15 juni 2016

Tabellen en figuren: Veelgestelde vragen

Het bericht Tabellen en figuren is sinds 18 februari 2015 al meer dan 50.000 keer bekeken. Het is daarmee het meest gelezen bericht van dit weblog. Er komen ook regelmatig vragen over dit onderwerp, per e-mail en als opmerking onder het bericht.
Dit zijn enkele veelgestelde vragen, met antwoord.

1
Komt het nummer en de beschrijving boven of onder de tabel of figuur te staan?

Bij een tabel komen nummer en beschrijving boven de tabel te staan. Tabel staat vetgedrukt en wordt met een hoofdletter geschreven, daaronder staat een witregel en daarna de titel cursief:
Tabel 1 
Titel van de tabel

Sinds APA7, de herziene richtlijnen die sinds 1 september 2021 gelden, gelden voor een figuur dezelfde richtlijnen als voor een tabel: niet langer onder maar boven de figuur:
Figuur 2
Titel van de figuur

2
Bij een tabel opgemaakt volgens de APA richtlijnen worden alleen horizontale lijnen gebruikt, mag ik ook verticale lijnen gebruiken?

Bij een tabel is het van belang dat de lezer in één oogopslag de resultaten moet kunnen zien en begrijpen. Als verticale lijnen de tabel duidelijker maken is het aan te bevelen om die te gebruiken.
In Word staan onder Invoegen --> Tabel --> Snelle tabellen diverse voorbeelden van tabellen met horizontale lijnen die naar eigen inzicht aangepast kunnen worden. Onderstaand het voorbeeld ‘Met subkoppen 1’. Kijk voor meer tips op Een tabel opmaken van Microsoft.3
Mag ik verschillende kleuren, lettertypen en -groottes gebruiken bij een tabel of figuur?

Ja, dat mag maar wees voorzichtig: een andere kleur, een ander lettertype of een gemarkeerde tekst valt heel erg op waardoor de rest van de tabel of de figuur minder belangrijk lijkt.
Grijstinten kunnen een subtiel verschil aangeven.


4
Hoe verwijs ik naar een tabel of figuur die ik van internet afhaal?

Er is een blogbericht Afbeelding van internet met een model als voorbeeld, hierbij een voorbeeld van een figuur (grafiek) afkomstig de website van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) bij het bericht Meer Nederlanders shoppen online.
1 In de tekst
Geef de figuur een nummer en verwijs met dit nummer in de tekst:
Op Figuur 1 is te zien dat in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Luxemburg en Duitsland meer mensen producten online kopen dan in Nederland.
2 Boven de afbeelding
Geef de figuur een nummer en zet deze vetgedrukt gevolgd door een witregel. De titel wordt cursief gezet. Dit kan de titel zijn die op de webpagina staat maar mag ook een eigen titel zijn als deze beter van toepassing is.
Figuur 1

Online winkelen 2015

3 Onder de afbeelding
Geef de herkomst van de afbeelding weer, inclusief een copyrightvermelding. Begin het onderschrift met Opmerking, schuingedrukt.

Opmerking. Overgenomen uit Meer Nederlanders shoppen online door CBS, 2016 (https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/24/meer-nederlanders-shoppen-online). Copyright 2016, CBS. 
4 In de bronnenlijst
Verwijzing als webpagina. 
CBS. (2016, 14 juni). Meer Nederlanders shoppen online. Geraadpleegd op 15 juni 2016, van https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/24/meer-nederlanders-shoppen-online

Op de website staat onder de figuur vermeld dat de bron Eurostat is, dit hoeft niet apart vermeld te worden omdat het CBS zelf de grafiek heeft samengesteld. De website gebruikt overal de afkorting CBS in plaats van de naam Centraal Bureau voor de Statistiek, neem deze zo over (“cite what you see” is een APA-richtlijn).
De pagina biedt overigens rechtsboven de optie de afbeelding te downloaden.


5
Ik heb een tabel gemaakt gebaseerd op gegevens afkomstig van mijn stageplaats, hoe moet ik hier naar verwijzen?

Zet onder de tabel:
Opmerking. Gegevens afkomstig van naam stagebegeleider en/of stageplaats en/of plaatsnaam, datum wanneer gegevens zijn ontvangen.
Het zal per stageplaats verschillen welke gegevens van belang zijn. Een voorbeeld:
Opmerking. Gegevens afkomstig van Bureau Voorlichting, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Nijmegen, 15 juni 2016.

Als een afbeelding van een stageplaats geheel wordt overgenomen, bijvoorbeeld een organogram, wijzig dan 'Gegevens afkomstig' in 'Afbeelding afkomstig'.  


6
In mijn tabel heb ik gegevens afkomstig van een webpagina gecombineerd met mijn eigen gegevens, hoe verwijs ik hier naar?

Zet in de tabel bij de onderdelen afkomstig van de webpagina door middel van een letter in superscript en zet onder de tabel een verwijzing met auteur, jaar en eventueel de paginanummer(s). In de bronnenlijst komt de verwijzing naar de internetbron te staan. Een voorbeeld:
Onder de tabel
a CLU Expertisecentrum Leermiddelenontwikkeling (2012). 
In de bronnenlijst
CLU Expertisecentrum Leermiddelenontwikkeling (Samenst.). (2012). Didactische vaardigheden: Basisreader. Geraadpleegd op 16 maart 2016, van http://www.bmo.nu/Files/Regio%20aan%20het%20woord%5CA_opmaakBasisreader.pdf
Zie ook: Het grote tabellen blogbericht en/of Het grote figuren blogbericht.
 

Deze pagina is op 20 november 2021 aangepast zodat de inhoud 
overeenkomt met de 3e herziene editie van De APA-richtlijnen uitgelegd
.
 

85 opmerkingen:

 1. Beste APA-teamers:
  Ik gebruik een paar foto's van Internet/Google in een PowerPoint. Hoe ga ik daarmee om wat betreft bronvermelding?
  Groet, Gérard Hendriks

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het ligt eraan: wat ga je met de PowerPoint doen?
   Wanneer je deze alleen gebruikt voor een presentatie is bronvermelding niet nodig, er is immers geen sprake van opnieuw openbaar maken.
   Publiceer je de PowerPoint daarna, bijvoorbeeld online op een elektronische leeromgeving, dan is bronvermelding verplicht. Dat kan door het tekstvak onder de dia te gebruiken of een laatste dia te maken en per dia aan te geven welke afbeelidngen van internet afkomstig zijn.

   Verwijderen
 2. Goedenavond!

  In mijn scriptie gebruik ik tabellen en figuren. Volgens het beoordelingsformulier van mijn opleiding moet er een doorlopende nummering van tabellen en figuren aanwezig zijn.


  Op welke wijze pas ik dit toe volgens APA? Onderstaand 2 voorbeelden.


  - tabel 1, tabel 2, figuur 3, figuur 4 tabel 5


  of


  - tabel 1, tabel 2, figuur 1, figuur 2, tabel 3


  Ik hoor het graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Optie 2 is juist, let op dat je Tabel en Figuur met een hoofdletter schrijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goedenavond,

  Hoe verwijs ik in het hoofdstuk analyse naar de tabellen in mijn hoofdstuk resultaten?
  Tabel 4 (zie hoofdstuk 3) toont aan....
  of
  Tabel 4 toont aan..

  Ik hoor het graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Optie 2 is juist, het is niet nodig om het hoofdstuk apart te noemen omdat de nummering van tabellen doorloopt en niet per hoofdstuk opnieuw begint.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe zit het als je verwijst naar meerdere figuren of tabellen? Moet je het dan even goed met een hoofdletter schrijven?

  1. De figuren 10 tot en met 25 bestaan uit staafdiagrammen.
  of
  2. De Figuren 10 tot en met 25 bestaan uit staafdiagrammen.

  Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste APA-team: Aan het begin van mijn thesis wordt er van mij verwacht een tabellen- en figurenlijst op te maken. Deze zijn echter redelijk kort, dus ik vroeg mij af of het van APA toegestaan is dat deze op 1 pagina staan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, als het voor de lezer van de tekst maar duidelijk is.

   Verwijderen
 8. Beste APA-team,

  Voor mijn scriptie heb ik een aantal box-and-whiskers plots gemaakt. Bij al mijn figuren heb ik dit onder de grafiek staan, maar bij box-and-whiskers lijkt dit niet te kunnen in Excel. Wat zijn de regels rondom een box-and-whiskersplot?

  Alvast heel erg bedankt !!!!!!
  Groetjes Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn geen specifieke regels voor een box-and-whiskersplot. Als het niet mogelijk is om gegevens onder de afbeelding te zetten, kies dan een andere plek.
   Je zou er ook voor kunnen kiezen van Excel een afbeelding te maken en in deze in de tekst te zetten.

   Verwijderen
 9. Is het verplicht om een tabellen en figurenlijst toe te voegen aan het afstudeeronderzoek?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat is zeker niet verplicht. Het is ook raadzaam vooraf te bedenken of een tabel iets aan de tekst toevoegt.

   Verwijderen
 10. Best APA team. In een tabel heb ik de onderzoeksvraag gezet en in de laatste kolom de schrijvers. Hoe zet ik die schrijvers er in? Bv Gans & Keijzer, 2016.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is voor mij enigszins lastig te beoordelen omdat ik de gehele tabel niet heb gezien, maar als het gaat om een literatuurverwijzing is Gans & Keijzer, 2016 correct.

   Verwijderen
 11. Voor mijn eindwerk moet ik gebruik maken van grafieken (staaf, kolom, cirkel,...) behoort dit tot 'figuren' of 'tabellen'?

  MVG,
  JV

  BeantwoordenVerwijderen
 12. voor mijn thesis gebruik ook tabellen, maar dat zijn lange tabellen, dus verdeeld in 2 pagina's. mag dat? Zo nee, hoe moet ik dat kleiner maken??

  Mvg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aangeraden wordt om tabellen niet te verdelen over twee pagina's in verband met de leesbaarheid. Het is aan de maker van de tabel om dit te beoordelen. Verkleinen kan door bijvoorbeeld een kleiner lettertype te gebruiken.

   Verwijderen
 13. Dag APA-team!

  Ik heb een tabel met daaronder een opmerking met de betekenissen van de gebruikte afkortingen. Maar ik moet ook een bronvermelding doen. In welke volgorde moet dat gebeuren? En hoe scheidt ik de twee? Door een punt of een witregel? Daarnaast gebruik ik in een ander tabel een 'legende' zoals * = draagt niet bij tot TIQ, of zou ik dat in een zin moeten gieten na het sterretje (*)? En wat is daarbij de volgorde als ik afkortingen of een bron moet toelichten?


  En moet er iets cursiefs zijn in de bronvermelding onder een tabel of figuur? Want ik snap niet zo goed wanneer ik het volledige publicatie moet weergeven, en wanneer de naam en het jaar volstaat.

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze vragen zijn zo specifiek, daarvoor zou ik de tabel moeten zien. Of er bijvoorbeeld iets cursief moet ligt aan de bron die gebruikt is.
   Mij advies zou zijn de tabel aan jouw docent/beoordelaar voor te leggen.

   Verwijderen
 14. Goedendag,

  Ik gebruik voor mijn tabel 12 verschillende bronnen (traceerbaar) en 12 verschillende bronnen (persoonlijke communicatie). Aangezien deze bronnen allemaal vermeld moeten gaan worden lijkt mij dit niet handig dit allemaal in de tekst te verwerken. Hoe zouden jullie dit oplossen?

  Alvast Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In dit specifieke geval zou ik adviseren onder de tabel bij Opmerking te verwijzen naar een bijlage waarin alle bronnen genoemd worden, bijvoorbeeld:
   Opmerking. Voor gegevens geraadpleegde bronnen, zie Bijlage A.

   Verwijderen
 15. Beste APA Team,

  Als ik in een rapport een bepaalde figuur meerdere malen in meerdere hoofdstukken laat terug komen, tel ik in het bijschrift dan alsnog door in de nummering of verwijs ik terug naar de orginele figuur? Hartelijk dank, Thom

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om verwarring te voorkomen zou ik adviseren om door te nummeren. Je kunt er ook voor kiezen de figuur één keer af te beelden en daar vanuit verschillende hoofdstukken naar te verwijzen.

   Verwijderen
 16. Beste APA team,

  Ik heb verschillende figuren en tabellen die ik uit applicaties binnen de onderneming haal (denk hierbij aan Sli of SAP (ERP-systeem), of zelf gecreëerde databestanden (ik heb namelijk modellen en indexen moeten creëren).

  Hoe werkt die verwijzing onder de figuur/tabel en in de bronnenlijst?

  Hartelijk bedankt, Antonie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het wordt me uit de vraag niet duidelijk of het om bestaande tabellen of figuren gaat (de termen Sli of SAP en ERP-system zeggen mij niets) of dat je de tabellen of figuren zelf hebt samengesteld aan de hand van bestaande gegevens. En wat bedoel je met 'de onderneming', is dit jouw stageplaats?

   Verwijderen
 17. Beste APA team,

  Ik wil graag de grafiek van mijn ROC-curve verwerken in mijn thesis. Moet ik deze zelf namaken, of mag ik deze wel kopiëren uit de input?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt het origineel gebruiken. In beide gevallen geldt dat bronvermelding verplicht is, dus ook wanneer je een figuur kopieert.

   Verwijderen
 18. Beste APA-team,

  Klopt het dat figuren/afbeeldingen beter niet naast de tekst geplaatst kunnen worden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is geen APA-richtlijn maar wel aan te raden, bedenk wat voor de lezer het meest overzichtelijk is.

   Verwijderen
 19. Beste APA team,

  Horen de tabellen boven of onder de tekst waarin naar de tabel wordt verwezen?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier is geen APA-richtlijn voor. Omdat er in de tekst naar verwezen wordt, bijvoorbeeld (zie Tabel 1), kan de lezer de tabel makkelijk terugvinden. Het is uiteraard wel logisch om de afbeelding in de buurt van de verwijzing te zetten.

   Verwijderen
 20. Dag APA team,

  Voor mijn scriptie gebruik ik draaitabellen die ik zelf heb gemaakt met behulp van soms wel zeven verschillende bronnen. Moeten al deze bronnen in de noot verwerkt worden?

  Ik hoor het graag en alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens de APA-richtlijnen zouden inderdaad de zeven bronnen apart vermeld moeten worden maar dat maakt het onderschrift bij jouw tabel waarschijnlijk onoverzichtelijk. Het mag wel, maar mijn advies zou zijn om deze informatie in een aparte bijlage te zetten.

   Onder tabel zet je dan:

   Opmerking. Gebruikte bronnen: zie Bijlage A.

   Overleg dit eventueel ook met jouw docent/begeleider, dan kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

   Verwijderen
 21. Dag APA team,

  Ik heb voor een opdracht van de universiteit een tabel letterlijk van internet afgehaald, hoe moet ik nu onder de tabel verwijzen naar de oorspronkelijke tabel?

  Ik hoor graag van u.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er staat een voorbeeld van een figuur bij vraag 4. De verwijzing naar een tabel is vrijwel gelijk, met het verschil dat boven de afbeelding Tabel + omschrijving komt te staan. Onder de tabel:

   Opmerking. Overgenomen uit "Naam webpagina" van Auteur/organisatie, jaartal (https://www....). Copyright jaartal, Naam auteursrechthebbende.

   Verwijderen
 22. Goedenavond APA team,

  Ik heb tabellen zowel in mijn resultatensectie als in meerdere bijlagen. Ik kan niet achterhalen hoe ik deze tabellen precies hoor te nummeren. Begin ik in de bijlage opnieuw met nummeren (optie 1), loopt de nummering door in het gehele document (2) of loopt de nummering enkel in de bijlagen door (optie 3)?

  Optie 1:
  Resultatensectie: Tabel 1, Tabel 2, Tabel 3
  Bijlage 1: Tabel 1, Tabel 2, Tabel 3
  Bijlage 2: Tabel 1, Tabel 2, Tabel 3

  Optie 2:
  Resultatensectie: Tabel 1, Tabel 2, Tabel 3
  Bijlage 1: Tabel 4, Tabel 5, Tabel 6
  Bijlage 2: Tabel 7, Tabel 8, Tabel 9

  Optie 3:
  Resultatensectie: Tabel 1, Tabel 2, Tabel 3
  Bijlage 1: Tabel 1, Tabel 2, Tabel 3
  Bijlage 2: Tabel 4, Tabel 5, Tabel 6

  Moet ik voor de nummering de volgorde waarin ik de tabellen in de tekst bespreek aanhouden of de volgorde waarin de tabellen in het document zijn geplaatst aanhouden?

  Alvast bedankt!

  M.v.g.

  Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Optie 2 is juist, zie ook het blogbericht Bijlage.

   Voor de nummering wordt de volgorde in het document aangehouden.

   Verwijderen
 23. Dag APA-team

  Zijn grafieken uit Excel tabellen of figuren?

  Mvg,

  Luuk

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Beste,

  Ik heb in mijn onderzoeksplan een stroomdiagram verwerkt die meer dan één pagina in beslag neemt. Het is een figuur dus in principe zou de titel onderaan komt te staan.
  Is het geen probleem dat er dan op een pagina een deel van de stroomdiagram aanwezig is zonder titel direct eronder?

  Bedankt.

  Groetjes,

  Froukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dit is geen probleem. Eventueel kun je onderaan de pagina 'Figuur gaat verder op volgende pagina' of een vergelijkbare tekst zetten.

   Verwijderen
 25. Beste

  Ik vroeg mij af of het klopt dat je tabel in een kleinere tekengrootte moet, bijvoorbeeld 8 of 9 ?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, het moet niet maar het mag wel. Voor de tekst onder de tabel (opmerking of andere informatie) wordt wel aangeraden een kleiner lettertype te gebruiken.

   Verwijderen
 26. Hallo,

  Ik schrijf een onderzoeksrapport en al mijn tekst is in regelafstand 2,0. Nu is mijn vraag: Moet de APA-tabel die ik zelf heb gemaakt ook in regelafstand 2,0?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat is niet verplicht. Bekijk welke regelafstand in de tabel het meest overzichtelijk is.
   Vraag eventueel na of jouw opleiding/opdrachtgever regels heeft opgesteld voor de opmaak van een tabel.

   Verwijderen
 27. Ik gebruik in mijn artikel zowel tabellen, gemaakt in word als figuren, gemaakt in Excel. Deze lijken qua vormgeving niet op elkaar. Hoe krijg ik ze zoveel mogelijk gelijkend? Ik heb de figuur, (twee lijnen die de scores op verschillende momenten tussen 2 groepen weergeven) geprobeerd in word te maken, maar krijg dat niet voor elkaar...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tabellen en figuren hoeven niet op elkaar te lijken wat betreft vormgeving. Bekijk vooral welke opmaak het meest overzichtelijk is voor de lezer van jouw tekst.

   Verwijderen
 28. ik verwijs in 1 zin naar meerdere tabellen in dezelfde paragraaf. Is de verwijzing (zie Tabel 1, 2 en 3) dan correct?

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Beste APA-Team,

  Ik vraag mij af of ik naar mijn eigen naam moet verwijzen bij een figuur en/of tabel die ik zelf heb gemaakt. Dus klopt het bij een figuur eronder en dan als volgt:

  Figuur 1 Naam figuur cursief (Naam, 2019)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, vermeld alleen Figuur+nummer en omschrijving van de afbeelding.

   Zie voor uitleg Het grote figuren blogbericht: 7 Figuur gebaseerd op eigen onderzoek.

   Verwijderen
 30. Hoe zit het als je verwijst naar meerdere figuren of tabellen? Moet je het dan even goed met een hoofdletter schrijven?

  1. De figuren 10 tot en met 25 bestaan uit staafdiagrammen.
  of
  2. De Figuren 10 tot en met 25 bestaan uit staafdiagrammen.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Beste APA-Team,

  Begin ik, bij aanvang van de Bijlagen, opnieuw met het nummeren van de Tabellen en Figuren of tel ik gewoon verder?

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Mark

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begin bij iedere bijlage opnieuw met het nummeren van de tabellen en figuren.
   Zie ook het blogbericht Bijlage.

   Verwijderen
 32. Beste APA-team,

  Hoort de titel van een tabel volgens APA ook in dubbele regelafstand en dezelfde lettergrootte zoals de rest van de tekst?

  MVG,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat klopt, maar dit is een richtlijn en geen regel. Ik merk dat er in publicaties, ook van APA zelf, soms voor een andere opmaak wordt gekozen die beter past bij de rest van de tekst.

   Verwijderen
 33. Beste APA-team,

  Ik moet een descriptives tabel maken van mijn gehouden interviews. Nu zijn toevallig alle participanten vrouw. Wel moet ik in mijn tabel beschrijven hoeveel mannen en hoeveel vrouwen er zijn. Kan ik de rij 'man' leeg laten, of moet ik hier een nul of 'n.a.' invoegen bijvoorbeeld?

  Dus:
  Gender (N/%)
  Male
  Female 7 (100)

  Kan ik dit volgens APA dan het beste leeg laten of er wat neer zetten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Velden in een tabel of figuur die geen informatie hebben worden leeg gelaten. Mocht je hier vanaf willen wijken, overleg dit met je docent/beoordelaar.

   Verwijderen
 34. Goedemiddag,

  Ik heb in mijn scriptie in de lopende tekst mijn tabellen en figuren gewoon genummerd, maar in mijn bijlagen heb ik nog een aantal extra opgenomen. Per figuur of tabel heb ik een aparte bijlage opgenomen (Bijv. Bijlage 2.1: 'Titel model'), moet ik dan alsnog de figuren en tabellen nummeren of is dit niet nodig aangezien ik verwijs naar de bijlage?

  Mvg, Arnoud

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de bijlage alleen een tabel of figuur bevat krijgt deze geen apart nummer.
   Let op dat bijlagen A, B, C, etc. genummerd worden, zie voor uitleg het blogbericht Bijlage.

   Verwijderen
 35. Beste APA team, als je informatie uit een tabel gebruikt in je verslag zonder dat je de tabel zelf overneemt, verwijs je dan in de literatuurlijst naar de titel van de tabel of titel van de website zelf waarin de tabel staat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de bronnenlijst wordt de webpagina vermeldt.
   In de tekst kan naar de tabel worden verwezen, bijvoorbeeld:
   (Auteur, jaartal, Tabel)

   Verwijderen
 36. Beste APA team, hoe kan je eenheden in een apa tabel in word netjes onder elkaar zetten? Zodat alle mintekens, punten en significantiesterretjes precies recht onder elkaar staan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is niet echt een APA-vraag, kijk voor tips op de website van Microsoft: Een tabel opmaken.

   Verwijderen
 37. Beste APA team,
  Ik heb mijn bijlagen van mijn scriptie als apart bestand. Ik heb een figuren en tabellenlijst opgesteld die ik dan in mijn scriptie zet. Ik heb bijvoorbeeld in mijn Bijlage C tabellen die ik heb gemaakt met SPSS, echter zijn dit enorm veel tabellen. Is het de bedoeling dat ik deze allemaal in de tabellenlijst zet? Want dan krijg ik enorm van pagina's en dit lijkt me niet overzichtelijk voor mijn tabellenlijst.

  Daarnaast heb ik dus 1 figurenlijst en 1 tabellenlijst in chronologisch volgorde die zowel tabellen/figuren in mijn scriptie als bijlage bevat. Echter heb ik ook in mijn bijlagen een kleine inhoudsopgave gemaakt met bijlage A: ''naam van bijlage A'' en paginanummer. Is dit juist?

  En stel dat de tabellen figuren in mijn bijlage niet in de figurenlijst en tabellenlijst moeten, moeten de overige tabellen figuren die in mijn scriptie zelf staan (in de lopende tekst) wel verplicht in deze lijstne?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet verplicht om een lijst te maken van alle tabellen en figuren, niet voor de tekst en niet voor de bijlagen. Omdat je ze een nummer geeft kun je er makkelijk naar verwijzen, voor Tabel 2 uit Bijlage C noteer je Tabel C2; zie eventueel ook het blogbericht Bijlage.

   De bijlagen in een inhoudsopgave zetten met een naam mag maar is niet verplicht.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor de snelle reactie. Mag je ook als volgt verwijzen: Zie Tabel 2, Bijlage C i.p.v. Tabel C2?

   En moet je tabellen/figuren die je in de tekst van de scriptie zelf zet in chronologische volgorde nummers en dit ook voor de bijlagen apart? Of moet dit gescheiden? Dus als in H1 figuur 1 is gebruikt in de tekst van de scriptie zelf en in H2 bijvoorbeeld figuur 2 maar die is in de bijlage gezet, nummer je die dan als 2 of weer als 1 omdat die in de bijlagen staat?

   Verwijderen
  3. De regel is dat je Tabel C2 noteert, als je hiervan wilt afwijken zou ik adviseren dit met de docent of beoordelaar te overleggen.

   Begin bij iedere bijlage opnieuw met het nummeren van de tabellen of figuren.

   Verwijderen
 38. Beste APA-team,

  Moet ik mezelf als de maker van grafieken in mijn thesis vernoemen worden in het onderschrift van die grafiek? En wat als dit een andere persoon is, moet ik die persoon dan ook opnemen in de literatuurlijst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wanneer je zelf de maker bent van een grafiek komt er geen bronvermelding bij te staan.
   Als iemand anders de grafiek heeft gemaakt en deze al eerder gepubliceerd is (boek, online, etc.) komt er behalve onder de afbeelding ook een vermelding onder de bronnenlijst.
   Als iemand anders de grafiek heeft gemaakt en deze niet eerder is gepubliceerd komt er geen vermelding in de bronnenlijst. De naam van de maker kan onder de afbeelding gezet worden maar dat is niet verplicht. Je kunt de persoon bijvoorbeeld ook bedanken in het voorwoord voor het gebruik van de afbeelding. Overleg eventueel met de maker of en hoe deze vermeld zou willen worden.

   Verwijderen
 39. Beste APA team,

  Ik maak in mijn opdracht gebruik van een tabel die onmogelijk op één pagina past. Ik heb het lettertype al verkleind. Is er een toepassing om de titel te laten herhalen op de volgende pagina boven het tweede stuk of moet je de tabel gewoon splitsen en het er zelf opnieuw boven typen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De keuze is aan jou. Je kunt de tabel door laten lopen op de volgende pagina. Als je denkt dat het duidelijker is kun je op de eerste pagina aan het einde van de tabel ‘vervolg op volgende pagina’ (of een vergelijkbare tekst) zetten en op de tweede pagina ‘vervolg van vorige pagina’ maar dat is niet verplicht. Ik zou niet twee keer de zelfde naam boven beide delen plaatsen, dat zou tot verwarring kunnen leiden.

   Verwijderen
 40. Beste, ik maak gebruik van een tabel. Dien ik de uitleg bij de tabel erboven te plaatsen of eronder? Ik kreeg de opmerking een kort tekstje boven de tabel te plaatsen, is dit dan de gehele tekst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boven de tabel komt alleen Tabel + nummer + naam van de tabel te sraan. Uitleg, herkomst, etc. komt onder de tabel te staan bij Opmerking.

   Verwijderen
 41. Hallo APA-team,

  Ik heb het figuur overgenomen uit de online reader in pdf bestand op blz. 14 van de volgende site:
  https://cr028.mesgroningendrenthe.nl/Basis_reader_didactische_analyse.pdf
  Ik kom echter niet uit de vier juiste vermeldingen, weten jullie raad?

  Alvast bedankt en een vriendelijke groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boven de afbeelding:

   Figuur 1

   Model didactische analyse

   Onder de afbeelding (mag in kleiner lettertype):

   Opmerking. Overgenomen uit Didactische vaardigheden (p. 14) door CLU Expertisecentrum Leermiddelenontwikkeling, 2012 (https://cr028.mesgroningendrenthe.nl/Basis_reader_didactische_analyse.pdf). Copyright 1973, L. van Gelder, T. Oudkerk Pool, J. Peters, & J. Sixma.

   Bronnenlijst:

   CLU Expertisecentrum Leermiddelenontwikkeling (Samenst.). (2012). Didactische vaardigheden: Basisreader. Biebsearch. Geraadpleegd op 1 februari 2022, van https://cr028.mesgroningendrenthe.nl/Basis_reader_didactische_analyse.pdf

   Uit de publicatie wordt overigens niet duidelijk wie het model heeft ontworpen en het auteursrecht heeft (het zou ook één van de auteurs kunnen zijn of de uitgever). Je zou daarom ook 'Copyright z.d., onbekend' kunnen noteren. Ik heb gekozen voor de meest waarschijnlijke auteursrechthebbenden.

   Verwijderen
 42. Hallo APA-team,

  Als ik uit mijn onderzoeksdata een aantal citaten op wil nemen in de data-analyse, mag ik deze dan als afbeelding (screenshot) daarin plakken met correcte vermelding, of moet ik dit als tekst opnemen? Benoem ik deze dan als tabel of als figuur?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De keuze is aan jou hoe je de citaten in jouw verslag opneemt, als tekst of als afbeelding.
   Wanneer je voor afbeelding kiest zet je hierboven Tabel of Figuur + nummer en daaronder de titel cursief. Als de citaten in een tabel staan (ze kunnen horizontaal en verticaal bekeken worden) is het een tabel, anders een figuur. Omdat het eigen werk is komt er geen verdere bronvermelding bij te staan.

   Verwijderen
  2. Dat is duidelijk. Dank voor de supersnelle reactie!

   Verwijderen
 43. Omdat het grafisch duidelijker is heb ik een kader gezet om een tekst met daarin een aantal opsommingen. Moet ik dat kader nummeren omdat ik het nu als een figuur moet zien, of hoeft dat niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat hoeft niet. Een opsomming met een kader is geen figuur.

   Verwijderen