23 maart 2020

Medische websites

Hoewel dit blog zich zelden richt op actuele onderwerpen is dat dit keer wel het geval. Veel mensen willen zich informeren over de stand van zaken rondom het coronavirus of andere ziekteverschijnselen en gaan daarvoor op zoek naar betrouwbare informatie. Veel geraadpleegde websites zijn VZinfo.nl, de site van het RIVM en Thuisarts.nl. Behalve over het coronavirus bieden deze websites informatie aan over tal van medische onderwerpen, vandaar de vraag: hoe verwijs je naar een medische website?

VZinfo.nl (tot februari 2022 Volksgezondheidenzorg.info)
De website VZinfo.nl wordt gemaakt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De opdrachtgever wordt niet in de bronvermelding genoemd. Een veelgemaakte fout is dat bij het ontbreken van een auteursnaam niet de naam van de organisatie, RIVM, wordt ingevuld maar VZinfo.nl, de naam van de website. Op de pagina Citeersuggestie wordt dit ook geadviseerd maar dit is niet volgens de APA-richtlijnen.

Het eerste voorbeeld gaat over de pagina Arbeidsongeschiktheid. Deze pagina heeft tal van subpagina’s en extra informatie die elk een eigen webadres hebben. Onder Leeftijd en geslacht staat een link met de naam Incidentie ziekteverzuim naar leeftijd en geslacht die gaat naar de pagina Ziekteverzuim | Leeftijd en geslacht. Het lijkt alsof er geen auteurs of datum genoemd worden, maar onderaan de pagina staat 'Experts en redactie'. Door hier op te klikken verschijnen er één auteursnaam en één redacteur. Een publicatiedatum ontbreekt.
Met deze gegevens kan deze bronvermelding worden samengesteld:
Bronnenlijst

Eysink, P. E. D. (z.d.). Ziekteverzuim | Leeftijd en geslacht (T. Hulshof, Red.). VZinfo.nl. Geraadpleegd op 19 oktober 2022, van https://www.vzinfo.nl/ziekteverzuim/leeftijd-en-geslacht

In de tekst
(Eysink, z.d.)
of
Volgens Eysink (z.d.) …

Op sommige pagina's wordt een (wijzigings-)datum genoemd, neem deze over:

Bronnenlijst

De Weerdt, A. C., Gouwens, S., Koopmanschap, M. A., Van der Meer, A., & Kommer, G. J. (2022, 6 juli). ADHD en overige gedragsstoornissen: Zorguitgaven. VZinfo.nl. Geraadpleegd op 19 oktober 2022, van https://www.vzinfo.nl/adhd/zorguitgaven

In de tekst

(De Weerdt, 2022)
of
Volgens De Weerdt (2022) …

Let op dat de redacteur achter de titel genoemd wordt en niet in de tekst wordt vermeld.
Er zijn ook pagina’s waarbij er geen auteur(s) en redacteur(s) worden genoemd. Noteer hier RIVM (de organisatie verantwoordelijk voor de inhoud van de website, voluit geschreven):
Bronnenlijst

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. (z.d.). Sociaaleconomische status. VZinfo.nl. Geraadpleegd op 23 maart 2020, van https://www.vzinfo.nl/sociaaleconomische-status

In de tekst
(Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, z.d.)
of
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (z.d.) …

Als er in de tekst meer dan eens naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wordt verwezen mag vanaf de tweede verwijzing de afkorting RIVM gebruikt worden. Voeg in dat geval bij de eerste verwijzing de afkorting toe. In de bronnenlijst staat altijd de volledige naam.

Eerste verwijzing

(Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu [RIVM], z.d.)
of
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM, z.d.) …

Tweede en latere verwijzingen

(RIVM, z.d.)
of
Volgens het RIVM (z.d.) …


Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Het RIVM heeft ook een eigen website (www.rivm.nl) waarbij bovenaan de website Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport staat. Omdat het RIVM een onafhankelijke instituut is volstaat bij bronvermelding deze naam:
Bronnenlijst

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. (2020, 23 maart). Coronavirus kaart van Nederland per gemeente. Geraadpleegd op 23 maart 2020, van htps://www.rivm.nl/coronavirus-kaart-van-nederland-per-gemeente

In de tekst
(Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 2020)
of
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (2020) …
Op deze pagina staat een afbeelding, zie voor uitleg over hoe naar deze en andere figuren te verwijzen als de figuur in de eigen tekst wordt overgenomen het Het grote figuren blogbericht: 3 Figuur overgenomen uit webpagina, of het onderschrift bij Figuur 1.

Opmerking. Overgenomen uit Coronavirus kaart van Nederland per
gemeente door Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 2020
(https://www.rivm.nl/coronavirus-kaart-van-nederland-per-gemeente).
Copyright 2020, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.


Thuisarts.nl
Net als bij VZinfo.nl wordt Thuisarts.nl regelmatig ten onrechte als organisatie genoemd. Onderaan iedere webpagina staat de naam van de organisatie: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Er zijn webpagina’s zonder publicatiedatum (eerste voorbeeld) en pagina’s die wel een datum vermelden, zoals de nieuwsberichten (tweede voorbeeld):
Bronnenlijst

Nederlands Huisartsen Genootschap. (z.d.). ADHD. Thuisarts.nl. Geraadpleegd op 23 maart 2020, van https://www.thuisarts.nl/adhd

In de tekst
(Nederlands Huisartsen Genootschap, z.d.).
of
Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (z.d.) …
Bronnenlijst

Nederlands Huisartsen Genootschap. (2020, 20 maart). Blijf thuis als u klachten heeft: Adviezen voor u en uw gezin als u ziek thuis bent. Thuisarts.nl. Geraadpleegd op 23 maart 2020, van https://www.thuisarts.nl/nieuws/blijf-thuis-als-u-klachten-heeft

In de tekst
(Nederlands Huisartsen Genootschap, 2020).
of
Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (2020) …
De pagina Over Thuisarts.nl geeft een aantal namen van redacteurs, eindredacteurs, adviseurs, etc. maar omdat deze namen niet op de aparte webpagina’s worden genoemd kan overal naar Nederlands Huisartsen Genootschap worden verwezen. 

 
Deze pagina is op 21 september 2021 aangepast zodat de inhoud 
overeenkomt met de 3e herziene editie van De APA-richtlijnen uitgelegd.
Deze pagina is op 19 oktober 2022 aangepast omdat de naam van de website Volksgezondheideninfo.nl is gewijzigd in VZinfo.nl.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten