vrijdag 13 januari 2017

Bijlage

Niet alle verzamelde informatie voor een verslag is geschikt om in de hoofdtekst op te nemen maar kan van toegevoegde waarde zijn in de vorm van een bijlage.

Hoe verwijs je naar informatie opgenomen in een bijlage? In de Publication manual of the American Psychological Association staat in § 2.13 “Appendices and Supplemental Materials” (pp. 38-40) regels en richtlijnen voor bijlagen.

Er zijn enkele basisregels:
 • Iedere bijlage begint met het woord Bijlage (geschreven met een hoofdletter) en heeft een titel.
 • Zijn er twee of meer bijlagen, dan worden deze genummerd met hoofdletters: Bijlage A, Bijlage B, etc.
 • Iedere bijlage begint op een nieuwe pagina.
 • Iedere bijlage wordt in de tekst genoemd, bijvoorbeeld:
  … (zie Bijlage A) …
  of
  … in Bijlage B is te zien dat …
 • Bijlagen komen na de hoofdtekst en de bronnenlijst.
 • De volgorde van de bijlagen is gelijk aan de volgorde waarin de bijlagen in de tekst genoemd worden.
 • Bijlagen krijgen geen aparte paginanummering.

Net als in de hoofdtekst is het mogelijk dat in een bijlage verwijzingen staan naar een andere bron. Deze wordt in dezelfde bronnenlijst genoemd als de bronnen waar in de hoofdtekst naar verwezen wordt. Voor een bijlage wordt dus geen aparte bronnenlijst gemaakt, ook al komt de bronnenlijst voor de
bijlage(n) te staan.
In de bijlage komt, net als in de hoofdtekst, een korte verwijzing te staan bestaande uit de auteur (of organisatie) en het jaartal.

Tabellen en figuren
Net als in de hoofdtekst kan een bijlage bestaan uit een tekst, al dan niet met kopjes, en tabellen (of figuren). Geef de tabel een nummer, in de tekst wordt hier naar verwezen door eerst de letter van de bijlage en daarna het nummer van de tabel te noemen, ‘Tabel A2’ bijvoorbeeld is de tweede tabel in Bijlage A. Gebruik ook de letter A wanneer er maar één bijlage is.
Als de gehele bijlage bestaat uit een tabel, geef de bijlage dan dezelfde naam als de tabel. Aangeraden wordt voor iedere tabel een aparte bijlage te maken.

Extra materiaal
Het is ook mogelijk om extra materiaal aan een tekst toe te voegen, bijvoorbeeld een cd-rom, dvd of usb-stick. Hier kan in de tekst naar verwezen worden, bijvoorbeeld (zie usb-stick). Wanneer op de drager van het extra materiaal meerdere bestanden staan of een toelichting nodig is kan deze informatie als bijlage aan het document worden toegevoegd.
 
Tot slot: bedenk vooraf of een bijlage iets toevoegt aan de hoofdtekst. Eigen onderzoeksresultaten zijn uiteraard zeer geschikt, maar bij materiaal dat gratis online staat kan waarschijnlijk beter gekozen worden om er alleen naar te verwijzen in de tekst en de bronnenlijst.
   

24 opmerkingen:

 1. Goedenavond,

  Is het dan:
  - Bronnenlijst (titel van niveau 1)
  - Bijlagen (titel van niveau 1)
  --- Bijlage A: bijlagetitel; (titel van niveau 2)
  --- Bijlage B: titel van bijlage; (titel van niveau 2)
  --- etcetera; (titel van niveau 2)

  OF

  Is het dan:
  - Bronnenlijst (titel van niveau 1)
  - Bijlage A: bijlagetitel; (titel van niveau 1)
  - Bijlage B: titel van bijlage; (titel van niveau 1)
  - etcetera; (titel van niveau 1)

  Vriendelijke groet,

  Willem-Siebe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat bedoel je met niveau 1 en niveau 2?

   Verwijderen
  2. Er zijn in APA level 1 headings, level 2 headings etcetera. Neem aan dat je dat wel weet als je jezelf 'the APA team' noemt...

   Verwijderen
  3. Noch in de Publication Manual, noch op het APA Style blog heb ik hier een antwoord op kunnen vinden. Ik ga er vanuit dat niveau 1 het meest waarschijnlijk is.

   Overigens: Je bent niet van de HAN en je krijgt advies op dit blog voor niets, geen enkele reden lijkt me om onvriendelijk te worden.

   Verwijderen
 2. Beste Apa Team,

  Ik heb voor mijn scriptie een aantal tabellen en figuren opgesteld. Ik vraag me af of ik deze beter in de hoofdtekst kan opnemen of al bijlage (in principe zijn de belangrijkste onderzoeksresultaten ook uit de tekst in de resultaten op te maken).

  Verder vraag ik me af hoe ik de bijlage moet indelen, mits ik de tabellen en figuren in de bijlage plaats. Ik heb namelijk per onderdeel van mijn resultaten een tabel EN een figuur die beiden hele andere onderwerpen behandelen. Moet ik dan per onderdeel van de resultaten een bijlage aanmaken die de tabel en figuur per onderdeel behandeld (Bijlage A. Onderdeel 1, Bijlage B. Onderdeel 2) of één bijlage voor alle tabellen (Bijlage A. tabellen, Bijlage B. Figuren). Bij de tweede optie staan de bijlage dan echter niet op volgorde van de lopende tekst.

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Michelle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is aan jou om te bepalen of een tabel/figuur beter tot zijn recht komt in de tekst of in een bijlage. Bedenk of de tekst ook zonder de tabel nog goed te begrijpen is.

  Het wordt aangeraden om voor tabellen en figuren die verschillende onderdelen behandelen aparte bijlagen te maken. Maak dus geen verdeling in tabellen en figuren maar in behandelde onderwerpen. Op die manier staan de tabellen en figuren ook op volgorde zoals in de tekst genoemd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goedenavond,

  Ik vroeg mij af hoe het zit met de nummering van tabellen wanneer je een aantal tabellen in bijlage verwerkt en een aantal in de lopende tekst. Nummer je de tabellen gewoon door (ongeacht ze in de bijlage of in de lopende tekst staan)?

  Vriendelijke groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij iedere bijlage begin je opnieuw met nummeren van tabellen en figuren. Op die manier kun je er makkelijk naar verwijzen in de tekst. Tabel B2 = tweede tabel in Bijlage B.

   Verwijderen
  2. Heel erg bedankt voor het antwoord! Ik heb nog een vraag hiervoer: als ik maar 1 tabel per bijlage heb. Verwijs ik dan bijvoorbeeld in de tekst naar bijlage A of bijlage A1? En zet ik boven de tabel in de bijlage dan tabel 1 of tabel A1?

   Alvast bedankt!

   Verwijderen
  3. In de tekst verwijs je naar Tabel A1 en boven deze tabel zet je Tabel 1 (let ook op de hoofdletters).

   Verwijderen
 5. Hebben de bijlagen ook een eigen literatuurlijst of worden de referenties uit deze bijlagen opgenomen in de centrale literatuurlijst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verwijzingen in de bijlagen worden in dezelfde bronnenlijst genoemd als de bronnen waar in de hoofdtekst naar verwezen wordt.

   Verwijderen
 6. dag APA-team,
  Krijgt de literatuurlijst als bijlage een nummer?
  Het wordt als eerste geplaatst, dus is het nummer 1, klopt dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, de literatuurlijst/bronnenlijst is geen bijlage en krijgt geen nummer.

   Verwijderen
 7. Mag je een duidelijk kaart die je als (klein)figuur in de lopende tekst van het rapport opneemt ook nog als bijlage opnemen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Indien gebruik wordt gemaakt van een figurenlijst en daar wordt aangegeven waar de gebruikte figuren vandaan komen is het dan nog noodzaak om in het bijschrift de figuursrechten te vermelden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In principe hoort er een verwijzing onder de figuur staan, als je dat anders zou willen overleg dan met jouw docent/beoordelaar of dat akkoord is.

   Verwijderen
 9. Is er een wijziging geweest in de APA-richtlijnen? Ik zag dat je niet meer hoeft te vermelden op welke dag je de bron bezocht hebt of is dat nog wel actueel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee waar je dit hebt gezien maar de regel over het vermelden van een raadpleegdatum bij een webpagina is niet veranderd. De datum waarop je de pagina hebt bekeken noem je dus wel.

   Verwijderen
 10. Beste APA team,

  mag je ook zeggen (zie Bijlage 1) en dan in de bijlage nummeren? i.p.v. A, B,C...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens de APA-richtlijnen moet je Bijlage A, B, C, etc. gebruiken. Wil je daar van afwijken, overleg dan met je docent of beoordelaar.

   Verwijderen
 11. Goedemiddag

  Ik heb een vraag wat betreft bijlage's.
  In de bijlage heb ik een figuur geplaatst, afkomstig uit een protocollen platvorm uit mijn werkplek.
  Ik heb boven deze figuur staan: Bijlage A, met de titel erachter.
  Onder de figuur staat: Figuur 1 (cursief) met de interpretatie van de figuur erachter. Moet hierachter de bron vermeld worden?
  Moet er dan de naam van het programma staan waar het vandaan is gehaald of de naam van mijn organisatie?

  Groetjes Theke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begrijp ik uit de vraag dat de afbeelding afkomstig is uit een bron die achter een inlog staat? Zo ja, zet dan achter de omschrijving: Figuur afkomstig van [naam organisatie], dag maand jaar.
   De datum is dag waarop je de afbeelding hebt gekregen.

   Verwijderen