woensdag 15 juni 2016

Tabellen en figuren: Veelgestelde vragen

Het bericht Tabellen en figuren is sinds 18 februari 2015 al meer dan 50.000 keer bekeken. Het is daarmee het meest gelezen bericht van dit weblog. Er komen ook regelmatig vragen over dit onderwerp, per e-mail en als opmerking onder het bericht.
Dit zijn enkele veelgestelde vragen, met antwoord.

1
Komt het nummer en de beschrijving boven of onder de tabel of figuur te staan?

Bij een tabel komen nummer en beschrijving boven de tabel te staan. Tabel wordt met een hoofdletter geschreven, daaronder staat de titel cursief:
Tabel 1
Beschrijving van de tabel

Bij een figuur komen nummer en beschrijving onder de figuur te staan. 'Figuur' wordt cursief geschreven, gevolgd door de beschrijving en eventueel aanvullende informatie (bijvoorbeeld Overgenomen van etc.), niet cursief.
Figuur 2. Beschrijving van de figuur. Aanvullende informatie…

De American Psychological Association heeft 13 bladzijden met voorbeelden uit de Publication Manual als pdf-bestand online gezet. Op pagina 52 (bladzijde 12) staat een voorbeeld van een tabel en op pagina 53 (bladzijde 13) een voorbeeld van een figuur.


2
Bij een tabel opgemaakt volgens de APA richtlijnen worden alleen horizontale lijnen gebruikt, mag ik ook verticale lijnen gebruiken?

Bij een tabel is het van belang dat de lezer in één oogopslag de resultaten moet kunnen zien en begrijpen. Als verticale lijnen de tabel duidelijker maken is het aan te bevelen om die te gebruiken.
In Word staan onder Invoegen --> Tabel --> Snelle tabellen diverse voorbeelden van tabellen met horizontale lijnen die naar eigen inzicht aangepast kunnen worden. Onderstaand het voorbeeld ‘Met subkoppen 1’. Kijk voor meer tips op Een tabel opmaken van Microsoft.


Voorbeeld tabel 'Met subkoppen 1' in Word


3
Mag ik verschillende kleuren, lettertypen en -groottes gebruiken bij een tabel of figuur?

Ja, dat mag maar wees voorzichtig: een andere kleur, een ander lettertype of een gemarkeerde tekst valt heel erg op waardoor de rest van de tabel of de figuur minder belangrijk lijkt.
Grijstinten kunnen een subtiel verschil aangeven.


4
Hoe verwijs ik naar een tabel of figuur die ik van internet afhaal?

Er is een blogbericht Afbeelding van internet met een foto als voorbeeld, hierbij een voorbeeld van een figuur (grafiek) afkomstig de website van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) bij het bericht Meer Nederlanders shoppen online.
1 In de tekst
Geef de figuur een nummer en verwijs met dit nummer in de tekst:
… op Figuur 1 is te zien dat in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Luxemburg en Duitsland meer mensen producten online kopen dan in Nederland … 
2 Onder de afbeelding
Geef naast het nummer van de figuur een korte omschrijving, meest logisch is om de beschrijving van de site over te nemen. Daarachter komen de gegevens en weblink van de afbeelding.
Figuur 1. Online winkelen 2015. Overgenomen uit "Meer Nederlanders shoppen online" van CBS, 2016 (https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/24/meer-nederlanders-shoppen-online). Copyright 2016, CBS. 
3 In de bronnenlijst
Verwijzing als internetbron.
CBS. (2016, 14 juni). Meer Nederlanders shoppen online. Geraadpleegd op 15 juni 2016, van https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/24/meer-nederlanders-shoppen-online

Op de website staat onder de figuur vermeld dat de bron Eurostat is, dit hoeft niet apart vermeld te worden omdat het CBS zelf de grafiek heeft samengesteld. De website gebruikt overal de afkorting CBS in plaats van de naam Centraal Bureau voor de Statistiek, neem deze zo over (“cite what you see” is een APA-richtlijn).
De pagina biedt overigens rechtsboven de optie de afbeelding te downloaden.


5
Ik heb een tabel gemaakt gebaseerd op gegevens afkomstig van mijn stageplaats, hoe moet ik hier naar verwijzen?

Zet onder de tabel:
Opmerking. Gegevens afkomstig van naam stagebegeleider en/of stageplaats en/of plaatsnaam.
Het zal per stageplaats verschillen welke gegevens van belang zijn. Een voorbeeld:
Opmerking. Gegevens afkomstig van Bureau Voorlichting, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Nijmegen.

6
In mijn tabel heb ik gegevens afkomstig van een website gecombineerd met mijn eigen gegevens, hoe verwijs ik hier naar?

Zet in de tabel bij de onderdelen afkomstig van de website een asterisk (*) en zet onder de tabel een verwijzing met titel, auteur, jaar en eventueel de paginanummer(s). In de bronnenlijst komt de verwijzing naar de internetbron te staan. Een voorbeeld:
Onder de tabel
* Gegevens afkomstig uit Didactische vaardigheden (pp. 41-42) door CLU Expertisecentrum Leermiddelenontwikkeling, 2012. 
In de bronnenlijst
CLU Expertisecentrum Leermiddelenontwikkeling (Samenst.). (2012). Didactische vaardigheden: Basisreader. Geraadpleegd op 16 maart 2016, van http://www.bmo.nu/Files/Regio%20aan%20het%20woord%5CA_opmaakBasisreader.pdf.


33 opmerkingen:

 1. Beste APA-teamers:
  Ik gebruik een paar foto's van Internet/Google in een PowerPoint. Hoe ga ik daarmee om wat betreft bronvermelding?
  Groet, Gérard Hendriks

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het ligt eraan: wat ga je met de PowerPoint doen?
   Wanneer je deze alleen gebruikt voor een presentatie is bronvermelding niet nodig, er is immers geen sprake van opnieuw openbaar maken.
   Publiceer je de PowerPoint daarna, bijvoorbeeld online op een elektronische leeromgeving, dan is bronvermelding verplicht. Dat kan door het tekstvak onder de dia te gebruiken of een laatste dia te maken en per dia aan te geven welke afbeelidngen van internet afkomstig zijn.

   Verwijderen
 2. Goedenavond!

  In mijn scriptie gebruik ik tabellen en figuren. Volgens het beoordelingsformulier van mijn opleiding moet er een doorlopende nummering van tabellen en figuren aanwezig zijn.


  Op welke wijze pas ik dit toe volgens APA? Onderstaand 2 voorbeelden.


  - tabel 1, tabel 2, figuur 3, figuur 4 tabel 5


  of


  - tabel 1, tabel 2, figuur 1, figuur 2, tabel 3


  Ik hoor het graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Optie 2 is juist, let op dat je Tabel en Figuur met een hoofdletter schrijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goedenavond,

  Hoe verwijs ik in het hoofdstuk analyse naar de tabellen in mijn hoofdstuk resultaten?
  Tabel 4 (zie hoofdstuk 3) toont aan....
  of
  Tabel 4 toont aan..

  Ik hoor het graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Optie 2 is juist, het is niet nodig om het hoofdstuk apart te noemen omdat de nummering van tabellen doorloopt en niet per hoofdstuk opnieuw begint.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe zit het als je verwijst naar meerdere figuren of tabellen? Moet je het dan even goed met een hoofdletter schrijven?

  1. De figuren 10 tot en met 25 bestaan uit staafdiagrammen.
  of
  2. De Figuren 10 tot en met 25 bestaan uit staafdiagrammen.

  Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste APA-team: Aan het begin van mijn thesis wordt er van mij verwacht een tabellen- en figurenlijst op te maken. Deze zijn echter redelijk kort, dus ik vroeg mij af of het van APA toegestaan is dat deze op 1 pagina staan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, als het voor de lezer van de tekst maar duidelijk is.

   Verwijderen
 8. Beste APA-team,

  Voor mijn scriptie heb ik een aantal box-and-whiskers plots gemaakt. Bij al mijn figuren heb ik dit onder de grafiek staan, maar bij box-and-whiskers lijkt dit niet te kunnen in Excel. Wat zijn de regels rondom een box-and-whiskersplot?

  Alvast heel erg bedankt !!!!!!
  Groetjes Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn geen specifieke regels voor een box-and-whiskersplot. Als het niet mogelijk is om gegevens onder de afbeelding te zetten, kies dan een andere plek.
   Je zou er ook voor kunnen kiezen van Excel een afbeelding te maken en in deze in de tekst te zetten.

   Verwijderen
 9. Is het verplicht om een tabellen en figurenlijst toe te voegen aan het afstudeeronderzoek?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat is zeker niet verplicht. Het is ook raadzaam vooraf te bedenken of een tabel iets aan de tekst toevoegt.

   Verwijderen
 10. Best APA team. In een tabel heb ik de onderzoeksvraag gezet en in de laatste kolom de schrijvers. Hoe zet ik die schrijvers er in? Bv Gans & Keijzer, 2016.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is voor mij enigszins lastig te beoordelen omdat ik de gehele tabel niet heb gezien, maar als het gaat om een literatuurverwijzing is Gans & Keijzer, 2016 correct.

   Verwijderen
 11. Voor mijn eindwerk moet ik gebruik maken van grafieken (staaf, kolom, cirkel,...) behoort dit tot 'figuren' of 'tabellen'?

  MVG,
  JV

  BeantwoordenVerwijderen
 12. voor mijn thesis gebruik ook tabellen, maar dat zijn lange tabellen, dus verdeeld in 2 pagina's. mag dat? Zo nee, hoe moet ik dat kleiner maken??

  Mvg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aangeraden wordt om tabellen niet te verdelen over twee pagina's in verband met de leesbaarheid. Het is aan de maker van de tabel om dit te beoordelen. Verkleinen kan door bijvoorbeeld een kleiner lettertype te gebruiken.

   Verwijderen
 13. Dag APA-team!

  Ik heb een tabel met daaronder een opmerking met de betekenissen van de gebruikte afkortingen. Maar ik moet ook een bronvermelding doen. In welke volgorde moet dat gebeuren? En hoe scheidt ik de twee? Door een punt of een witregel? Daarnaast gebruik ik in een ander tabel een 'legende' zoals * = draagt niet bij tot TIQ, of zou ik dat in een zin moeten gieten na het sterretje (*)? En wat is daarbij de volgorde als ik afkortingen of een bron moet toelichten?


  En moet er iets cursiefs zijn in de bronvermelding onder een tabel of figuur? Want ik snap niet zo goed wanneer ik het volledige publicatie moet weergeven, en wanneer de naam en het jaar volstaat.

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze vragen zijn zo specifiek, daarvoor zou ik de tabel moeten zien. Of er bijvoorbeeld iets cursief moet ligt aan de bron die gebruikt is.
   Mij advies zou zijn de tabel aan jouw docent/beoordelaar voor te leggen.

   Verwijderen
 14. Goedendag,

  Ik gebruik voor mijn tabel 12 verschillende bronnen (traceerbaar) en 12 verschillende bronnen (persoonlijke communicatie). Aangezien deze bronnen allemaal vermeld moeten gaan worden lijkt mij dit niet handig dit allemaal in de tekst te verwerken. Hoe zouden jullie dit oplossen?

  Alvast Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In dit specifieke geval zou ik adviseren onder de tabel bij Opmerking te verwijzen naar een bijlage waarin alle bronnen genoemd worden, bijvoorbeeld:
   Opmerking. Voor gegevens geraadpleegde bronnen, zie Bijlage A.

   Verwijderen
 15. Beste APA Team,

  Als ik in een rapport een bepaalde figuur meerdere malen in meerdere hoofdstukken laat terug komen, tel ik in het bijschrift dan alsnog door in de nummering of verwijs ik terug naar de orginele figuur? Hartelijk dank, Thom

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om verwarring te voorkomen zou ik adviseren om door te nummeren. Je kunt er ook voor kiezen de figuur één keer af te beelden en daar vanuit verschillende hoofdstukken naar te verwijzen.

   Verwijderen
 16. Beste APA team,

  Ik heb verschillende figuren en tabellen die ik uit applicaties binnen de onderneming haal (denk hierbij aan Sli of SAP (ERP-systeem), of zelf gecreëerde databestanden (ik heb namelijk modellen en indexen moeten creëren).

  Hoe werkt die verwijzing onder de figuur/tabel en in de bronnenlijst?

  Hartelijk bedankt, Antonie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het wordt me uit de vraag niet duidelijk of het om bestaande tabellen of figuren gaat (de termen Sli of SAP en ERP-system zeggen mij niets) of dat je de tabellen of figuren zelf hebt samengesteld aan de hand van bestaande gegevens. En wat bedoel je met 'de onderneming', is dit jouw stageplaats?

   Verwijderen
 17. Beste APA team,

  Ik wil graag de grafiek van mijn ROC-curve verwerken in mijn thesis. Moet ik deze zelf namaken, of mag ik deze wel kopiëren uit de input?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt het origineel gebruiken. In beide gevallen geldt dat bronvermelding verplicht is, dus ook wanneer je een figuur kopieert.

   Verwijderen
 18. Beste APA-team,

  Klopt het dat figuren/afbeeldingen beter niet naast de tekst geplaatst kunnen worden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is geen APA-richtlijn maar wel aan te raden, bedenk wat voor de lezer het meest overzichtelijk is.

   Verwijderen
 19. Beste APA team,

  Horen de tabellen boven of onder de tekst waarin naar de tabel wordt verwezen?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier is geen APA-richtlijn voor. Omdat er in de tekst naar verwezen wordt, bijvoorbeeld (zie Tabel 1), kan de lezer de tabel makkelijk terugvinden. Het is uiteraard wel logisch om de afbeelding in de buurt van de verwijzing te zetten.

   Verwijderen