Welkom

Wie een tekst schrijft mag niet zomaar teksten en afbeeldingen van anderen overnemen, ongeacht of deze op papier of online staan. Niet alleen niet zo netjes maar bij wet verboden, zie de Auteurswet.

Het is wel toegestaan om deel van een tekst over te nemen in de vorm van een citaat of parafrase maar dan is bronvermelding verplicht. Wie dat niet doet maakt zich schuldig aan plagiaat.

Er zijn meerdere stijlen om aan bronvermelding te doen. Eén van de bekendste stijlen die wereldwijd gebruikt wordt is APA Style, in Nederland bekend als de APA-richtlijnen. APA staat voor American Psychological Association. Deze organisatie publiceerde in 1952 de Publication Manual of the American Psychological Association. Dit handboek wordt nog altijd gebruikt, in 2020 is de zevende editie verschenen.

Omdat de APA-richtlijnen steeds vaker in Nederland werden toegepast ben ik 2010 voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (nu HAN University of Applied Sciences) een website begonnen waar de basisregels worden uitgelegd. Sinds 2014 is er, naar Amerikaans voorbeeld, dit blog om toelichtingen te geven bij vragen die over de APA-richtlijnen gesteld worden.

Onder de titel De APA-richtlijnen uitgelegd: Een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs is in 2017 een Nederlandse handleiding verschenen. De derde herziene editie is in de zomer van 2021 uitgebracht, gedeeltelijk gebaseerd op de website van de HAN en de meest gelegen berichten van dit blog. Indien van toepassing zijn de blogberichten geplaatst voor juli 2021 aangepast aan de huidige richtlijnen (APA7).

Blader door de blogberichten op onderwerp uit de woordenwolk. Een vraag stellen? Een verzoek voor een blogbericht? Reageren kan door een reactie achter te laten onder een bericht of mail naar theapateam@gmail.com.
Let op: om spam te voorkomen wordt een bericht na goedkeuring geplaatst.