13 januari 2017

Bijlage

Niet alle verzamelde informatie voor een verslag is geschikt om in de hoofdtekst op te nemen maar kan van toegevoegde waarde zijn in de vorm van een bijlage.

Hoe verwijs je naar informatie opgenomen in een bijlage? In de Publication manual of the American Psychological Association staan in § 2.14 Appendices en § 2.15 Supplemental Materials” (pp. 41-43) regels en richtlijnen voor bijlagen.

Er zijn enkele basisregels:
 • Iedere bijlage begint met het woord Bijlage (geschreven met een hoofdletter) en heeft een titel.
 • Zijn er twee of meer bijlagen, dan worden deze genummerd met hoofdletters: Bijlage A, Bijlage B, etc.
 • Iedere bijlage begint op een nieuwe pagina.
 • Iedere bijlage wordt in de tekst genoemd, bijvoorbeeld:
  … (zie Bijlage A) …
  of
  … in Bijlage B is te zien dat …
 • Bijlagen komen na de hoofdtekst en de bronnenlijst.
 • De volgorde van de bijlagen is gelijk aan de volgorde waarin de bijlagen in de tekst genoemd worden.
 • Bijlagen krijgen geen aparte paginanummering, nummer door vanaf de hoofdtekst en bronnenlijst.

Net als in de hoofdtekst is het mogelijk dat in een bijlage verwijzingen staan naar een andere bron. Deze worden in dezelfde bronnenlijst genoemd als de bronnen waar in de hoofdtekst naar verwezen wordt. Voor een bijlage wordt dus geen aparte bronnenlijst gemaakt, ook al komt de bronnenlijst voor de
bijlage(n) te staan.
In de bijlage komt, net als in de hoofdtekst, een korte verwijzing te staan bestaande uit de auteur (of organisatie) en het jaartal.

Tabellen en figuren
Net als in de hoofdtekst kan een bijlage bestaan uit een tekst, al dan niet met kopjes, en tabellen en/of figuren. Geef de tabel een nummer, in de tekst wordt hier naar verwezen door eerst de letter van de bijlage en daarna het nummer van de tabel te noemen, ‘Tabel A2’ bijvoorbeeld is de tweede tabel in Bijlage A. Gebruik ook de letter A wanneer er maar één bijlage is.
Als de gehele bijlage bestaat uit een tabel of figuur, geef de bijlage dan dezelfde naam als de afbeelding en verwijs in de tekst alleen naar de bijlage. Wanneer Bijlage C alleen een figuur bevat, verwijs dan naar Bijlage C in plaats van Figuur C1.
Begin bij iedere bijlage opnieuw met het nummeren van de tabellen of figuren.

Extra materiaal
Het is ook mogelijk om extra materiaal aan een tekst toe te voegen, bijvoorbeeld een cd-rom, dvd of USB-stick. Hier kan in de tekst naar verwezen worden, bijvoorbeeld (zie USB-stick). Wanneer op de drager van het extra materiaal meerdere bestanden staan of een toelichting nodig is kan deze informatie als bijlage aan het document worden toegevoegd.
 
Tot slot: bedenk vooraf of een bijlage iets toevoegt aan de hoofdtekst. Eigen onderzoeksresultaten zijn uiteraard zeer geschikt, maar bij materiaal dat gratis online staat kan waarschijnlijk beter gekozen worden om er alleen naar te verwijzen in de tekst en de bronnenlijst.
     
Deze pagina is op 28 september 2021 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met de 3e herziene editie van De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

75 opmerkingen:

 1. Goedenavond,

  Is het dan:
  - Bronnenlijst (titel van niveau 1)
  - Bijlagen (titel van niveau 1)
  --- Bijlage A: bijlagetitel; (titel van niveau 2)
  --- Bijlage B: titel van bijlage; (titel van niveau 2)
  --- etcetera; (titel van niveau 2)

  OF

  Is het dan:
  - Bronnenlijst (titel van niveau 1)
  - Bijlage A: bijlagetitel; (titel van niveau 1)
  - Bijlage B: titel van bijlage; (titel van niveau 1)
  - etcetera; (titel van niveau 1)

  Vriendelijke groet,

  Willem-Siebe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat bedoel je met niveau 1 en niveau 2?

   Verwijderen
  2. Er zijn in APA level 1 headings, level 2 headings etcetera. Neem aan dat je dat wel weet als je jezelf 'the APA team' noemt...

   Verwijderen
  3. Noch in de Publication Manual, noch op het APA Style blog heb ik hier een antwoord op kunnen vinden. Ik ga er vanuit dat niveau 1 het meest waarschijnlijk is.

   Overigens: Je bent niet van de HAN en je krijgt advies op dit blog voor niets, geen enkele reden lijkt me om onvriendelijk te worden.

   Verwijderen
 2. Beste Apa Team,

  Ik heb voor mijn scriptie een aantal tabellen en figuren opgesteld. Ik vraag me af of ik deze beter in de hoofdtekst kan opnemen of al bijlage (in principe zijn de belangrijkste onderzoeksresultaten ook uit de tekst in de resultaten op te maken).

  Verder vraag ik me af hoe ik de bijlage moet indelen, mits ik de tabellen en figuren in de bijlage plaats. Ik heb namelijk per onderdeel van mijn resultaten een tabel EN een figuur die beiden hele andere onderwerpen behandelen. Moet ik dan per onderdeel van de resultaten een bijlage aanmaken die de tabel en figuur per onderdeel behandeld (Bijlage A. Onderdeel 1, Bijlage B. Onderdeel 2) of één bijlage voor alle tabellen (Bijlage A. tabellen, Bijlage B. Figuren). Bij de tweede optie staan de bijlage dan echter niet op volgorde van de lopende tekst.

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Michelle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is aan jou om te bepalen of een tabel/figuur beter tot zijn recht komt in de tekst of in een bijlage. Bedenk of de tekst ook zonder de tabel nog goed te begrijpen is.

  Het wordt aangeraden om voor tabellen en figuren die verschillende onderdelen behandelen aparte bijlagen te maken. Maak dus geen verdeling in tabellen en figuren maar in behandelde onderwerpen. Op die manier staan de tabellen en figuren ook op volgorde zoals in de tekst genoemd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goedenavond,

  Ik vroeg mij af hoe het zit met de nummering van tabellen wanneer je een aantal tabellen in bijlage verwerkt en een aantal in de lopende tekst. Nummer je de tabellen gewoon door (ongeacht ze in de bijlage of in de lopende tekst staan)?

  Vriendelijke groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij iedere bijlage begin je opnieuw met nummeren van tabellen en figuren. Op die manier kun je er makkelijk naar verwijzen in de tekst. Tabel B2 = tweede tabel in Bijlage B.

   Verwijderen
  2. Heel erg bedankt voor het antwoord! Ik heb nog een vraag hiervoer: als ik maar 1 tabel per bijlage heb. Verwijs ik dan bijvoorbeeld in de tekst naar bijlage A of bijlage A1? En zet ik boven de tabel in de bijlage dan tabel 1 of tabel A1?

   Alvast bedankt!

   Verwijderen
  3. In de tekst verwijs je naar Tabel A1 en boven deze tabel zet je Tabel 1 (let ook op de hoofdletters).

   Verwijderen
 5. Hebben de bijlagen ook een eigen literatuurlijst of worden de referenties uit deze bijlagen opgenomen in de centrale literatuurlijst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verwijzingen in de bijlagen worden in dezelfde bronnenlijst genoemd als de bronnen waar in de hoofdtekst naar verwezen wordt.

   Verwijderen
 6. dag APA-team,
  Krijgt de literatuurlijst als bijlage een nummer?
  Het wordt als eerste geplaatst, dus is het nummer 1, klopt dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, de literatuurlijst/bronnenlijst is geen bijlage en krijgt geen nummer.

   Verwijderen
 7. Mag je een duidelijk kaart die je als (klein)figuur in de lopende tekst van het rapport opneemt ook nog als bijlage opnemen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Indien gebruik wordt gemaakt van een figurenlijst en daar wordt aangegeven waar de gebruikte figuren vandaan komen is het dan nog noodzaak om in het bijschrift de figuursrechten te vermelden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In principe hoort er een verwijzing onder de figuur staan, als je dat anders zou willen overleg dan met jouw docent/beoordelaar of dat akkoord is.

   Verwijderen
 9. Is er een wijziging geweest in de APA-richtlijnen? Ik zag dat je niet meer hoeft te vermelden op welke dag je de bron bezocht hebt of is dat nog wel actueel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee waar je dit hebt gezien maar de regel over het vermelden van een raadpleegdatum bij een webpagina is niet veranderd. De datum waarop je de pagina hebt bekeken noem je dus wel.

   Verwijderen
 10. Beste APA team,

  mag je ook zeggen (zie Bijlage 1) en dan in de bijlage nummeren? i.p.v. A, B,C...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens de APA-richtlijnen moet je Bijlage A, B, C, etc. gebruiken. Wil je daar van afwijken, overleg dan met je docent of beoordelaar.

   Verwijderen
 11. Goedemiddag

  Ik heb een vraag wat betreft bijlage's.
  In de bijlage heb ik een figuur geplaatst, afkomstig uit een protocollen platvorm uit mijn werkplek.
  Ik heb boven deze figuur staan: Bijlage A, met de titel erachter.
  Onder de figuur staat: Figuur 1 (cursief) met de interpretatie van de figuur erachter. Moet hierachter de bron vermeld worden?
  Moet er dan de naam van het programma staan waar het vandaan is gehaald of de naam van mijn organisatie?

  Groetjes Theke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begrijp ik uit de vraag dat de afbeelding afkomstig is uit een bron die achter een inlog staat? Zo ja, zet dan achter de omschrijving: Figuur afkomstig van [naam organisatie], dag maand jaar.
   De datum is dag waarop je de afbeelding hebt gekregen.

   Verwijderen
 12. Beste,
  Ik heb een partiële vertaling gemaakt voor mijn masterproef en ga de brontekst in een aparte aparte bijlage toevoegen want anders is de masterproef te lang. De brontekst bestaat uit 13 hoofdstukken. Mijn vraag: je voorblad: moet je gewoon de titel herhalen van de masterproef en er gewoon 'bijlage' aan toevoegen; moet ik een inhoudstabel toevoegen; moet ik de hoofdstukken nummeren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe de bijlage wordt ingedeeld mag je zelf bepalen, bedenk wat voor de lezer van jouw tekst het duidelijkst is. Geef de bijlage wel een titel. Dat kan de titel van de masterproef zijn, maar zorg er wel voor dat er geen verwarring kan ontstaan met de titel van de masterproef.

   Verwijderen
 13. Als ik in een tekst niet alleen de bron vermeld, maar ook er iets van gebruik in een bijlage, vermeld ik deze dan apart of samen?
  Dus
  bladiebla debladiedebla (Jansen 2019, zie bijlage A)
  òf
  bladiebla debladiedebla (Jansen, 2019) (zie bijlage A)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zet er een puntkomma (;) tussen: (Jansen, 2019; zie Bijlage A).
   Merk op dat Bijlage met een hoofdletter is.

   Verwijderen
 14. Goedemiddag,
  Als je naar meerdere bijlagen verwijst, is het dan:
  Zie bijlage 1 en 2 of Zie bijlagen 1 en 2?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een meervoud, dus bijlagen. Let op dat bijlagen met A, B, C, etc. worden genummerd en het woord bijlage in combinatie met een letter met een hoofdletter worden geschreven: Zie Bijlagen A en B.

   Verwijderen
 15. Goedemiddag,
  Is het ook mogelijk om meerdere bijlagen onder 1 bijlage te plaatsen. Bijvoorbeeld bij individuele resultaten binnen één school wanneer er sprake is van meerdere scholen. Wordt het dan Bijlage A.A.A, Bijlage A.A.B, etc.? (Bijlage A bevat alle resultaten van de scholen, Bijlage A.A bevat de resultaten van één school en Bijlage A.A.A de resultaten van één individuele leerling)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De APA-richtlijnen geven hier geen specifieke regels voor. Bedenk wat voor de lezer van jouw tekst het meest overzichtelijk is. Je kunt er ook voor kiezen binnen een bijlage een hoofdstukindeling te maken. Overleg eventueel met jouw docent/beoordelaar van jouw tekst.

   Verwijderen
 16. Officieel moet een bijlage genummerd worden met letters. Momenteel heb ik meer dan 26 letters. Hoe moet ik dan verder nummeren? Bijlage AA en bijlage BB etc?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is inderdaad de juiste oplossing. AA, AB, AC, etc. is ook toegestaan.

   Verwijderen
 17. Beste APA-Team,

  Ik schrijf mijn scriptie in het Engels. Ik zag dat je in het Nederlands naar een bijlage kunt verwijzen als: ...(zie Bijlage A)...

  Is het dan in het Engels: ...(see Appendix A)...? Of is hier een betere/andere vertaling voor?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi APA-Team,

  Ik ben momenteel bezig met het schrijven van mijn scriptie. In mijn theoretisch kader verwijs ik naar de 'AMA-guides'. Deze zijn als PDF bestand te vinden op internet. Kan ik deze toevoegen als bijlage? Of is het beter om deze slechts als bron te vermelden in mijn theorie?

  Dankjewel alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De APA-richtlijnen raden aan wanneer het pdf-bestand online staat (zonder inlog), deze alleen te noemen.
   De keuze om het pdf-bestand als bijlage op te nemen bepaal je uiteindelijk zelf.

   Verwijderen
 19. Hoi!

  Ik heb een vraag over de paginanummering van de bijlagen. Ik heb dit momenteel genummerd met romeinse cijfers, alleen dit is volgens mij niet helemaal hoe het moet, maar veel websites zeggen wat anders. Dus ik vraag me af of de bijlagen een paginanummer nodig hebben (ik heb al mijn bijlagen een letter gegeven: Bijlage A etc.)

  Ook vroeg ik me af of en hoe de bijlagen in de inhoudsopgave opgenomen moeten worden.

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijlagen krijgen geen aparte paginanummering. Als de hoofdtekst tot pagina 50 gaat, de bronnenlijst op pagina op pagina 51 tot en met 53 staat begint Bijlage A met pagina 54. Als je daarvan zou willen afwijken, overleg dit met jouw beoordelaar/docent.

   In de inhoudsopgave staat dan: Bijlage A ..... 54.

   Verwijderen
 20. Ik heb maar 1 bijlage. Moet ik dan verwijzen in de tekst --tekst-- (zie Bijlage). En dan enkel Bijlage helemaal onderaan dus zonder nummering?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Beste APA-Team,

  Hoe kan verwezen worden naar een bijgevoegd onderzoek als bijlage?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verwijs naar het document in de tekst zodanig dat voor de lezer duielijk is dat het om een losse bijlage gaat bijvoorbeeld (zie losse bijlage [naam document]).

   Verwijderen
 22. APA-Team

  Mijn bijlagen hebben ook hoofdstukken. Is het dan gebruikelijk dat in de inhoudsopgave van mijn scriptie staat

  Bijlage A........50
  Hoofdstuk 1...51
  Hoofdstuk 2...52
  Bijlage B........53

  etc.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hangt af van de inhoud van de hoofdstukken: is het voor de lezer van de tekst interessant om de titels van de hoofdstukken te zien in de inhoudsopgave? Het mag dus wel.

   Verwijderen
 23. Kan je een observatieschema zowel in het onderzoeksrapport zetten als in de bijlage of zet je het observatieschema of in het onderzoeksrapport of in de bijlage?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het mag allebei. De keuze is aan jouzelf, bedenk vooraf of het observatieschema iets toevoegt aan de hoofdtekst of dat het beter in een bijlage past.

   Verwijderen
 24. Goedemiddag,

  Voorin mijn document heb ik lijsten met tabellen, figuren etc. Begint de nummering van tabellen en figuren in elke bijlage weer bij 1 of kan dit ook doorlopend zijn?

  Als de nummering weer bij 1 begint, hoe neem ik de tabel of figuur dan op in de lijst? Of moeten tabellen en figuren die in de bijlagen staan niet worden opgenomen in de lijsten met tabellen en fiuguren?

  Daarnaast de volgende vraag:
  Je zegt dat bijlagen geen aparte paginanummering hebben, betekent dit dat in de bijlagen geen paginanummering aanwezig is óf moet de paginanummering doorlopend zijn?

  Ik hoor het graag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij iedere bijlage begint de nummering opnieuw van de tabellen en figuren.

   Je verwijst er naar door de letter van de bijlage toe te voegen, Tabel 1 uit Bijlage A = Tabel A1, Figuur 2 uit Bijlage B = Figuur B2.
   Zie ook het kopje 'Tabellen en figuren' in bovenstaand blogbericht.

   De bijlagen hebben ook paginanummering, die doorloopt vanaf de hoofdtekst.

   Verwijderen
 25. Hey! Ik ben bezig met een verslag en ik moet naar de bijlage verwijzen.
  Nu komt de bijlage niet achter de tekst maar in een alinea er onder.
  Er staat dan: Voor het gehele protocol zie Bijlage 1.

  Kan je dit er zo onder zetten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet gebruikelijk om een bijlage in de tekst op te nemen. Als je dat wel zou willen doen zoals beschreven, overleg met de docent/beoordelaar of dit akkoord is. Let op dat bijlagen A, B, etc. genummerd worden. Noteer als er één bijlage is alleen Bijlage.

   Verwijderen
 26. Goedemiddag,

  Van school moet ik mijn PVA als eerste bijlage toevoegen aan het eindrapport. Nu wil ik in de hoofdtekst verwijzen naar informatie uit de bijlage van het plan van aanpak.

  Hoe kan ik dit het beste doen? Is het mogelijk om naar de bijlage van een bijlage te verwijzen, of kan ik beter de informatie opnieuw in een nieuwe bijlage toevoegen?

  Vriendelijke groeten,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verwijzen naar een bijlage van een bijlage kan verwarrend zijn, mijn advies zou zijn er een nieuwe bijlage van te maken.

   Verwijderen
 27. Hallo,
  Hoe moet er volgens APA verwezen worden naar de volgende richtlijnen? https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/obesitas-diagnostiek-en-behandeling-van-obesitas_0.pdf
  Dit betreft een pdf bestand dat op de volgende website is gevonden: https://richtlijnen.nhg.org/multidisciplinaire-richtlijnen/diagnostiek-en-behandeling-van-obesitas-bij-volwassenen-en-kinderen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet een vraag over een bijlage, maar verwijs hier naar als een pdf op een website. De tweede pagina geeft alle informatie. De link naar de webpagina waar de pdf staat mag ook gebruikt worden, voor de bronvermelding maakt dit niet uit:

   Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO. (2008). Richtlijn Diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen. Geraadpleegd op 30 oktober 2020, van https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/obesitas-diagnostiek-en-behandeling-van-obesitas_0.pdf

   Verwijderen
 28. Hey,

  Vraagje, mag ik in de bijlage ook gewoon kopjes maken zoals in de hoofdstukken en hebben deze dan dezelfde richtlijnen?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hey,

  Hoe kan ik in een automatische inhoudsopgave de bijlagen wel meenemen in de inhoudsopgave, maar de paginanummers van de bijlagen niet?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit blog beantwoordt vragen vragen over de APA-richtlijnen.

   Voor vragen over Word zou ik aanraden de Microsoft Support te raadplegen.

   Verwijderen
 30. hoi,

  ik heb een bronnenlijst voor mijn bijlagen. Moet deze bronnenlijst samengevoegd worden met de bronnenlijst van mijn scriptie of na de bijlagen?

  alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je maakt geen aparte bronnenlijst voor de verwijzingen in de bijlagen, deze worden in dezelfde bronnenlijst genoemd als de bronnen waar in de hoofdtekst naar verwezen wordt. Overleg met je docent of begeleider als je hier van af zou willen wijken.

   Verwijderen
 31. Kan je in de bijlage een nieuwe bijlage vermelden? Dus kan ik in mijn bijlage een bijlage vermelden die niet in de hoofdtekst wordt genoemd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In principe niet, in de hoofdtekst wordt naar iedere bijlage verwezen. Overleg met je docent of beoordelaar als je hiervan zou willen afwijken.

   Verwijderen
 32. Hoi,

  Als je in de tekst verwijst naar bijv. Tabel A2, Heet de tabel in bijlage A dan Tabel 2 of Tabel A2?

  Heel erg bedankt voor jullie hulp! Ben er altijd erg blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Moet in de bijlagen een inhoudsopgave worden toegevoegd? Zo ja, hoe gaat dit dan met de paginanummering in het document?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, noem de bijlagen in de inhoudsopgave aan het begin van de tekst.

   Verwijderen
 34. Ik heb een verslag met veel losse ondersteunende verslagen. Hoe verwerk ik de losse verslagen in de bijlage? (zonder het hele verslag te kopieren in het andere verslag).

  Is dit correct?:
  Bijlage 1 - Onderzoeksverslag
  seperaat document: onderzoeksverslagv2.docx

  Bijlage 2 - Onderzoeksopzet
  seperaat document: onderzoeksopzetv3.docx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is correct, nummer de bijlagen wel A, B, etc.

   Verwijderen
  2. Heel erg bedankt!
   De bijlagen moeten nog steeds wel op verschillende pagina's?

   Verwijderen
  3. Ja, begin iedere bijlage op een nieuwe pagina.

   Verwijderen
 35. Hallo,

  Mijn ontwerpplan heb ik toegevoegd als bijlage. Nu wil ik verwijzen naar een bepaald stuk in deze bijlage, aangezien de bijlage 75 pagina's lang is.

  Hoe moet ik verwijzen naar een bepaalde pagina en hoe moet ik verwijzen naar een aantal pagina's?

  Is dit correct:
  (Bijlage A, bladzijde 55)
  (Bijlage A, bladzijde 60-63)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gebruik net als in de tekst p. (van pagina) of pp. (twee of meer pagina's):

   (Bijlage A, p. 55)
   (Bijlage A, pp. 60-63)

   Verwijderen