06 oktober 2014

Lettertype

Fonts in Word 2013
Wie een tekst schrijft in Word heeft de keuze uit honderden lettertypen (fonts) die in elke grootte gebruikt kunnen worden en naast de standaardversie meestal ook vet of cursief. Welk lettertype en -grootte kunnen het beste gebruikt worden volgens de APA richtlijnen?

In Publication manual of the American Psychological Association wordt in § 2.19 Font (p. 44) worden een aantal opties gegeven. Aangeraden wordt een lettertype te gebruiken die geschikt zijn voor speciale karakters. De meeste tijdschriften hanteren eigen richtlijnen voor het indienen van een artikel, als dat niet het geval is raadt APA het volgende aan:

Gebruik een lettertype met een schreef (Engels: serif) voor teksten op papier, bijvoorbeeld Times New Roman. Een letter met schreef kenmerkt zich door de kleine dwarsstreepjes aan de uiteinden van een letter. De aanbevolen tekengrootte is 12.
Voor online teksten wordt aangeraden een schreefloze letter (Engels: sans serif) te gebruiken omdat dit de visuele presentatie ondersteunt, bijvoorbeeld Arial (grootte 11) of Calibri (grootte 11).

In sommige studiehandleidingen wordt ook aangegeven welk lettertype en -grootte gebruikt moeten worden, dit is de keuze van de opleiding.
In alle andere gevallen is de keuze aan de auteur. Het mag duidelijk zijn dat een lettertype prettig om te lezen moet zijn, eigenlijk moet het lettertype helemaal niet opvallen. De meeste mensen vinden het prettig om op papier een letter met schreef te lezen en op de computer zonder schreef. Lettertypen als de Comic Sans MS worden in alle gevallen afgeraden.
  
Deze pagina is op 24 november 2021 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met de 3e herziene editie van De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

4 opmerkingen:

 1. Hallo!
  Hoe moet je verwijzen naar iets wat in een debat gezegd is?
  Heel veel dank!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is een persoonlijke mededeling, je noemt deze alleen in de tekst met de naam van degene die je citeert of parafraseert en de datum van het debat.
   Zie voor uitleg het blogbericht over Interviews:
   http://theapateam.blogspot.nl/2014/09/interviews.html
   En eventueel het bericht over Lessen:
   http://theapateam.blogspot.nl/2016/02/lessen.html

   Verwijderen
 2. beste, mag je in de tabellen woorden in het vet zetten, bijvoorbeeld de kolomindelingen ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat mag. Zie eventueel ook het blogbericht Tabellen en figuren: Veelgestelde vragen: 3 Mag ik verschillende kleuren, lettertypen en -groottes gebruiken bij een tabel of figuur?

   Verwijderen