01 november 2016

Alfabetische volgorde bronnenlijst

Alle titels in een bronnenlijst staan op alfabetische volgorde, ongeacht de herkomst. Dat de A voor de B komt is duidelijk, maar er zijn enkele situaties waarbij niet direct duidelijk is welke volgorde gehandhaafd moet worden, daarom in dit blogbericht antwoord op de vraag: wat is de juiste volgorde?

Meerdere publicaties zelfde auteur
De kans is groot dat in een tekst verwezen wordt naar meerdere publicaties van dezelfde auteur. In dat geval wordt de oudste publicatie als eerste genoemd. Als er publicaties zijn die de auteur alleen en samen met anderen heeft gepubliceerd geldt de regel “niets gaat voor iets”, met andere woorden: de publicatie met één auteur komt voor een publicatie met twee of meer auteurs.
Verschillende publicaties met meerdere auteurs waarvan de eerste naam dezelfde is worden op volgorde van de tweede, derde, etc. auteur gezet.

Baarda, B. (2017). Dit is onderzoek! Handleiding voor kwantitatief en kwalitatief onderzoek (2e druk). Noordhoff Uitgevers. 

Baarda, B., Bakker, E., Boullart, A., Julsing, M., Fischer, T., Peters, V., & Van der Velden, T. (2018). Basisboek kwalitatief onderzoek: Handleiding voor het opzetten en uitvoeren van kwalitatief onderzoek (4e druk). Noordhoff Uitgevers. 

Baarda, B., Kalmijn, M., & De Goede, M. (2015). Basisboek enquêteren: Handleiding voor het maken van een vragenlijst en het voorbereiden en afnemen van enquêtes (4e druk). Noordhoff Uitgevers. 

Baarda, B., & Van der Hulst, M. (2017). Basisboek interviewen: Handleiding voor het voorbereiden en afnemen van interviews (4e druk). Noordhoff Uitgevers. 


Meerdere publicaties zelfde auteur met en zonder datum
Het is ook mogelijk dat er in een bronnenlijst meerdere publicaties van dezelfde auteur of organisatie voorkomen met zowel een jaartal, een datum en zonder datum (z.d.). Ook hier geldt de regel “niets gaat voor iets”, publicaties zonder datum komen voor een jaartal en een jaartal komt voor een complete datum.

Rijkswaterstaat. (z.d.). Getij. Geraadpleegd op 1 november 2016, van http://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterdata-en-waterberichtgeving/waterdata/getij/index.aspx

Rijkswaterstaat. (2016a). Getijtafels voor Nederland 2017. Sdu.

Rijkswaterstaat. (2016b, 31 oktober). Openbare verlichting Rijkswaterstaat wordt led. Geraadpleegd op 1 november 2016, van http://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/nieuws/nieuwsarchief/p2016/10/openbare-verlichting-rijkswaterstaat-wordt-led.aspx

De twee laatste titels hebben een a en een b achter het jaartal gekregen om het verschil in de tekst aan te geven (zie voor uitleg: Tweelingverwijzingen).
 
 
Meerdere publicaties zelfde auteur, andere voorletters
Een auteur publiceert soms met een enkele voornaam (roepnaam), maar soms ook met alle namen (doopnamen), bijvoorbeeld in een proefschrift. Als het zeker is dat het om dezelfde auteur gaat is de volgorde op jaar van publicatie, ongeacht de initialen.

Jagt, L. J. (2008). Van Richmond naar Reid: Bronnen en ontwikkeling van taakgerichte hulpverlening in het maatschappelijk werk [Proefschrift, Universiteit voor de Humanistiek]. Bohn Stafleu van Loghum.

Jagt, L. (2013). Onvrijwillige hulpverlening: Moet dat nou? (2e herziene druk). Bohn Stafleu van Loghum.


Zelfde achternaam en voorletter, andere auteur
Wanneer twee verschillende publicaties dezelfde achternaam en voorletter(s) hebben wordt de volledige voornaam in de tekst en in de bronnenlijst [tussen vierkante haakjes] toegevoegd om aan te geven dat het om verschillende personen gaat. Bij de alfabetische volgorde wordt gekeken naar de voornaam.

Bakker, H. [Hans]. (2014). Expansief leren van een schoolorganisatie: Een activiteitstheoretisch model voor de basisschool. Koninklijke Van Gorcum.

Bakker, H. [Hugo]. (2014). De 101werkvormen formule: Methode voor trainers en leerkrachten, voor het creëren van meer impact en leerresultaat. Het Boekenschap.

Ook in de tekst worden de voornamen genoemd, ongeacht het jaartal:
(Hans Bakker, 2014)
(Hugo Bakker, 2014)

Getallen
Soms komen er cijfers of getallen in de titel van een publicatie of de naam van een organisatie voor. Voor de alfabetische volgorde geldt dan dat de vermelding op de plaats komt als het getal voluit zou worden geschreven: 1 komt bij de E van één, 2 komt bij de T van twee, 25 komt bij de V van vijfentwintig en 100 komt bij de H van honderd.

Renaerts, H. (2016). Toneel voor (of door) kinderen. Brave New Books.

Renaerts, H. (2016). 25 sketches. Brave New Books.


Lidwoorden

Wanneer in de naam van een organisatie of titel van een publicatie lidwoorden voorkomen (de, het, een, the, a, etc.) blijven deze op dezelfde plaats in de verwijzing staan maar worden in de alfabetische volgorde niet meegenomen. Een publicatie van The Royal Society bijvoorbeeld wordt gealfabetiseerd bij de letter R, maar het lidwoord 'The' blijft vooraan staan.

Migchelbrink, F. (2016a). Handboek praktijkgericht onderzoek: Zorg, welzijn, wonen en werken (3e gewijzigde druk). Uitgeverij SWP. 

Migchelbrink, F. (2016b). De kern van participatief actieonderzoek. Uitgeverij SWP.  

The Royal Society. (2016, 4 oktober). Royal Society Fellows win Nobel Prize in Physics 2016. Geraadpleegd op 1 november 2016, van https://royalsociety.org/news/2016/10/royal-society-fellows-win-nobel-prize-in-physics-2016/

Zie ook Achternamen.
 

Deze pagina is op 28 mei 2019 aangevuld met extra voorbeelden en op 18 november 2021 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met de 3e herziene editie van De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

78 opmerkingen:

  1. Weet iemand wat de volgorde in de bronnenlijst is wanneer er een & teken in de naam van de auteur staat? Voorbeeld: Veenstra, Vries en V&VN. Ik denk dat de V&VN als laatst komt te staan, of moet de beroepsvereniging voluit geschreven worden (en moet dit dan ook in de lopende tekst)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit ligt aan de publicatie, vertegenwoordigen Veenstra en Vries de V&VN of hebben ze de publicatie in samenwerking met V&VN gemaakt? In eerste geval zou je V&VN kunnen weglaten.

      V&VN is de naam die de organisatie zelf gebruikt, dus kun je zo overnemen, zie ook het blogbericht over afkortingen:
      http://theapateam.blogspot.nl/2014/09/afkortingen.html

      Verwijderen
    2. Ik bedoel meer of bij gebruik van een publicatie van V&VN en een andere publicatie van De Vries, in de bronnenlijst de bronvermelding van De Vries voor die van V&VN komt. Oftewel: niets komt voor iets, is het dan ook dat het alfabet voor een vreemd teken (&) komt in de volgorde van de bronnenlijst?

      Verwijderen
    3. Mijn excuus, ik had het verkeerd begrepen.
      V&VN komt inderdaad voor Vries, je kunt V&VN ook lezen als VENVN.

      Verwijderen
  2. Hallo,

    Ik gebruik meerdere keren de COTAN als bron, met verschillende jaartallen. Ik heb de bronvermelding zo:
    COTAN. (2008). Beoordelingssysteem voor de kwaliteit van tests. Commissie
    Testaangelegenheden Nederland van het Nederlands Instituut van Psychologen/NIP.

    Moet ik voor meerdere jaartallen allemaal opnieuw de bron vermelden of mag het ook op een andere manier? Bijvoorbeeld:

    COTAN. (2008), (2010), (2015). Beoordelingssysteem voor de kwaliteit van tests. Commissie
    Testaangelegenheden Nederland van het Nederlands Instituut van Psychologen/NIP.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wanneer je van dezelfde publicaties meerdere edities gebruikt worden die elk apart vermeld in de bronnenlijst.
      COTAN ken ik niet heel goed maar is volgens mij een (online) naslagwerk? Ik heb meer gegevens nodig om er juist naar kunnen te vermelden.

      Verwijderen
  3. Volgens http://specials.han.nl/sites/studiecentra/auteursrechten/bronnen-vermelden/apa-normen/ staat tegenwoordig alle tussenvoegsel van de achternamen vóór de achternaam, in plaats van achter het tussenvoegsel. Wil dit ook zeggen dat alle achternamen met Van onder elkaar komen te staan of wordt er alfabetisch geordend op het tweede deel van de achternaam?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Namen die beginnen met 'van' komen inderdaad onder elkaar te staan: Van der Donk staat bij de V en De Boer staat bij de D.

      Verwijderen
  4. Als ik twee keer een bron gebruik van dezelfde organisatie, zonder auteur en zonder datum, één van de twee zelfs zonder titel, hoe weet ik dan welke eerder komt in de bronnenlijst?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wanneer er geen auteur(s), dus persoonsnamen, zijn noem dan de organisatie zoals in bovenstaand voorbeeld Rijkswaterstaat. Alfabetiseer de twee bronnen op titel. Geef de bron zonder titel zelf een titel die inhoud goed omschrijft en zet de titel tussen [vierkante haakjes], hiermee geef je aan dat de titel een eigen toevoeging is.

      Verwijderen
  5. Klopt deze volgorde (rekening houdend met de regel ''niets gaan voor iets'')?

    1. European Union. (n.d.-a). Legislation. Retrieved on 20 October 2017, from http://ec.europa.eu/justice/

    2. European Commission. (2017, 25 September). Towards place-based development and regional innovation policies in Yugoiztochen. Retrieved on 20 October 2017, from https://ec.europa.eu/growth/

    3. European Union. (2017a, 25 October). Agriculture. Retrieved on 25 October 2017, from https://europa.eu/european-union/

    Of moet nummer 2 naar nummer 1 omdat European Commission voor European Union gaan (alfabetische volgorde)?

    Alvast bedankt voor je antwoord!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. European Commission komt voor European Union, dus de (alfabetische) volgorde is 1 - 3 - 2.

      Wanneer je in het Engels publiceert wordt de datum gespeld als (2017, September 25) en Retrieved on October 25, 2017.

      Verwijderen
  6. Hallo, in mijn literatuurlijst heb ik de namen Van der Klein en Van der Zwan staan. Als ik het goed begrijp dient er dan uitgegaan te worden van de letter 'd' van der en niet van de letter 'V'. Klopt dit?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoe moet ik een richtlijn zoals van de V&VN in mijn literatuurlijst vermelden, ik kreeg als feedback dat het niet voldoende was.
    V&VN, (2011). Richtlijn Verpleegkundige en Verzorgende verslaglegging. Geraadpleegd op 12 april 2017, van
    http://www.nursing.nl/PageFiles/7128/001_RBIAdam-image-NURS7436I01.pdf

    klopt deze vermelding?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het document wordt de naam van de organisatie voluit genoemd, neem deze ook zo over: Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. De rest van de vermelding is juist.

      Verwijderen
  8. Dag,

    In https://www.auteursrechten.nl/binaries/content/assets/subsites-diensten/auteursrechten/surf_de-apa-richtlijnen-uitgelegd.pdf staat:

    3.4.2 Meerdere werken zelfde auteur
    Geef bij meerdere werken van dezelfde auteur eenmaal de naam van de auteur, gevolgd door de jaren gerangschikt in chronologische volgorde:
    • … (Jansen, 2012, 2014, 2015) …

    Hoe doe ik dit echter als ik ook voor elk jaar een paginanummer wil toevoegen?

    Groet Willem

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op het Amerikaanse blog werd dezelfde vraag gesteld op 11 april 2016 in de reacties bij dit bericht:
      http://blog.apastyle.org/apastyle/2015/03/when-and-how-to-include-page-numbers-in-apa-style-citations.html

      Helaas ontbreekt een antwoord, ik leg de vraag voor aan de APA Style experts.

      Verwijderen
    2. Hierbij het antwoord van de APA Style experts:

      Om verwarring te voorkomen wordt aangeraden de achternaam te herhalen en de twee verwijzingen te scheiden met een punt komma, net als bij twee verschillende auteurs:

      ... (Jansen, 2012, p. 1; Jansen, 2014, p. 2) ...

      Er werd ook een tweede suggestie gegeven:

      ... (Jansen, 2012, p. 1; zie ook Jansen, 2014, p. 2) ...

      Er is niet veel verschil maar het kan de lezer net iets beter duidelijk maken dat dezelfde informatie in verschillende publicaties te vinden is.

      Verwijderen
    3. Voor de situatie naam in de tekst is onderstaand ook juist neem ik aan?

      Boelhouwer (2015a, p. 13; 2015b, p. 30) geeft aan dat....

      of

      Boelhouwer (2015a, p. 13; zie ook 2015b, p. 30) geeft aan dat....

      Groet Willem

      Verwijderen
  9. vraag: Waar komt een naam als: Mönks, F. J. (2009). Ontwikkelingspsychologie. Uitgeverij Van Gorcum. in een alfabetische lijst te staan? Gewoon bij de o?

    Met vriendelijke groet

    Arwen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens de APA-richtlijnen worden leestekens genegeerd in een alfabetische opsomming. In het voorbeeld Mönks wordt deze naam dus gealfabetiseerd als Monks.

      Verwijderen
  10. Rijnstad. (2017a). Activiteiten. Kinderen. Geraadpleegd op 13 december 2017, van http://www.rijnstad.nl/kinderen_59f8677b4a04c.html

    Rijnstad. (z.d.). Home. Geraadpleegd op 11 december 2017, van https://www.werkenbijrijnstad.nl/

    Rijnstad. (2017b). Over Rijnstad. Kennismaken met Rijnstad. Geraadpleegd op 13 december 2017, van http://www.rijnstad.nl/over_rijnstad.html

    Rijnstad. (2017c) Over Rijnstad. Vrijwilligers. Geraadpleegd op 13 december 2017, van http://www.rijnstad.nl/vrijwilligers.html

    Deze 4 bronnen van Rijnstad staan in mijn bronnenlijst. Mijn vraag is of ik deze nu correct heb geformuleerd met de a, b en c, en is dit ook op de goede volgorde? Ik heb gekeken naar de titels van de internetbronnen.

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De regel "niets gaat voor iets" is hier van toepassing, (z.d.) komt voor (2017), de eerste en de tweede bronvermelding moet je dus omdraaien.

      Let ook op dat je tussen hoofd- en ondertitel een dubbele punt zet.

      Verwijderen
    2. Hartstikke bedankt voor uw snelle reactie! Als ik het goed begrijp heb ik het zo op de juiste manier gedaan:

      Rijnstad. (z.d.). Home. Geraadpleegd op 11 december 2017, van https://www.werkenbijrijnstad.nl/

      Rijnstad. (2017a). Activiteiten: Kinderen. Geraadpleegd op 13 december 2017, van http://www.rijnstad.nl/kinderen_59f8677b4a04c.html

      Rijnstad. (2017b). Over Rijnstad: Kennismaken met Rijnstad. Geraadpleegd op 13 december 2017, van http://www.rijnstad.nl/over_rijnstad.html

      Rijnstad. (2017c) Over Rijnstad: Vrijwilligers. Geraadpleegd op 13 december 2017, van http://www.rijnstad.nl/vrijwilligers.html

      Groetjes Fieke

      Verwijderen
    3. Helemaal juist; de titels staan cursief.

      Verwijderen
  11. Beste APA team,

    Ik las bij de richtlijnen van APA dat je bij boeken en onderzoeksraporten etc. de plaats en het land moest noteren. Dus:
    Nijmegen, Nederland: uitgeverij.

    Zie voorbeeld hieronder:

    Klaassen, C. A. C. (2008). Scholen op weg naar educatief partnerschap met ouders. Nijmegen, Nederland: Radboud Universiteit Nijmegen.

    Nou zie ik in veel bronnenlijst dat het land er helemaal niet bij wordt genoemd. Moet dit wel of niet?
    Verder heb ik veel bronnen (onderzoeksrapporten en boeken) die door de Universiteit zijn uitgegeven. Zie ook bovenstaande titel. In de naam van de uitgever (universiteit van Nijmegen) zit dus ook al de plaats van uitgave verwerkt. Ik vraag me af of hoe ik het juist moet opschrijven.

    Met vriendelijke groet,

    Michelle

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij de plaatsnamen van uitgevers hoort volgens de Amerikaanse richtlijnen ook de naam van het land te worden genoemd, bijvoorbeeld 'Amsterdam, Nederland'. In het geval van Amerikaanse namen wordt alleen de afkorting van de naam van de staat vermeld ('New York, NY').

      In Nederland is het zo algemeen bekend dat bijvoorbeeld Amsterdam in Nederland ligt en Antwerpen in België dat wordt aanbevolen de landsvermelding weg te laten.

      Zie ook het blogbericht De APA-richtlijnen uitgelegd: Wijzigingen 2017-2018.

      Het is mogelijk dat een plaatsnaam twee keer genoemd wordt als de plaatsnaam ook in de naam van de onderwijsinstelling of organisatie voorkomt, noteer de naam dan twee keer.

      Verwijderen
  12. Ik heb de volgende 2 bronnen:
    - Ministerie van VWS. (2017, 13 januari). Medisch dossier en
    beroepsgeheim.
    - Ministerie van VWS. (2017, 24 juni). Begrijpelijke informatie over
    de medische situatie.

    Krijgt de bron van 13 januari de letter a (2017a) op basis van de datum, of krijgt de bron van 24 juni de letter a (2017a) op basis van naam van de titel (B... versus M...)?

    Ik hoor graag hoe dit zit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kijkt eerst naar de volledige datum, daarna naar de titel. De eerste optie is dus juist, 13 januari krijgt 2017a en 24 juni krijgt 2017b.

      Verwijderen
    2. Dank voor de snelle reactie. Dan heb ik het juist gedaan.

      Verwijderen
  13. Hoe vermeld je dubbele voornamen in je bronnenlijst? Bijvoorbeeld bij de naam Jan-Pieter.

    Spreek je dan van:
    Teunisse, J. of Teunisse, J.P. ?

    https://link.springer.com/article/10.1007/BF03072210

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een algemene APA-regel is "cite what you see", met andere woorden: neem de voorletter(s) over die in de publicatie staan, in dat geval ook met een streepje tussen de voorletters:
      Gorissen, M., Teunisse, J.-P., & Van der Gaag, R.-J. (2005). ...

      Verwijderen
  14. Beste APA team,
    Gelden de tussenvoegsel van achternamen ook op alfabetische volgorde?
    In mijn bronnenlijst staat namelijk:

    Van Rosmalen, J. (2012)
    Van 't Kruijs, W. (2010)

    De t staat namelijk na de R in het alfabet, alleen weet ik niet of dit geldt, omdat het een tussenvoegsel is.

    Ik hoor het graag,

    Vriendelijke groeten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, de tussenvoegsels tellen ook mee in de alfabetische volgorde, het zijn geen lidwoorden. Van Rosmalen komt dus voor Van 't Kruis.

      Verwijderen
  15. Weet iemand hoe je een bronnenlijst als het ware moet rangschikken?

    Waardoor je in één oogopslag kan zien welke bronnen van internet zijn, welke bronnen uit een boek etc.

    Vb:

    Boeken:
    ......
    ......

    Interviews:
    ........
    ........

    Rapport:
    ........

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een bronnenlijst wordt volgens de APA-richtlijnen niet gerangschikt op materiaalsoort maar op alfabet. Op die manier is de bron voor de lezer makkelijk terug te vinden.
      Eigen interviews worden niet in de bronnenlijst gezet.

      Verwijderen
  16. Beste APA team,

    Als je een internationaal bron hebt gebruikt, moet je dat dan nog extra aangeven in de bronnenlijst of is het zoals op de onderstaande manier goed?

    Hattie, J., & Timperly, H. (2007). The power of feedback. Geraadpleegd op 29 november 2018, van
    http://www.columbia.edu/~mvp19/ETF/Feedback.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het maakt niet uit of uit welke land of in welke taal een publicatie is geschreven. Let op dat dit een online tijdschriftartikel is, zie voor uitleg APA Bronnenlijst: Tijdschriftartikel - Online.

      De vermelding in een bronnenlijst is:
      Hattie, J., & Timperly, H. (2007). The power of feedback. Review of Educational Research, 77, 81-112. https://doi.org/10.3102/00346543029848

      Verwijderen
  17. Hey,
    Ik heb een bronvermelding met een organisatie als auteur, omdat er geen auteur vermeld is. De organistatie is 24Baby. Hoe moet ik dit op alfabetische volgorde zetten? Moet ik uitgaan van de B of 24? En op welke plaats van de literatuurlijst moet ik het dan zetten?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Voor de alfabetische volgorde geldt dan dat de vermelding op de plaats komt als het getal voluit zou worden geschreven. 24Baby komt bij de V van vierentwintig (het is een Nederlandse organisatie, ik ga uit van een Nederlandstalige naam).

    Dit staat ook in bovenstaand blogbericht bij 'Getallen'.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hoi,

    Ik heb in mijn bronnenlijst dit:


    De Wijnberg. (2018). Schoolplan 2019-2022 (schoolplan). Geraadpleegd op 02-10-2019, van https://www.dewijnberg.nl/de-wijnberg/kwaliteitsdocumenten


    Wij-leren. (z.d.a). Burgerschapsvorming. Geraadpleegd op 09-12-2019, van https://wij-leren.nl/burgerschapsvorming.php

    Wij-leren. (z.d.b). WEC - Wet op Expertise Centra. Geraadpleegd op 07-12-2019, van https://wij-leren.nl/wec.php


    De Wijnberg staat bij de 'W' aangezien 'de' een lidwoord is, maar omdat de Wijnberg en wij-leren allebei met 'wij' beginnen en er daarna bij de tweede en derde bron een streepje komt, weet ik niet goed in welke volgorde deze moeten staan, en ik kan ook nog nergens regels vinden voor streepjes. Weten jullie of de bronnen met een streepje voor of na de andere bron moeten?
    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het liggende streepje kun je negeren, Wij-leren komt dus alfabetisch gezien voor Wijnberg.

      Let op dat er bij z.d. een streepje komt voor de a en b en dat de datum van raadplegen voluit wordt geschreven:

      Wij-leren. (z.d.-a). Burgerschapsvorming. Geraadpleegd op 9 december 2019, van https://wij-leren.nl/burgerschapsvorming.php

      Verwijderen
  20. Hallo APA-Team,

    Ik heb in meerdere bronnen verschillende auteurs, waarbij ik dus uiteraard de verschillende auteurs moet benoemen.
    Moeten deze ook in alfabetische volgorde komen te staan?

    E.g.:

    Leuvenink, C., Branje, S., Van Aken, M. (2000). De invloed van de relatie tussen ouders op de ondersteuning aan hun adolescente kinderen. Geraadpleegd op 04-02-2020, van https://repository.ubn.ru.nl/bitstream/handle/2066/135344/135344.pdf

    Moet in dit voorbeeld eerst Branje worden genoemd, dan Leuvenink en dan Van Aken?

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Binnen de publicatie worden meerdere auteurs niet op alfabetische volgorde gezet, je houdt de volgorde aan zoals op het titelblad genoemd wordt.
      Let op dat voor de laatste naam het &-teken staat en dat de raadpleegdatum voluit wordt geschreven, dus 4 februari 2010.

      Verwijderen
  21. Beste APA-team,

    Ik heb een vraag over de indeling van de bronnenlijst en kan het antwoord erop nergens terugvinden... Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

    Ik ben een paper aan het schrijven waarin ik meerdere menulijsten moet opmaken. Voor elke gebruikte ingrediënt moet ik een bronvermelding doen (website van grootwarenhuis waaruit het ingrediënt gevonden is). Probleem is dat wanneer ik al deze bronnen in mijn bronnenlijst opneem, het niet meer duidelijk wordt welke bron tot welke menu toehoort (er zijn er enorm veel)

    Hierbij is mijn vraag of het mogelijk zou zijn om mijn bronnenlijst te categoriseren per menu zodat het voor mijn docent duidelijker wordt ? Met dit bedoel ik dat ik door middel van koppen tussentitels zet in mijn bronnenlijst.

    Mag dit wel volgens de APA-regels ?

    Alvast bedankt !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoewel de APA-richtlijnen redelijk vastliggen als het gaat om bronvermelding is het ook van belang dat de gegevens voor de lezer/beoordelaar van jouw verslag overzichtelijk gepresenteerd worden. Het is mogelijk om een gedeelte van de bronvermelding te categoriseren zoals je voorstelt, je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om per menu een bijlage te maken met alle verwijzingen. Mijn advies zou zijn om aan jouw docent/beoordelaar voor te leggen hoe en waarom je zou willen afwijken van de standaard richtlijnen.

      Verwijderen
  22. L.S.

    Is het ook nodig om a of b achter het jaartal te plaatsen als ik een bronvermelding zoals onderstaande onder een figuur zet en de auteur, de organsisatie, komt al eerder met dit jaartal voor? Of hoeft dit niet omdat de titel ook in de bronvermelding staat?

    Opmerking. Overgenomen uit Opleidingsniveau naar leeftijd door Volksgezondheidenzorg.info, 2019.( https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/sociaaleconomische-status/cijfers-context/opleiding#node-opleidingsniveau-naar-leeftijd). Copyright 2020, Volksgezondheidenzorg.info.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, voeg ook hier a en b toe achter het jaartal.

      Let op dat Volksgezondheid.info wel bij het Copyright vermeld wordt maar niet de organisatie is, dat is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Zie voor een toelichting het blogbericht Medische websites.

      Verwijderen
  23. Hallo! Ik twijfel in mijn bronnenlijst over de volgende volgorde:

    Van IJzendoorn
    Van Impelen

    of is het

    Van Impelen
    Van IJzendoorn

    Ik weet niet of IJ voor de /y/ in het alfabet staat of voor de /i/ en dan de /j/ en dus voor /im/ (Impelen) komt.

    Groet,
    Nynke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omdat de naam Van IJzendoorn is (en niet Van Yzendoorn) komt deze naam voor Van Impelen.

      Verwijderen
  24. Hoe zit het met Van, Van der en Van de in de bronnenlijst? Hou je de Van, Van de en Van der bij elkaar, of gaat het het helemaal op alfabetische volgorde?

    Is het bijv.

    - Van A...
    - Van de B...
    - Van der O...
    - Van de T...
    - Van Z...

    Of

    - Van A...
    - Van Z...
    - Van de B...
    - Van de T...
    - Van der O...

    Het tweede ziet er netter uit, maar het eerste is helemaal op alfabetische volgorde. Ik heb alleen eerste letters van achternamen gebruikt, omdat ik even geen goede voorbeelden met bestaande bronnen had.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Optie A is juist, want inderdaad geheel op alfabetische volgorde.

      Verwijderen
  25. Hi APA-team,

    Als ik de volgende bronnen in mijn bronnenlijst heb, welke komt dan eerst (gezien de apostrof)?

    Oboler, A. (2016). ...
    O’Callaghan, D., ...

    Alvast bedankt voor de reactie!

    Groet,

    Debbie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor de alfabetische volgorde wordt de apostrof (') niet meegenomen, Oboler komt daarom voor O'Callaghan.

      Verwijderen
  26. Hallo,

    Klopt deze volgorde? Ik twijfel, omdat de S na de N komt. Maar ik dacht, omdat er een spatie tussen staat, dat iets voor niets komt.

    De Swaan, A. (2002). Woorden van de Wereld. Amsterdam: Uitgeverij Bart Bakker.
    Denzin, N.K. (1970). Sociological methods: a sourcebook. London: Butterworth.

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De volgorde is juist, de regel is dat "niets" voor "iets" komt, dus een spatie voor een letter.

      Let op dat er tussen twee voorletters een spatie staat en het woord Uitgeverij wordt niet genoemd.

      Verwijderen
  27. Ik heb 3 verwijzingen van CBS, twee daarvan met jaartal en 1 zonder. Ik heb nu 2020a en 2020b. Moet die zonder jaartal z.d.-c worden? Daarnaast verwijs ik twee van die verwijzingen in een tekst moet dit dan zo staan: (CBS, 2020b, z.d.-c) of (CBS, z.d.-c, 2020b). Ik hoor graag van jullie alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als er één vermelding is met z.d. wordt daar niets aan toegevoegd.

      De verwijzing in de tekst is (CBS, z.d., 2020b).

      Zie ook het voorbeeld van Rijkswaterstaat bij Meerdere publicaties zelfde auteur met en zonder datum.

      Verwijderen
  28. Dag APA-Team,

    Welke volgorde hanteer je bij videogames als FIFA 13, FIFA ’99, FIFA 09, FIFA 20? Moet je de getallen als woorden beschouwen en dan de alfabetische volgorde aanhouden: dertien, negenennegentig, nul, twintig?

    Ik ben benieuwd.

    Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Houd in dit voorbeeld de volgorde van publicatie aan: FIFA '99 (uit 1998) komt dus voor FIFA 13 (uit 2012).

      Verwijderen
  29. Bij de eerste twee vermeldingen komt Kim, G. N. voor Kim, W. B. (G komt voor W).

    Geef bij de tweede vermelding niet de link naar PubMed maar direct naar het artikel: https://www.cfp.ca/content/63/4/278.long en benoem bij de laatste de DOI: https://doi.org/10.1093/ced/llac008 (zonder raadpleegdatum).

    Bij de twee webpagina's over psoriasis zou die van Huidziekten.nl als eerste worden genoemd ('behandeling' gaat voor 'wat'), maar de vermeldingen zijn iets anders:

    Arts en Zorg. (2022, 11 juli). Psoriasis: Wat is het en hoe behandel je het? Geraadpleegd op 7 juni 2023, van https://www.artsenzorg.nl/blogs/algemeen/psoriasis

    Mekkes, J. R. (2021, 25 juli). Psoriasis: Wat is psoriasis?. Huidziekten.nl. Geraadpleegd op 27 februari 2023, van https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/psoriasis.htm

    (klik onderaan de pagina op JRM om de auteur te zien)

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Dat is juist, 'De' komt voor 'Decean'.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. De vermeldingen moet omgedraaid worden omdat A (van Acne) voor V (van Verdachte) komt. De eerste krijgt dan als jaartal 2017a.

    In de bronnenlijst noem je de naam van de organisatie altijd voluit, in de tekst mag je vanaf de tweede verwijzing de afkorting gebruiken.
    Zie voor een toelichting het blogbericht Afkortingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Bedankt voor het advies, als dit de bron is https://storage.googleapis.com/alii-ea36b.appspot.com/images/9ba9611e-9eb7-4ba2-8b31-86fa68a33c3c.pdf . Is dit dan de juiste bronvermelding in de literatuurlijst:
    Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). (2022). Richtlijn acne vulgaris herziening 2022. Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Geraadpleegd op 23 maart 2023, van https://storage.googleapis.com/alii-ea36b.appspot.com/images/9ba9611e-9eb7-4ba2-8b31-86fa68a33c3c.pdf

    En in de tekst: (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie [NVDV], 2022).

    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  33. De verwijzing is juist maar in de bronvermelding wordt de afkorting niet genoemd en je laat de naam van de website weg als deze hetzelfde is als de naam van de organisatie (zie ook Naam website):

    Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. (2022). Richtlijn acne vulgaris: Herziening 2022. Geraadpleegd op 23 maart 2023, van https://storage.googleapis.com/alii-ea36b.appspot.com/images/9ba9611e-9eb7-4ba2-8b31-86fa68a33c3c.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Welke publicatie komt in dit geval als eerst in de bronnenlijst?
    Wu, D. C., Goldman, M. P., Wat, H., & Chan, H. H. (2020). A systematic review of picosecond laser in dermatology: Evidence and recommendations. Lasers in Surgery and Medicine, 53(1), 9–49. https://doi.org/10.1002/lsm.23244

    Wu, F. (2022, 13 november). Dermatoloog Francis Wu over de juiste zuurgraad van je huid. BeautyJournaal.nl. Geraadpleegd op 10 november 2023, van https://www.beautyjournaal.nl/2017/01/09/dermatoloog-francis-wu-over-de-juiste-zuurgraad-van-je-huid/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoewel de eerstgenoemde auteurs dezelfde naam hebben gaat het om verschillende personen, dat blijkt onder andere uit hun voorletters. In dit geval alfabetiseer je op voorletters: Wu, D. C. komt dus voor Wu, F.

      Verwijderen
  35. Hallo Apa-team, Als La Roche-Posay de auteur is (organisatie) waarop alfabetiseer ik deze publicatie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij de R van Roche-Posay omdat La een Frans lidwoord is, vergelijkbaar met de, het of een in het Nederlands.

      Verwijderen
  36. Als 2 verschillende publicaties deze auteurs hebben:
    1. Kwon, S. H., Hwang, Y. J., Lee, S. K., & Park, K. C. (2016).
    2. Kwon, S. H., Na, J. I., Choi, J. Y., & Park, K. C. (2018).

    welke publicatie komt dan als eerste?

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als de eerst genoemde auteurs dezelfde persoon is kijk je naar de tweede naam. In dit voorbeeld komt Hwang voor Na. De bronvermeldingen staan dus in de juiste volgorde.

      Verwijderen
  37. Als een bron met 5 begint alfabetiseer je deze bij de letter V (van vijf). In dit voorbeeld begint de bronvermelding bij de letter P:

    PostNL. (z.d.). 5 redenen waarom je met folders meer klanten bereikt. Geraadpleegd op 13 januari 2024, van https://www.postnl.nl/zakelijke-oplossingen/kracht-van-post/blog/5-redenen-waarom-je-met-folders-meer-klanten-bereikt/

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Hallo APA-team,

    Als je 2 bronnen hebt
    Van Zuuren.... (2020)
    Vanhommerig.... (2023)

    Welke bron komt dan als eerst in de bronnenlijst?
    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De volgorde is juist, de regel is dat "niets" voor "iets" komt, dus een spatie voor een letter; Van Zuuren komt voor Vanhommerig.

      Verwijderen