorbeeld:
Dit hoofdstuk is gebaseerd op hoofdstuk 3 en 4 uit Praktijkonderzoek in Zorg en Welzijn (Van der Donk & Van Lanen, 2011), waarin het starten van een praktijkonderzoek en het formuleren van een onderzoeksdoel worden besproken.
De tekst kun je geheel naar eigen inzicht schrijven, alleen het gedeelte tussen haakjes ligt vast. Hou er rekening mee dat wanneer je besluit om in de tekst een gedeelte uit dit boek te citeren je daarbij het paginanummer apart moet vermelden.

Zie ook: Plaats bronverwijzing in tekst [2] - voorbeeld 3.
 
Deze pagina is op 20 november 2021 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met de 3e herziene editie van De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

49 opmerkingen:

  1. Kan dit ook toegepast worden op afbeeldingen zodat niet telkens dezelfde bron onder een afbeelding genoemd hoeft te worden. Heb het nu als volgt opgenomen bij aanvang hoofdstuk:

    Dit hoofdstuk is gebaseerd op en de afbeeldingen zijn overgenomen uit de hoofdstukken 1 tot en met 4 uit Renterisico in een pensioenbalans (Syntrus Achmea, z.d.). Gebruik van andere bronnen is apart vermeld in de tekst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, naar iedere afbeelding wordt in de tekst en onder de afbeelding apart verwezen.
      Zie ook de blogberichten met het label 'Afbeeldingen'.

      Verwijderen
    2. De figuren die ik gebruik zijn afkomstig uit een PDF publicatie waar ik in de bronnenlijst als volgt naar verwijs:

      Syntrus Achmea. ([2012]). Renterisico in een pensioenbalans. Gedownload op 14 januari 2017, van https://www.syntrusachmea.nl/Images/2012-10-18%20Brochure%20Renterisico.pdf

      Hoe met ik dan onder de afbeelding verwijzen? Omdat dit uit een PDF komt kan ik niet helemaal plaatsen wat te doen na het lezen van 'Afbeelding van internet' en 'Tabellen en figuren'.

      Verwijderen
    3. Je kunt hiervoor het voorbeeld van ‘Afbeelding van internet’ gebruiken, wellicht nog handiger is het voorbeeld bij het blogbericht Tabellen en figuren: Veelgestelde vragen, vraag 4 Hoe verwijs ik naar een tabel of figuur die ik van internet afhaal?:
      http://theapateam.blogspot.nl/2016/06/tabellen-en-figuren-veelgestelde-vragen.html

      Verwijderen
    4. Top, dit heb ik toegepast:

      Figuur 7. Swapcurve. Overgenomen uit “Renterisico in een pensioenbalans” van Syntrus Achmea, [2012] (https://www.syntrusachmea.nl/Images/2012-10-18%20Brochure%20Renterisico.pdf). Copyright, Syntrus Achmea Vermogensbeheer B.V.

      Ontstaat wel een volgende vraag, zoals je ziet staat er achter 'Copyright' geen jaartal. Er staat in de publicatie alleen maar 'Alle auteursrechten, patenten, intellectueel en andere eigendommen, en toestemmingen op dat gebied die van toepassing zijn op de inhoud van dit document behoren toe aan en zijn verkregen door SAVB.' Omdat er in het document ook al geen publicatiedatum stond, maar ik die wel kon achterhalen, staat die al tussen haakjes "[2012]". Maar wat doe ik met het jaartal achter copyright?

      Voor de andere lezers, zie onderstaande link mijn vraag over het plaatsen van publicatiedatum tussen []:

      http://theapateam.blogspot.com/2016/08/pdf.html?showComment=1487429776263#c5833231667840763229

      Verwijderen
    5. Interessante vraag, ik zou er zelf voor kiezen alleen ‘Copyright’ te vermelden, dus zoals jij gedaan hebt. Ik ga deze vraag voorleggen aan de APA Style Experts in Amerika, wordt dus nog vervolgd.

      Verwijderen
    6. Inmiddels antwoord ut Amerika gekregen: het advies is om bij het ontbreken van een jaartal van auteursrecht 'z.d.' (=zonder datum) te noteren, dus in dit geval Copyright z.d., Syntrus Achmea Vermogensbeheer B.V.

      Verwijderen
    7. En mag ik in onderstaande dan ook nog ergens verwijzen naar het paginanummer van PDF waar afbeelding te zien is?

      Figuur 7. Swapcurve. Overgenomen uit “Renterisico in een pensioenbalans” van Syntrus Achmea, [2012] (https://www.syntrusachmea.nl/Images/2012-10-18%20Brochure%20Renterisico.pdf). Copyright, Syntrus Achmea Vermogensbeheer B.V.

      Verwijderen
    8. Ja, dat kan, achter het jaartal:

      Figuur 7. Swapcurve. Overgenomen uit “Renterisico in een pensioenbalans” van Syntrus Achmea, [2012], p. X (https://www.syntrusachmea.nl/Images/2012-10-18%20Brochure%20Renterisico.pdf). Copyright z.d., Syntrus Achmea Vermogensbeheer B.V.

      Verwijderen
  2. Beste APA Team,

    In mijn word-bestand gebruik ik wel eens dezelfde auteur. Dit is wel eens met een andere co-auteur en ook in verschillende jaren.

    De bronnen staan keurig allemaal in de automatische lijst van word onder het kopje 'Manage Sources' bij het label 'References'...
    Als ik vervolgens van de specifieke schrijver een aantal verschillende citaten wil invoeren, geeft die in de tekst het citaat als auteur en jaartal INCLUSIEF HELE TITEL.. En dat terwijl de documenten allemaal verschillend zijn.

    Het vreemde is dat bij de overige auteurs in de lijst wel gewoon alleen de auteur en het jaartal als citaat in de tekst komen..

    Hebben jullie dit al eens vaker gehoord, en wat kan hier de reden van zijn? Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

    Mvg,
    Kevin Tankink

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit heb ik vaker gehoord, het lijkt alsof APA in Word bij dezelfde auteur(s) zelf de titel toevoegt terwijl dit geen APA richtlijn is. Je kunt dit volgens mij alleen handmatig aanpassen: wanneer je met de rechtermuisklik in het tekstvak klikt krijg je de optie ‘Bronvermelding bewerken’ en dan kun je auteur, jaar of titel “onderdrukken”.

      Verwijderen
    2. Super!

      Nu weet ik in ieder geval hoe het moet, bedankt.

      Verwijderen
  3. Met betrekking tot APA vind ik al mijn informatie op dit blog en de andere website van HAN. Met betrekking tot het herhalen van dezelfde bron binnen één alinea vroeg ik me af of het nodig was dan opnieuw het jaartal te benoemen. In dit artikel lees ik niets over deze situatie, maar op http://scriptieaf.nl/literatuurstudie/referenties/apa/ wel:

    ----------- BEGIN -----------
    Herhaling van verwijzingen
    Herhaling binnen alinea
    Een goede scriptie heeft een kop en een staart, met een body dat een goed onderbouwd argument bevat (Klaassen, 2012). Uitwerking van het argument dient logisch te zijn, waarbij het een volgt uit het ander (Pieters, 2013). In de conclusie wordt het argument alleen herhaald, er komt geen nieuwe informatie bij (Klaassen).

    LET OP: als je binnen een alinea meerdere keren naar eenzelfde auteur wil verwijzen, hoef je bij de herhaling geen jaartal te noemen. Bij herhaling van de verwijzing in een vólgende alinea geef je opnieuw de hele verwijzing.
    ----------- EIND -----------

    Maar vraag aan jullie, is dit volgens de richtlijnen? En zo ja, mag het ook op deze manier waar wel verwezen wordt naar een andere pagina:

    Een goede scriptie heeft een kop en een staart, met een body dat een goed onderbouwd argument bevat (Klaassen, 2012, p. 1). Uitwerking van het argument dient logisch te zijn, waarbij het een volgt uit het ander (Pieters, 2013). In de conclusie wordt het argument alleen herhaald, er komt geen nieuwe informatie bij (Klaassen, p. 3).


    Vriendelijke groet,

    Willem-Siebe Spoelstra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze vraag heb ik eerder aan de APA Style Experts in Amerika voorgelegd. Het advies was om iedere keer de volledige verwijzing, dus met jaartal, op te nemen.

      Verwijderen
    2. Helder, ga ik dat aanhouden!

      Verwijderen
  4. In mijn theoretisch kader van mijn bachelorproef heb ik in een deel drie alinea's onder elkaar, allemaal uit dezelfde bron. Na deze drie alinea's volgen er nog drie, deze komen uit verschillende bronnen en zijn dus ook vermeld. De vraag is: moet ik achter die eerste drie alinea's die allemaal van dezelfde bron komen overal de bron achter zetten of is het voldoende de bron achter de derde te zetten?

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is lastig om te beoordelen omdat ik de tekst niet heb gezien, maar als het voor de lezer duidelijk is dat de inhoud van de eerste drie alinea’s afkomstig is van dezelfde bron zou je het zo kunnen doen. Wellicht is het duidelijker om de verwijzing aan het begin van de alinea’s te zetten? Overleg bij twijfel eventueel met jouw docent of beoordelaar.

      Verwijderen
  5. In mijn thesis heb ik een literatuurstudie gedaan en daar steeds correct de bronvermelding bijgezet. Bij het beantwoorden van mijn onderzoeksvragen, haal ik stukken uit mijn literatuurstudie. Moet ik daarbij dan opnieuw de correcte bronnen erbij zetten? Of kan ik ook naar mijn eigen literatuurstudie verwijzen?

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedoel je dat de literatuurstudie een apart verslag is? Ja, daar verwijs je naar, anders is het zelfplagiaat.
      Zie voor uitleg onze site: kies uit het menu links 'APA: Vraag en antwoord' en vervolgens 'Hoe wordt verwezen naar een eerder gemaakt verslag?'.

      Verwijderen
    2. Mijn literatuurstudie is een apart hoofdstuk in mijn thesis. Ik bedoel of het dan voldoende is om naar mijn literatuurstudie te verwijzen of dat ik opnieuw moet verwijzen naar de bronnen die ik reeds gebruikte in de literatuurstudie.

      Verwijderen
    3. Nee, in dat geval is het verwijzen naar de literatuurstudie voldoende.

      Verwijderen
  6. Het moet voor de lezer duidelijk zijn welke informatie uit welke bron afkomstig is. Dat is waarschijnlijk niet het geval als de verwijzing aan het einde van de alinea staat, dan is het inderdaad beter om deze afwisselend in de tekst te laten zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goedemorgen APA team,

    Voor mijn scriptie gebruik ik verschillende pagina's van een een geprint boek als bron.
    Dien ik elke pagina als aparte bron te benoemen in mijn literatuurlijst?
    Hoe geef ik dit weer in de tekst?
    Mvg,
    Maartje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het boek noem je eenmaal in de bronnenlijst, zonder de paginanummers, die noem je alleen in de tekst.
      Zie voor uitleg onze site APA: In de tekst, scrol naar "Citaat met de auteur(s) in de tekst".

      Verwijderen
  8. Hej APA

    Ik heb een hele alinea geschreven en dit komt uit 1 en dezelfde paper. Moet ik dan na elke zin deze bron vermelden? Of hoe refereer ik correct?

    Bijvoorbeeld: Dit toont aan dat ... (bron). Verder blijkt dat ... (bron).

    Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zet alleen aan het einde van de alinea een verwijzing, dan is voor de lezer duidelijk dat gehele alinea gebaseerd is op dezelfde bron.

      Verwijderen
    2. Hej APA

      moet de bronvermelding dan voor of na de punt komen?

      dus: alinea. (bron)

      of alinea (bron).

      alvast bedankt!

      Verwijderen
    3. De bronvermelding komt voor de punt, zo is duidelijk dat de verwijzing bij de voorgaande zin hoort. Enige uitzondering is bij een citaat van meer dan woorden, dan komt de verwijzing achter de punt.

      Verwijderen
  9. Dag, ik vraag me af of ik in onderstaande tekst in de tweede alinea weer de bron van de Hoofdlijnennota ftk moet herhalen?

    --------- DE TEKST ----------

    In de Hoofdlijnennota ftk (Kamerstukken II, 32043, nr. 113, 2012) gaf de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan bla bla bla tot einde alinea.

    In de Hoofdlijnennota ftk (Kamerstukken II, 32043, nr. 113, 2012) werd daarom al aangegeven dat bla bla bla tot einde zin. In de Hoofdlijnen ftk heeft de minister van SZW bla bla bla tot einde zin. Dit is er gekomen met de brief inzake pensioencommunicatie aan deelnemers (Kamerstukken II, 33110, nr. 2, 2012) waarbij bla bla bla tot einde alinea.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ligt eraan: staan de twee alinea's dicht bij elkaar in de tekst? Zo ja, herhaal de verwijzing dan niet. Zit er meer dan een hele pagina tussen, dan is het advies de verwijzing opnieuw te vermelden.

      Verwijderen
  10. Beste APA,

    Ik gebruik uit een krantenartikel een citaat en een reactie van iemand. Moet ik dan achter het citaat de bron vermelden en achter de reactie nog een keer? Voorbeeld:

    "citaat" (Keulemans, 2019). Persoon X nuanceert het beeld en reageert: "Reactie" (Keulemans, 2019).

    Alvast bedankt! Eline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is juist. In dit voorbeeld staan dezelfde verwijzingen dichtbij elkaar, in dat geval zou één keer ook kunnen volstaan, maak in de tekst duidelijk dat het om dezelfde pagina gaat:

      "citaat" (Keulemans, 2019). Persoon X nuanceert het beeld en reageert onderaan het artikel "Reactie".

      In sommige gevallen krijgen reacties een eigen weblink, in dat geval zijn er twee verschillende verwijzingen. Zie voor een voorbeeld het blogbericht over YouTube: Reactie.


      Verwijderen
  11. Voor mijn studie Marketingcommunicatie moet ik een marketingcommunicatieplan schrijven. Hiervoor moet ik ondermeer een lijst samenstellen van meerdere hulpverlenders. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van de site: https://www.zorgkaartnederland.nl/zutphen?d=10 Vervolgens heb ik de gegevens van de vermelde basisartsen, huisarts, psychiaters, psychotherapeuten en psychologen verwerkt in een excelbestand en deze verolgens toegevoegd als jpeg bijlage. Mijn vraag, moet ik nu de link van elke bron afzonderlijk vermelden of voldoet de volgende vermelding. Ik citeer de tekst uit mijn Marketingcommunicatieplan zoals huidig:

    Voor het bepalen van de doelgroep ‘professionele hulpverleners’ is gebruik gemaakt van de database van ‘ZorgkaartNederland’(Patiëntenfederatie Nederland, 2019).

    Volstaat dit of moet ik toch elke afzonderlijke bron vermelden? Zo ja, vermeld ik dan alle gebruikte bronnen achter elkaar op deze manier?: (“17 psychiaters rond Zutphen”, 2019;“12 psychologen rond Zutphen”, 2019;“56 huisartsen rond Zutphen”, 2019;(“5 psychotherapeuten rond Zutphen”, 2019;“4 basisartsen rond Zutphen”, 2019)

    En moet ik ook al deze bronnnen vermelden bij de bijlage? En vervolgens eenmaal afzonderlijk opnemen in de literatuurlijst?

    Nog een laatste vraag. Onderaan de webpagina staat '2019 Copyright'. Moet ik het woord copyright dan ook meenemen in de in de bronvermelding in de tekst en de literatuurlijst en waar/hoe vermeld ik dit?


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omdat iedere pagina bij Zorgkaart Nederland een eigen weblink heeft, zou je volgens de APA-richtlijnen naar iedere pagina apart moeten verwijzen, zowel in de tekst en/of bijlage als in de bronnenlijst. Als je de voorkeur geeft om alleen naar Zorgkaart Nederland als één webpagina te verwijzen, bijvoorbeeld omdat dit de tekst overzichtelijker maakt, overleg dan met jouw docent/begeleider of dit akkoord is.

      Het copyright wordt niet vermeld, alleen wanneer je een afbeelding (tabel of figuur) van de webpagina overneemt.

      Verwijderen
  12. Beste APA-team. In onze scriptie staan in sommige delen zoveel verschillende bronnen dat de tekst onleesbaar wordt. Is het toegestaan om binnen de tekst naar een voetnoot met bronnen te verwijzen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor bronvermelding wordt volgens de APA-richtlijnen geen gebruik gemaakt van voet- of eindnoten. Een andere richtlijn is dat een tekst leesbaar moet blijven. Overleg met jouw docent/beoordelaar of het akkoord is om bij uitzondering gebruik te maken van een voetnoot.

      Verwijderen
  13. Beste,

    Ik heb meerdere keren verspreid over heel mijn onderzoek gebruik gemaakt van hetzelfde bestand met dezelfde auteur. Moet ik dit telkens apart verwijzen in mijn bronnenlijst of is één verwijzing genoeg? En kan ik in de tekst met één verwijzing te werk gaan of moet ik dit aanvullen met bijv. z.d.-a ?

    Vriendelijke groet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de bronnenlijst noem je de publicatie één keer. Uit de tekst moet duidelijk zijn welk gedeelte van jou is en wat afkomstig is uit deze publicatie. Als de verwijzingen dicht op elkaar staan hoef je het jaartal (of z.d.) niet telkens te herhalen. Zitten er meerdere pagina's tussen dezelfde verwijzingen, noem dan het jaartal/z.d. opnieuw.

      Verwijderen
  14. Goedendag,
    Momenteel ben ik bezig met mijn verslag en ik heb veel bronnen met dezelfde auteur en jaargetal. Ik geef dit aan door achter het jaargetal 2020a en dan 2020b etc te zetten. Ik heb echter meer van dezelfde bronnen dan de 26 letters van het alfabet. Moet ik dan dit doen: 2020a, 2020a2, 2020b, 2020b2 etc? Dan heb ik namelijk wel al mijn bronnen met dezelfde auteur en hetzelfde jaargetal benoemd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze vraag heb ik eerder gekregen en toen voorgelegd aan de APA Style Experts in Amerika.
      Zij gaven als antwoord om 2020aa, 2020ab, 2020ac, etc. te gebruiken, of 2020aa, 2020bb, 2020cc, etc.

      Is 2020 het jaar van copyright? Dit is niet hetzelfde als publicatiedatum, noteer dan z.d.-a, z.d.-b, etc.

      Verwijderen
    2. Bedankt voor uw reactie. Nee het is niet het jaar van copyright. Ik gebruik namelijk verschillende voorschriften van het ziekenhuis (daar werk ik), deze voorschriften zijn in 2020 gepubliceerd. Hierdoor vermeld ik dus vaak in de zin (ziekenhuis, jaargetal).

      Verwijderen
  15. Hallo,

    In mijn scriptie verwijs ik in één paragraaf steeds naar hetzelfde model. Moet ik daar steeds de bronvermelding achter zetten? Of is alleen de eerste verwijzing genoeg? Bij de eerste verwijzing staat namelijk wel een bronvermelding.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, als telkens naar hetzelfde model wordt verwezen hoeft de bronverwijzing niet herhaald te worden.

      Verwijderen
  16. Hi,

    In mijn onderzoek maak ik gebruik van een intervieuw. in 1 alinea staan nu twee zinnen die persoon x gezegd heeft. hoe verwijs ik binnen deze alinea naar persoon x? Aangezien je het jaartal weg mag laten, maar hoe zit het dan met 'persoonlijke communicatie'?

    Persoon x (persoonlijke communicatie, 23 september 2021) bekrachtigt dit, zij geeft aan dat .... Persoon x merkte op dat dit ervoor zorgt dat ... (persoonlijke communicatie).

    staat dit zo goed, of hoe moet dit anders?

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij een verwijzing naar jouw eigen onderzoeksresultaten, bijvoorbeeld door middel van een interview, komt er geen bronverwijzing bij te staan, ook geen persoonlijke communicatie. Dit is omdat je in jouw verslag al de onderzoeksmethode hebt beschreven.

      Zie eventueel ook het blogbericht Persoonlijke communicatie: Wanneer wel, wanneer niet?.

      Verwijderen
  17. Hi, ik heb een vraag over het gebruik van APA in mijn scriptie. Als ik in mijn rapport enkel conclusies schrijf van analyses uit de bijlagen waar ik wel overal netjes bronnen heb staan: moet ik dan diezelfde bronnen ook in mijn eindrapport in de conclusies vermelden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, in de jouw eindconclusie worden de bronverwijzingen niet opnieuw vermeld.

      Verwijderen
  18. Hallo,
    In een verslag maak ik gebruik van opsommingen middels opsommingtekens (1.....2.....3.... etc.), deze informatie uit de opsommingen zijn onderbouwd door dezelfde bron. Is het dan de bedoeling dat aan het einde van elke opsomming de apa verwijzing tussen haakjes wordt gezet? Of is een keer bij de laatste opsomming de apa verwijzing voldoende?
    Alvast vriendelijk bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eén verwijzing is voldoende, zie voor uitleg het blogbericht Citaat opsomming (geldt ook voor parafrasen).

      Verwijderen