dinsdag 1 november 2016

Alfabetische volgorde bronnenlijstAlle titels in een bronnenlijst staan op alfabetische volgorde. Dat de A voor de B komt is duidelijk, maar er zijn enkele situaties waarbij niet direct duidelijk is welke volgorde gehandhaafd moet worden, daarom in dit blogbericht antwoord op de vraag: Wat is de juiste volgorde?


Meerdere publicaties zelfde auteur
De kans is groot dat in een tekst verwezen wordt naar meerdere publicaties van dezelfde auteur. In dat geval wordt de oudste publicatie als eerste genoemd. Als er publicaties zijn die de auteur alleen en samen met anderen heeft gepubliceerd geldt de regel “niets gaat voor iets”, met andere woorden: de publicatie met één auteur komt voor een publicatie met twee of meer auteurs.
Bolt, A. (2014). Het gezin centraal: Handboek voor ambulante hulpverleners (7e druk). Amsterdam: SWP.
Bolt, A., & Van der Weeke, I. (2012). Dit is mijn leven, vriend: Begeleiden van jongeren in de straatcultuur: Handboek voor professionals. Amsterdam: SWP.

Meerdere publicaties zelfde auteur met en zonder datum
Het is ook mogelijk dat er in een bronnenlijst meerdere publicaties van dezelfde auteur of organisatie voorkomen met zowel een jaartal, een datum en zonder datum (z.d.). Ook hier geldt de regel “niets gaat voor iets”, publicaties zonder datum komen voor een jaartal en een jaartal komt voor een complete datum.
Rijkswaterstaat. (z.d.). Getij. Geraadpleegd op 1 november 2016, van http://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterdata-en-waterberichtgeving/waterdata/getij/index.aspx
Rijkswaterstaat. (2016a). Getijtafels voor Nederland 2017. Den Haag: Sdu.
Rijkswaterstaat. (2016b, 31 oktober). Openbare verlichting Rijkswaterstaat wordt led. Geraadpleegd op 1 november 2016, van http://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/nieuws/nieuwsarchief/p2016/10/openbare-verlichting-rijkswaterstaat-wordt-led.aspx
De twee laatste titels hebben een a en een b achter het jaartal gekregen om het verschil in de tekst aan te geven (zie voor uitleg: Tweelingverwijzingen).
 
 
Meerdere publicaties zelfde auteur, andere voorletters
Een auteur publiceert soms met een enkele voornaam (roepnaam), maar soms ook met alle namen (doopnamen), bijvoorbeeld in een proefschrift. Als het zeker is dat het om dezelfde auteur gaat is de volgorde op jaar van publicatie, ongeacht de initialen.
Jagt, L. J. (2008). Van Richmond naar Reid: Bronnen en ontwikkeling van taakgerichte hulpverlening in het maatschappelijk werk (Proefschrift Universiteit voor de Humanistiek, Utrecht). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Jagt, L. (2013). Onvrijwillige hulpverlening: Moet dat nou? (2e herziene druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Zelfde achternaam en voorletter, andere auteur
Wanneer twee verschillende publicaties dezelfde achternaam en voorletter(s) hebben wordt de volledige voornaam in de tekst en in de bronnenlijst [tussen vierkante haakjes] toegevoegd om aan te geven dat het om verschillende personen gaat. Bij de alfabetische volgorde wordt gekeken naar de voornaam.
Bakker, H. [Hans]. (2014). Expansief leren van een schoolorganisatie: Een activiteitstheoretisch model voor de basisschool. Assen: Koninklijke Van Gorcum.
Bakker, H. [Hugo]. (2014). De 101werkvormen formule: Methode voor trainers en leerkrachten, voor het creëren van meer impact en leerresultaat. Zelhem: Het Boekenschap.
Ook in de tekst worden de voornamen genoemd, ongeacht het jaartal:
… (Hans Bakker, 2014) …
… (Hugo Bakker, 2014) …

Getallen
Soms komen er cijfers of getallen in de titel van een publicatie of de naam van een organisatie voor. Voor de alfabetische volgorde geldt dan dat de verwijzing op de plaats komt als het getal voluit zou worden geschreven: 1 komt bij de E van één, 2 komt bij de T van twee en 100 komt bij de H van honderd.
Renaerts, H. (2016). Toneel voor (of door) kinderen. Rotterdam: Brave New Books.
Renaerts, H. (2016). 25 sketches. Rotterdam: Brave New Books.

Lidwoorden

Wanneer in de naam van een organisatie of titel van een publicatie lidwoorden voorkomen (de, het, een, the, a, etc.) blijven deze op dezelfde plaats in de verwijzing staan maar worden in de alfabetische volgorde niet meegenomen. Een publicatie van The Royal Society bijvoorbeeld wordt gealfabetiseerd bij de letter R, maar het lidwoord 'The' blijft vooraan staan.
Migchelbrink, F. (2016a). Handboek praktijkgericht onderzoek: Zorg, welzijn, wonen en werken (3e gewijzigde druk). Amsterdam: SWP. 
Migchelbrink, F. (2016b). De kern van participatief actieonderzoek. Amsterdam: SWP.  
The Royal Society. (2016, 4 oktober). Royal Society Fellows win Nobel Prize in Physics 2016. Geraadpleegd op 1 november 2016, van https://royalsociety.org/news/2016/10/royal-society-fellows-win-nobel-prize-in-physics-2016/
 
Deze pagina is op 8 augustus 2017 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

8 opmerkingen:

 1. Weet iemand wat de volgorde in de bronnenlijst is wanneer er een & teken in de naam van de auteur staat? Voorbeeld: Veenstra, Vries en V&VN. Ik denk dat de V&VN als laatst komt te staan, of moet de beroepsvereniging voluit geschreven worden (en moet dit dan ook in de lopende tekst)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit ligt aan de publicatie, vertegenwoordigen Veenstra en Vries de V&VN of hebben ze de publicatie in samenwerking met V&VN gemaakt? In eerste geval zou je V&VN kunnen weglaten.

   V&VN is de naam die de organisatie zelf gebruikt, dus kun je zo overnemen, zie ook het blogbericht over afkortingen:
   http://theapateam.blogspot.nl/2014/09/afkortingen.html

   Verwijderen
  2. Ik bedoel meer of bij gebruik van een publicatie van V&VN en een andere publicatie van De Vries, in de bronnenlijst de bronvermelding van De Vries voor die van V&VN komt. Oftewel: niets komt voor iets, is het dan ook dat het alfabet voor een vreemd teken (&) komt in de volgorde van de bronnenlijst?

   Verwijderen
  3. Mijn excuus, ik had het verkeerd begrepen.
   V&VN komt inderdaad voor Vries, je kunt V&VN ook lezen als VENVN.

   Verwijderen
 2. Hallo,

  Ik gebruik meerdere keren de COTAN als bron, met verschillende jaartallen. Ik heb de bronvermelding zo:
  COTAN. (2008). Beoordelingssysteem voor de kwaliteit van tests. Commissie
  Testaangelegenheden Nederland van het Nederlands Instituut van Psychologen/NIP.

  Moet ik voor meerdere jaartallen allemaal opnieuw de bron vermelden of mag het ook op een andere manier? Bijvoorbeeld:

  COTAN. (2008), (2010), (2015). Beoordelingssysteem voor de kwaliteit van tests. Commissie
  Testaangelegenheden Nederland van het Nederlands Instituut van Psychologen/NIP.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wanneer je van dezelfde publicaties meerdere edities gebruikt worden die elk apart vermeld in de bronnenlijst.
   COTAN ken ik niet heel goed maar is volgens mij een (online) naslagwerk? Ik heb meer gegevens nodig om er juist naar kunnen te vermelden.

   Verwijderen
 3. Volgens http://specials.han.nl/sites/studiecentra/auteursrechten/bronnen-vermelden/apa-normen/ staat tegenwoordig alle tussenvoegsel van de achternamen vóór de achternaam, in plaats van achter het tussenvoegsel. Wil dit ook zeggen dat alle achternamen met Van onder elkaar komen te staan of wordt er alfabetisch geordend op het tweede deel van de achternaam?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Namen die beginnen met 'van' komen inderdaad onder elkaar te staan: Van der Donk staat bij de V en De Boer staat bij de D.

   Verwijderen