20 oktober 2014

Links: Ja of nee? [1] - Papier vs. digitaal

Wie naar een internetbron verwijst, en dat gebeurt steeds vaker omdat er steeds meer informatie online beschikbaar komt, wordt geacht in de bronvermelding de complete link en datum van raadplegen op te nemen. Sommige documenten zijn op papier en online verkrijgbaar, bijvoorbeeld tijdschriftartikelen en publicaties van de overheid. Een vraag die daarom af en toe voorbij komt is: moeten de link en de datum vermeld worden als de online publicatie identiek is aan de papieren versie?

Zeker wanneer je het hele document uitprint zou je misschien dat het niet nodig is, toch blijft het volgens de APA-richtlijnen noodzakelijk om de link te vermelden:
 • Er kan een verschil zitten tussen de papieren en de online versie, bijvoorbeeld wanneer een fout ontdekt wordt. In de papieren versie kan deze niet verbeterd worden maar in de online versie wel, zelfs zonder dat de link gewijzigd wordt.
 • Door de link en de raadpleegdatum te noemen wordt voor de lezer duidelijk waar de gebruikte bron te vinden is, een online bron is vaak sneller te raadplegen dan een papieren boek of tijdschrift.

Bij vermelding in een bronnenlijst worden bij bijvoorbeeld een boek of afstudeeropdracht de naam van de uitgever of onderwijsinstelling vermeld, zowel bij een papieren als een online document.

Voorbeeld 1
Omslag 'Hulp geboden'
© SCP
Onlangs heeft het Sociaal Cultureel Planbureau het boek Hulp geboden gepubliceerd. Het is te koop maar kan ook gratis als pdf worden gedownload. De eerste vermelding is het papieren boek, de tweede de online editie met dezelfde opmaak als het boek:
 • De Klerk, M., De Boer, A., Kooiker, S., Plaisir, I., & Schyns, P. (2014). Hulp geboden: Een verkenning van de mogelijkheden en grenzen van (meer) informele hulp. Sociaal en Cultureel Planbureau.
 • De Klerk, M., De Boer, A., Kooiker, S., Plaisir, I., & Schyns, P. (2014). Hulp geboden: Een verkenning van de mogelijkheden en grenzen van (meer) informele hulp. Sociaal en Cultureel Planbureau. Geraadpleegd op 20 oktober 2014, van https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vjouyktr4nzw
Voorbeeld 2
Deze scriptie is op papier aanwezig in het studiecentrum maar ook online te raadplegen via de HBO Kennisbank:
 • Strik, N., & Ferrier, B. (2014). "Muziek, iPods & dementie": Een kwalitatief onderzoek naar de (werkwijzen van) het toepassen van geprefereerde muziek via iPods binnen de ouderenzorg [Afstudeeropdracht]. Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
 • Strik, N., & Ferrier, B. (2014). "Muziek, iPods & dementie": Een kwalitatief onderzoek naar de (werkwijzen van) het toepassen van geprefereerde muziek via iPods binnen de ouderenzorg [Afstudeeropdracht, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen]. HBO Kennisbank.
Omdat de HBO Kennisbank een unieke databank is hoeven datum van raadplegen niet genoemd te worden. Het mag wel, om de lezer van de tekst de publicatie makkelijker te laten vinden.
  
Deze pagina is op 24 november 2021 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met de 3e herziene editie van De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

2 opmerkingen:

 1. Hallo Apa Team,

  Als ik een krant als bron gebruik, moet ik deze dan twee keer in mijn bronnenlijst opnemen? Als er ook een publicatie op papier is? Volgens de APA richtlijnen moet ik in de bronnenlijst het pagina nummer erbij vermelden. Ik heb alleen de digitale versie geraadpleegd, waarbij geen pagina nummer staat. Hoe kan ik het beste de bron vermelden?

  Met vriendelijke groet,

  Nina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de tekst en in de bronnenlijst wordt alleen de bron genoemd die geraadpleegd is, dus als je alleen een online krantenbericht hebt gebruikt verwijs je niet naar de papieren versie. Een online krantenartikel is een internetbron en heeft meestal geen paginanummer, die hoef je dan ook niet te vermelden.

   Verwijderen