30 oktober 2015

Afbeelding van internet

Na de blogberichten Afbeelding op omslag (over het verwijzen naar een afbeelding die alleen ter illustratie is opgenomen) en Tabellen en figuren (over het verwijzen naar een zelfgemaakte afbeelding of een afbeelding overgenomen uit een boek) zal in dit bericht worden ingegaan op de vraag: hoe wordt verwezen in de tekst en in een bronnenlijst naar een afbeelding overgenomen van internet?

Er is een belangrijk verschil tussen een afbeelding (een foto, een tabel, een tekening, etc.) die wordt genoemd in de tekst of een afbeelding die geheel wordt overgenomen.

Voorbeeld 1: Afbeelding noemen in tekst
Wanneer naar een afbeelding uit een internetbron wordt verwezen, worden net als bij een tekst auteur(s) en jaartal genoemd. De originele bron wordt in de bronnenlijst genoemd. 
Tekst
Het 7S-model geeft elementen van een organisatie weer (Schop, z.d.). 
Bronnenlijst
Schop, G. J. (z.d.). 7S-model. Managementmodellensite.nl. Geraadpleegd op 7 november 2021, van https://managementmodellensite.nl/7s-model-2/
N.B. Merk op dat in de tekst en in de bronnenlijst de naam van de maker van de webpagina staat en niet de de namen van de makers van het model, Robert H. Waterman en Tom Peters. Uiteraard kunnen deze namen wel in de tekst genoemd worden.

Voorbeeld 2: Afbeelding overnemen in de tekst
Wanneer de afbeelding wordt opgenomen in de tekst gelden andere regels dan bij een citaat uit een tekst omdat, in tegenstelling tot een stukje tekst, de afbeelding een ‘compleet’ werk is. In sommige gevallen is de afbeelding niet origineel maar van een andere bron afkomstig. Volgens de APA richtlijnen moet de eigenaar van de afbeelding, of beter gezegd: de eigenaar van het auteursrecht, onder de afbeelding vermeld worden.
De verwijzing bestaat uit drie onderdelen:
 1. De afbeelding krijgt een naam en nummer waar in de tekst naar verwezen wordt, bijvoorbeeld Tabel 1, Figuur 2, etc.
  De APA-richtlijnen maken onderscheid in tabellen (informatie die horizontaal en verticaal gelezen kan worden) en figuren (alle overige afbeeldingen).
   
 2. Boven de afbeelding staat Tabel of Figuur, vetgedrukt + nummer, daaronder een witregel en daaronder de titel van de afbeelding, schuingedrukt. Dit kan de titel zijn zoals op de webpagina vermeld, het mag ook een vertaling of een andere titel zijn.
   
 3. Onder de afbeelding staat, schuingedrukt, Opmerking. Daarachter staat: Overgenomen (of: Aangepast overgenomen, als de afbeelding bewerkt is) uit Naam webpagina van A. Auteur, jaartal (https://xxxx). Copyright jaartal, naam eigenaar auteursrecht.
  De naam van de auteursrechthebbende wordt in de publicatie meestal vermeld in combinatie met het copyrightteken: ©. Als dit geheel ontbreekt is in de meeste gevallen de auteur van de bron dezelfde als de eigenaar van het auteursrecht.
  Noteer wanneer gegevens over het auteursrecht ontbreken: Copyright z.d., onbekend.

 4. In de bronnenlijst staat de verwijzing naar de geraadpleegde bron.
In de tekst
Het 7S-model geeft elementen van een organisatie weer (Figuur 1).

Boven de afbeelding
Figuur 1

Het 7S-model

Onder de afbeelding
Opmerking. Overgenomen uit 7S-model door G. J. Schop, z.d. (https://managementmodellensite.nl/7s-model-2/). Copyright z.d., McKinsey. 
N.B. In dit voorbeeld is de auteur van de webpagina niet de eigenaar van de afbeelding. Het model is volgens de webpagina ontworpen door Robert H. Waterman en Tom Peters die destijds werkzaam waren waren voor consultancybedrijf McKinsey. Een jaartal wordt niet genoemd, daarom: Copyright z.d., McKinsey.
Onderaan de webpagina staat "© 2011 - 2021 | managementmodellensite.nl", maar dit heeft betrekking op de gehele website.
Bronnenlijst
Schop, G. J. (z.d.). 7S-model. Managementmodellensite.nl. Geraadpleegd op 7 november 2021, van https://managementmodellensite.nl/7s-model-2/

Steeds vaker wordt op websites aangegeven dat afbeeldingen mogen worden hergebruikt onder bepaalde voorwaarden (een Creative Commons licentie), bijvoorbeeld niet voor commercieel gebruik. In dat geval is toestemming vragen niet nodig maar blijft bronvermelding verplicht. Ook zijn er afbeeldingen zonder auteursrecht, bijvoorbeeld als de maker 70 jaar of langer dood is. Zie voor meer informatie Afbeeldingen: Copyright, Creative Commons of in het publieke domein?

Meer weten over het gebruik van afbeeldingen? Lees de zeer duidelijke uitleg van Arnoud Engelfriet op Beeldcitaatrecht.

Voor meer voorbeelden, zie Het grote figuren blogbericht en Het grote tabellen blogbericht, optie 3 Tabel/Figuur overgenomen uit webpagina en optie 4 Tabel/Figuur overgenomen uit online bestand (pdf, Word, Excel, etc.).

Zie voor afbeeldingen ter illustratie Afbeelding op omslag en Afbeelding als illustratie.
 
Deze pagina is op 7 november 2021 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met de 3e herziene editie van De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

135 opmerkingen:

 1. Beste APA-Team,

  Stel ik heb een collage aan afbeeldingen (5 of meer), en vermeld deze individueel volgens APA-richtlijnen in een bronnenlijst, moet ik dan nog onder het artboard zelf een melding maken? Iets in de zin van: Figuur 1. Artboard. Aangepast overgenomen uit verschillende bronnen van google? Of moet ik alle auteurs en jaartallen vermelden? Aangezien deze verschillen zou ik niet weten hoe ik dit moet vermelden. Het gaat om een verslag die alleen door de docent beoordeeld wordt en niet gepubliceerd wordt buiten ISAS om voor de docent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze vraag hebben we eerder gehad naar aanleiding van een fotocollage. Ik heb deze vraag toen voorgeled aan de Amerikaanse Style Experts. Het antwoord was: wanneer je het strict volgens de APA richtlijnen zou doen, zou je inderdaad onder de figuur alle afbeeldingen apart moeten vermelden. Het advies was echter om met de docent/beoordelaar te overleggen of dit echt nodig is.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor het antwoord.

   Verwijderen
 2. Wanneer je onder een foto het volgende zet:

  Bron: "Apple Globe" van K. Van Aelst, 2007

  Is het dan foutief? Zo ja, mag "bron:" volgens de APA-regels nooit onder een afbeelding staan?

  Mvg Rens

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bron is niet echt foutief, het is alleen geen APA-regel. Als je daar van af wil wijken kun je dat doen, overleg eventueel met de begeleider/beoordelaar van de teskt.

   Verwijderen
 3. Beste,

  Ik heb een afbeelding overgenomen van deze pagina:
  http://www.toolshero.nl/verandermanagement/adkar-model-hiatt/

  De auteur is V. van Vliet, maar de pagina is van toolshero (zie helemaal onderaan).
  Wat heeft dan het copyright?
  En moet de datum van het artikel of wat onderaan op de pagina staat worden aangehouden?

  Met andere woorden, klopt onderstaande bronvermelding?:

  Figuur 11. Het ADKAR-model. Overgenomen uit “ADKAR model, een krachtige verandermanagement tool” van V. van Vliet, 2014 (http://www.toolshero.nl/verandermanagement/adkar-model-hiatt/) Copyright 2015, www.ToolsHero.com

  alvast bedankt voor het antwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal onderaan de pagina staat achter het copyrightteken ToolsHero.com.
  Jouw verwijzing is dus correct, alleen komt achter de link tussen haakjes nog een punt en noteer je 'Copyright 2015, ToolsHero.com.' (zo staat het immers ook op de site).

  De jaartallen zijn juist, in de bronnenlijst noteer je de volledige datum:
  Vliet, V. van (2014, 15 September). etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor de snelle reactie en de info!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste,

  kan iemand me helpen met het verwijzen naar de afbeeldingen van op deze webpagina: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1169

  Er lijkt een heleboel informatie te ontbreken die nodig is.
  Bv. verwijzen in de tekst: Figuur 1. Atriumseptumdefect. Overgenomen uit ??? van ???, 2015 http://image.gezondheid.be//hart-ASD.jpg). Copyright © 2016 Gezondheid NV.

  - ik vind enkel dit terug: Website by horticus. Maar dit is niet de auteur, toch?

  Sorry voor de verwarrende vraagstelling, ik weet niet goed hoe hieraan te beginnen.
  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik de pagina kijk zie ik dat de titel "Aangeboren hartafwijkingen" is, er is geen auteur maar de organisatie is Gezondheid NV. De verwijzing is dus:

   ... Overgenomen uit "Aangeboren hartafwijkingen" van Gezondheid NV, 2015 ...

   horticus is de maker van de website, die hoef je niet te noemen.

   Verwijderen
 7. Beste APA team,

  Stel ik heb een screenshot gemaakt van een website om de adresbalk etc te laten zien; hoe refereer ik hier naar? Het is een beetje een speciaal geval.

  Groet,

  Jamie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je geeft het screenshot een naam en nummmer, bijvoorbeeld Afbeelding 1. Screenshot. De rest van de verwijzing is als hierboven beschreven bij 'Afbeelding overnemen in de tekst'.

  In de bronnenlijst kun je achter de titel tussen vierkante haakjes [Screenshot] zetten, maar dat is niet verplicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Illustrations, S. A. 3d Little men have a question. 3d render of two little people with a red
  question mark. Stock Art Illustrations gg71655306. Stock Art Illustrations, Waukesha, 53186-1898 , USA. is deze apa zo goed vermeld?
  ikheb hem in word apa 5 ingegeven maar moet er niet een dautm bij??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, de verwijzing is niet juist. Dit zijn enkele willekeurige gegevens van een website. De volgorde zou moeten zijn:

   Auteur/Organisatie. (jaar). Titel afbeelding cursief. Geraadpleegd op 1 juni 2016, van htpp://...

   Verwijderen
 10. Hallo, hoe verwijs ik naar screenshots van games? Ik heb namelijk 4 willekeurige afbeeldingen via google-afbeeldingen overgenomen. In mijn tekst spreek ik over de games maar niet over de screenshots zelf.

  P.s: Moet ik ook een bronvermelding maken over de games dat ik bespreek?(Namelijk verwijzen naar de makers van het spel)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begrijp ik uit jouw vraag dat je de screenshots niet zelf hebt gemaakt maar via Google hebt gevonden? In dat geval verwijs je er naar als een online afbeelding, waarbij het copyright ligt bij de producent van de game.

   Ook naar games wordt verwezen, kijk op onze site bij APA: Bronnenlijst bij Computerprogramma/App.

   Verwijderen
 11. wat moet je doen indien je een afbeelding hebt gewijzigd? (photoshop, paint, artistieke effecten op Word etc...) telt deze afbeelding nog steeds als de originele?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bronvermelding blijft verplicht, om aan te geven dat de afbeelding is gewijzigd noteer je onder de afbeelding 'Aangepast overgenomen' in plaats van 'Overgenomen'.

   Verwijderen
 12. Geacht APA Team,

  Ik heb figuur 16.11 Engeström's activity system model overgenomen van https://www.interaction-design.org/literature/book/the-encyclopedia-of-human-computer-interaction-2nd-ed/activity-theory, maar vind het lastig om hier goed APA-stijl naar te verwijzen, mede omdat er verder geen gegevens onder staan vwb copyright en datum. Ik heb het nu als volgt gedaan:

  Figuur 2. Structuur menselijk activiteitssysteem Engeström. Overgenomen uit “Activity Theory” van V. Kaptelinin, z.d. (https://www.interaction-design.org/literature/book/the-encyclopedia-of-human-computer-interaction-2nd-ed/activity-theory). Copyright status: Unknown (pending investigation).

  Klopt dit?

  Ik hoor graag van jullie!

  Hartelijke groet,

  Mariska Rufi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat op de site "Copyright status: Unknown (pending investigation)" staat zou ik dat zo overnemen, eventueel in het Nederlands: Copyright onbekend (in afwachting van onderzoek). Je zou ook nog kunnen proberen zelf te achterhalen wie het auteursrecht heeft, zoek bijvoorbeeld via Google Afbeeldingen.

   Verwijderen
  2. Dank voor de snelle reactie!
   Klopt de rest van de verwijzing ook?

   Verwijderen
 13. hey, als je een foto maakt van plaats in google maps moet je dan in de bron vermelding de coördinaten opschrijven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat is niet nodig. Er is een apart blogbericht waarin staat hoe te verwijzen naar Google Maps:
   http://theapateam.blogspot.nl/2015/08/google-en-andere-zoekmachines.html

   Verwijderen
 14. In een verslag heb ik een (zelf genomen) screenshot van een zelf samengestelde tabel van het CBS verwerkt. Hoe plaats ik deze goed in de tekst en in de bron vermelding?
  Nu heb ik het volgende;
  Tabel 2 (dikgedrukt)
  Aantal niet-westerse allochtonen in Nederland over de periode van 1996 tot 2016 (CBS, 2016). (schuingedrukt)

  en in de bronvermelding hetvolgende:
  Centraal bureau voor de Statistiek (15 september 2016). Bevolking; generatie, geslacht, leeftijd en herkomstgroepering, 1 januari. Geraadpleegd op 20 september van http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=37325&D1=0&D2=a&D3=0&D4=0&D5=0,3&D6=0,4,9,14,l&HDR=G2,G3,T,G5&STB=G4,G1&CHARTTYPE=1&VW=T


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De verwijzing is niet helemaal juist, kijk even bij het blogbericht Tabellen en figuren: Veelgestelde figuren, vraag 4 gaat over een figuur van het CBS: http://theapateam.blogspot.nl/2016/06/tabellen-en-figuren-veelgestelde-vragen.html

   Verwijderen
 15. Ik heb van mijn stagebegeleider een interne publicatie gekregen met hierin afbeeldingen. Ik heb een foto gemaakt van een afbeelding die ik graag in mijn verslag wil zetten. Ik weet de naam van de auteur.

  Alvast bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het blogbericht 'Stage' staat uitleg hoe je verwijst naar documenten ontvangen van de stageplek:
   https://theapateam.blogspot.nl/2016/04/stage.html

   Verwijderen
 16. wat als je geen auteur hebt of jaardatum

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Altijd lastig als bepaalde informatie ontbreekt. Mijn advies zou zijn:

   Onder de afbeelding
   Figuur 1. Omschrijving. Overgenomen uit "Titel afbeelding", z.d. (http://www....). Copyright onbekend.

   Bronnenlijst
   Titel afbeelding cursief [Omschrijving]. (z.d.). Geraadpleegd op dag maand jaar, van http://www. ...

   Op het officiële APA Style Blog wordt overigens afgeraden om afbeeldingen te gebruiken waarvan niet duidelijk is wie het auteursrecht heeft, maar het is uiteraard mogelijk dat de afbeelding een belangrijke of zelfs onmisbare aanvulling op de tekst is en dus wel op te nemen.

   Verwijderen
 17. Hoi ik wil de hermeneutische cirkel overnemen in mijn paper (tekst), maar weet niet goed hoe ernaar te refereren. Ze bevat geen titel, auteur of datum.

  zie foto op:
  http://members.home.nl/de-laak/methodieken/hermeneutische%20cirkel.htm

  ik hebt het zo in mijn tekst gezet:

  'Onderstaande foto illustreert hoe een hermeneutische cirkel (z.j.) er uit ziet:'

  --> klopt dit?

  Alvast bedankt,

  Jaison

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Allereerst moet je de afbeelding benoemen, bijvoorbeeld Figuur 1. Gebruik niet ‘Onderstaande foto illustreert’ maar ‘Figuur 1 illustreert’.

   Onder de afbeelding zet je:
   Figuur 1. De hermeneutische cirkel. Overgenomen uit “Hermeneutische cirkel” van Activiteiten-Wizard, 2012 (http://members.home.nl/de-laak/methodieken/hermeneutische%20cirkel.htm). Copyright 2012, Activiteiten-Wizard.

   Figuur 1 wordt cursief gezet.

   In de bronnenlijst zet je:
   Activiteiten-Wizard. (2012). Hermeneutische cirkel [Online afbeelding]. Geraadpleegd op 16 december 2016, van http://members.home.nl/de-laak/methodieken/hermeneutische%20cirkel.htm

   De titel wordt cursief gezet.

   Verwijderen
 18. Ik wil de volgende afbeelding opnemen in mijn werkstuk:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:P1030216_copyGrote_Markt_Breda.jpg

  Ik heb de afbeelding bijgewerkt naar 194 x 145 pixels, omdat dit in de gebruiksaanwijzing van de plagiaatscan van mijn opleiding staat. Klopt onderstaande?

  Onder de afbeelding:Figuur 1. Grote markt Breda in Breda Centrum. Aangepast overgenomen uit “P1030216 copyGrote Markt Breda” van Wikimedia Commons, 2009 (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:P1030216_copyGrote_Markt_Breda.jpg). Copyright 2009, G. Lanting.

  Bronnenlijst:
  Lanting, G. (2009). P1030216 copyGrote Markt Breda [Foto]. Geraadpleegd op 23 december 2016, van https://commons.wikimedia.org/wiki/File:P1030216_copyGrote_Markt_Breda.jpg


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De verwijzing is helemaal juist, klein detail: schrijf ook het woord 'Markt' met een hoofdletter.
   In de bronnenlijst noem je de complete datum: (2009, 8 oktober).

   Verwijderen
 19. Zou u mij kunnen helpen?
  Ik gebruik foto's die ik gewoon op Google afbeeldingen heb gevonden.
  Bij de bron waar de foto afgebeeld staat, staat enkel een auteur van de webpost/artikel, mag ik die dan als auteur nemen?

  klopt dit dan?
  Femenia, N. (2014). Do you Ignore, Suffer, or Confront Passive Aggressive Behavior? [Foto]. Geraadpleegd op 22 November 2016, http://www.passiveaggressivehusband.com/ignore-suffer-or-confront-passive-aggressive-behavior/

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De verwijzing is juist. Let op dat je bij de vermelding onder afbeelding ook de auteursrechthebbende noemt, dat is volgens deze site: Copyright 2016, Fairway Theme on Genesis Framework.
   November schrijf je in het Nederlands met een kleine letter: 22 november 2016.

   Verwijderen
 20. Hoe moet je omgaan met inline base64 afbeeldingen. Zie https://www.base64-image.de/ , wanneer je daar een afbeelding insleept zie je hoe lang de URLs kunnen worden. Zijn URLs welke makkelijk 8 a4'tjes kunnen kosten. Hoe kan ik deze URLs verwerken, of moet ik ze zelf maar ergens anders gaan uploaden om daar naartoe te verwijzen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze links zijn inderdaad zeer lang. Ik zou in dit uitzonderlijke geval adviseren alleen https://www.base64-image.de/ te noemen.

   Verwijderen
  2. Base64-image.de is niet de bron. Het is een encoder. Maar in dat geval alleen de bronURL opgeven (en niet de URL naar de afbeelding?).

   Verwijderen
  3. Ik ben niet bekend met deze site, is het te vergelijken met een site als Flickr waar afbeeldingen naar geüpload kunnen worden?

   Als Base64-image.de een goede zoekfunctie heeft waarmee de afbeelding op titel gevonden kan worden, zou je kunnen volstaan met alleen https://www.base64-image.de/

   Verwijderen
  4. Het is een encoder. Het genereerd een code waarmee afbeeldingen inline HTML komen te staan. Volgens mij werkt het ook maar JavaScript maar de techniek ga ik niet induiken. Maar ik los het even anders op, zoek even een duplicaat op Tineye.com op en gebruik die als bron. Bedankt voor de tijd.

   Verwijderen
 21. Hallo,

  Ik ben een opdracht aan het maken en wil een afbeelding overnemen in de tekst.

  Afbeelding CanMedsrollen van deze site: http://researchprofessionals.venvn.nl/Deskundigheid/Expertisegebied

  Dan krijg je onder de afbeelding: figuur 1(cursief geschreven). Overgenomen uit V&VN, 2017 (http://researchprofessionals.venvn.nl/Deskundigheid/Expertisegebied).

  Toch? Of moet je vermelden research professionals wat in de link staat??

  Kortom heb even hulp nodig anders blijf ik te lang hangen op dit punt.

  Groetjes Miranda Huurman

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onder de afbeelding noteer je:

   Figuur 1. CanMEDS rollen. Overgenomen uit "Expertisegebied" van V&VN, 2017 (http://researchprofessionals.venvn.nl/Deskundigheid/Expertisegebied). Copyright 2017, V&VN.

   Figuur 1 staat cursief.

   Verwijderen
 22. Hoe kom je er achter van wie een afbeelding is als je deze met meerdere andere afbeeldingen vindt op een blog?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit kan inderdaad lastig zijn. Er worden vaak afbeeldingen overgenomen zonder bronvermelding.

   Tip: download de afbeelding, ga naar Google, kies 'Afbeeldingen', klikt op het icoontje van het fototoestel, upload de afbeelding en Google laat websites zien waar de afbeelding te vinden. De kans is groot dat er site tussenzit waar de herkomst van de afbeelding te vinden is. Je kunt deze site dan ook als bron gebruiken.

   Verwijderen
 23. Ik heb een heleboel foto's gebruikt voor een knutselwerk. Ik moet echter wel de bronnen vermelden. De afbeeldingen komen dus niet in een tekst voor. Moet ik dan de afbeeldingen bij de bronvermelding zetten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toevallig heb ik deze vraag eerder gehad en deze heb ik toen voorgelegd aan de APA Style Experts in Amerika.
   Hun antwoord was: wanneer je het strict volgens de APA-richtlijnen zou doen is het antwoord ja, en zou je iedere afbeelding apart moeten vermelden. Dit kan echter een eindeloos lange en overzichtelijke lijst worden. Het advies was daarom: overleg met de docent of beoordelaar van de tekst of hij/zij het nodig vindt alle afbeeldingen apart te benoemen.

   Verwijderen
 24. Beste wanneer er in bijlagen afbeeldingen gebruikt worden als vorm van voorbeeld bv. tekeningen/illustraties over opruimen. Moet daar dan ook bronvermelding bij staan?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Beste APA Team,
  Voor een verslag van school heb ik een afbeelding gebruikt van deze site: https://www.google.nl/search?q=verengelsen+van+de+nederlandse+taal&client=tablet-android-samsung&prmd=imvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiAp-mu8P7RAhWFvBQKHfGCCHMQ_AUIBygB&biw=768&bih=1024&dpr=2#tbm=isch&q=verengelsen&imgrc=jN_VYbfERrWpzM: , maar ik kan helemaal niks vinden over van wie hij of wanneer etc hij is. Hoe moet ik deze afbeelding vermelden, volgens APA richtlijnen, in mijn verslag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De link is van de zoekactie in Google, de webpagina die aan de afbeelding is gekoppeld laat het plaatje echter niet zien, wellicht is de afbeelding verwijderd.

   Als je de afbeelding opslaat en vervolgens in Google Afbeeldingen upload geeft Google de sites weer waar deze afbeelding staat. Ik vond hier deze site: https://www.vertaalbureau-perfect.nl/actueel/engelse-leenwoorden

   Onder de afbeelding:
   Afbeelding 1. Verengelsen van de Nederlandse taal. Overgenomen uit "Engelse leenwoorden" van S. van Gentevoort, 2012 (https://www.vertaalbureau-perfect.nl/sites/default/files/images/debat.jpg). Copyright 2012, Vertaalbureau Perfect B.V.

   Let op dat 'Afbeelding 1' cursief staat. J ekunt eventueel zelf een andere titel voor de afbeelding kiezen.

   In de bronnenlijst:
   Gentevoort, S. van. (2012, 7 mei). Engelse leenwoorden [Online afbeelding]. Geraadpleegd op 8 februari 2017, van https://www.vertaalbureau-perfect.nl/actueel/engelse-leenwoorden

   Let op dat 'Engelse leenwoorden' cursief staat.

   Verwijderen
 26. Beste

  Ik wil van een website een afbeelding gebruiken voor mijn examen. (De laatste afbeelding bij puntje 6. de zon/wolken over materialisme.) Ik maak hier een filmpje van met movie maker. De afbeeldingen dienen dus als achtergrond. Er moet een bibliografische lijst aan toegevoegd worden. Hoe moet ik volgens de APA normen dit opnemen in mijn bibliografische lijst?

  Dit is de website:
  http://uwkeuze.net/het-beste-van-het-beste/

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou er als volgt naar verwijzen:

   Momtazah. (z.d.). Materialisme [Online afbeelding]. Geraadpleegd op 8 februari 2017, van http://uwkeuze.net/wp-content/uploads/2015/01/Materialisme-2-150x150.jpg

   Montazah is de naam van de uitegever, 'Materialisme' wordt cursief geschreven.

   Verwijderen
 27. Beste Apa Team,

  Voor een schoolopdracht wil ik in de bronnenlijst graag verwijzen naar een gzelschapspel. Hoe kan ik dit het best doen?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op onze site staan bij APA Bronnenlijst: Spel uitleg en enkele voorbeelden:
   http://specials.han.nl/sites/studiecentra/auteursrechten/bronnen-vermelden/apa-normen/

   Verwijderen
 28. Hoi.

  Ik wil een afbeelding van deze link (http://www.pbl.nl/infographic/overstromingsgevoelig-gebied-2005) overnemen in mijn verslag. De verwijzing die ik nu heb gemaakt is:

  Figuur 1. Overstromingsgevoelig gebied, 2005. Overgenomen uit ‘‘Overstromingsgevoelig gebied, 2005’’ van PBL, 2013. (http://www.pbl.nl/infographic/overstromingsgevoelig-gebied-2005). Copyright ?? ??.

  Is dit tot zover juist? Zoals je kunt zien kom ik er niet aan uit hoe ik de copyright moet noteren. Op de site van Planbureau van de Leefomgeving staat iets over ‘creative commons’ licentie (CC-BY) maar ik begrijp niet hoe dit verwerkt moet worden in de verwijzing.

  Hoe moet ik volgens de APA normen dit correct verwerking in mijn verwijzing?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het copyright ligt bij het Planbureau van de Leefomgeving, 2013.
   Volgens de CC-licentie moet je aan bronvermelding doen en dat heb je hierbij gedaan. Je kunt de licentie er eventueel ook aan toevoegen hoewel dat geen APA-regel is:

   Copyright 2013, Planbureau van de Leefomgeving. CC BY.

   Verwijderen
 29. Beste APA Team,

  ik heb afbeeldingen gebruikt via google afbeeldingen. Hier heb ik dan telkens enkel de URL pagina van de afbeelding zélf gekopiëerd, zoals bv. http://fintip.co.za/wp-content/uploads/2015/07/Should-one-compare-Life-Insurance-Quotes.jpg. Hoe kan ik dan een correcte brondvermelding maken als de fotograaf zijn naam er niet bij staat?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wanneer je alleen een afbeelding en een link hebt kun je de herkomst achterhalen door de afbeelding te uploaden in Google Afbeeldingen (ga naar Google, klik op Afbeeldingen, daarna op het fototoestel in de zoekbalk). Google geeft dan websites waar de afbeelding staat. Het is soms even zoeken, maar in jouw voorbeeld heb ik het origineel gevonden:
   http://www.gettyimages.nl/license/88090572

   Verwijderen
 30. Beste,

  Als ik een screenshot van een website wil maken, hoe kan ik dit vermelden? Het gaat om een klein stukje over de website van CCCP, ik laat in mijn onderzoek een voorbeeld zien uit het menu.

  Bedankt.
  Eefje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het antwoord op deze vraag staat ook bij de reactie van 5 juni 2106, hierbij nogmaals het antwoord:

   Je geeft het screenshot een naam en nummmer, bijvoorbeeld Afbeelding 1. Screenshot. De rest van de verwijzing is als hierboven beschreven bij 'Afbeelding overnemen in de tekst'.

   In de bronnenlijst kun je achter de titel tussen vierkante haakjes [Screenshot] zetten, maar dat is niet verplicht.

   Verwijderen
 31. Super, bedankt voor het fijne antwoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Best APA-team,

  Ik heb in afbeelding en een website gebruikt die dezelfde auteur en hetzelfde jaartal hebben. Moet ik in de bronnenlijst, in de tekst en onder de afbeelding dan achter het jaartal een a of een b vermelden? Of geldt dat alleen als je bijv. twee verschillende websites hebt met dezelfde auteur en hetzelfde jaartal.

  Groetjes Irene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de auteur en het jaartal gelijk zijn (en de auteur ook dezelfde persoon is en niet twee personen met dezelfde achternaam) gebruik je inderdaad a en b.

   Verwijderen
 33. Beste APA-team,

  Ik wil graag een afbeelding van een Tweet overnemen in mijn verslag. Op welke manier is het correct weergegeven? Het juist weergeven in de literatuurlijst is geen probleem.
  Het gaat mij eigenlijk om het onderschrift bij de afbeelding.

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Interessante vraag waar ik niet direct een antwoord op heb – ik neem aan dat je een screenshot bedoelt, dus een afbeelding van de hele Tweet?

   In mijn blog over YouTube (http://theapateam.blogspot.nl/2016/12/youtube.html) staat een voorbeeld van een screenshot maar dat is net even anders.

   Ik leg jouw vraag voor aan de APA Style Experts in Amerika, wordt vervolgd.

   Verwijderen
  2. Inmiddels antwoord gekregen van de APA Style experts: bij overname van een afbeelding van een tweet komt er ook een copyright-vermelding bij.

   Op het officiële APA Style blog staat een uitleg over verwijzen naar Twitter (http://blog.apastyle.org/apastyle/2013/10/how-to-cite-social-media-in-apa-style.html) met een voorbeeld van een tweet van Bill Gates uit 2013. Aan de hand van dit voorbeeld heb ik gevraagd hoe je naar een screenshot van deze tweet verwijst.

   Je geeft de afbeelding een nummer en een eigen omschrijving, daar achter komt de verwijzing:

   Overgenomen uit “#Polio is 99% eradicated. Join me & @FCBarcelona as we work to finish the job and #EndPolio. VIDEO: http://b-gat.es/X75Lvy” door Bill Gates, 2013 (https://twitter.com/BillGates/status/306195345845665792). Copyright 2013, Bill Gates.

   De tekst tussen de dubbele aanhalingstekens is de complete tekst van de tweet, niet cursief.

   Verwijderen
  3. Super! Nu kan ik de puntjes op de i zetten voor mijn verslag.
   Bedankt voor jullie heldere uitleg!

   Verwijderen
 34. Hallo APA team,

  Ik heb een screenshot gemaakt van een plaats in Google maps. Hoe moet ik dat vermelden in de bronvermelding?
  bij voorbaat dank.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Goede middag,

  Heb in een module opdracht de volgende tekst onder een afbeelding staan.

  Figuur 1 Applicatiegezondheidsmatrix, Aangepast overgenomen uit `Informatiemanagement´ van Bollen, L en Vluggen, M. Copyright 2012 Noordhoff Uitgevers.

  Maar het oorspronkelijke model is van Weill en Vitale, 1999. Dat staat ook zo in het boek.

  Wat moet ik dan in de opdracht opnemen onder de afbeelding=

  Groeten Charel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn bibliotheek heeft deze publicatie niet in bezit, dus ik kan de afbeelding niet bekijken. Als er niet duidelijk bijstaat dat Weill en Vitale het auteursrecht hebben (kijk eventueel ook in het colofon) noem je de uitgever van het boek. Je kunt deze namen wel apart noemen, bijvoorbeeld in de tekst:

   … op de Applicatiegezondheidsmatrix van Weill en Vitale uit 1999 (zie Figuur 1) …

   De verwijzing onder de afbeelding is:
   Figuur 1. Applicatiegezondheidsmatrix. Aangepast overgenomen uit Informatiemanagement (p. ) van L. Bollen en M. Vluggen, 2012, Groningen: Noordhoff. Copyright 2012, Noordhoff Uitgevers.

   Let op dat je het paginanummer ook invult; ‘Figuur 1’ en ‘Informatiemanagement’ staan cursief.

   Zie voor voorbeelden van tabellen en figuren uit een boek ook het blogbericht Tabellen en figuren:
   https://theapateam.blogspot.nl/2015/02/tabellen-en-figuren.html

   Verwijderen
 36. Dank u wel ! Heel fijn dat u zo snel reageert.

  Onder de afbeelding staat alleen Bron: Weill en Vitale, 1999 Verder niks over de copyright. Kan ook niks vinden in het colofon. Op de pagina waar ook de afbeelding staat wel C Noordhoff UItgevers. Ik geloof dat ik mij dan kan houden aan de beschrijving zoals u die geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Beste,

  Volgens uw antwoord van 04/05/2017 probeer ik van de volgende afbeelding "oranje pijl links" gevonden op https://kids-event.nl/wp-content/uploads/2016/12/pijl-links.gif het origineel te zoeken via google afbeeldingen en dan de camera. Maar ik krijg zodanig veel voorstellen dat het mij onmogelijk lijkt om het origineel te vinden.
  Idem voor het lachend gezichtje op https://images.seniorennet.be/old/Thuis_op_internet/cursus/smiley.gif. Als ik de url plak bij google afbeeldingen zijn er enorm veel resultaten, daarna via het voorstel clip art happy face nog 8.890.000 resultaten. Hoe gaat u vlot te werk om het origineel te achterhalen want dit lijkt mij vooral met emoticons en symbolen eerder onmogelijk ? Wat als men het origineel niet vindt ? Mag men dan gewoon verwijzen naar de eerder opgegeven websites ?

  Vriendelijke groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wanneer de originele bron niet meer te achterhalen is, verwijs dan inderdaad naar de gebruikte bron en noteer 'Copyright onbekend'.

   Verwijderen
 38. Beste,

  Ik had een vraag ivm het refereren naar een foto en in de bronnenlijst plaatsen

  Ik had de tweede afbeelding van https://dbinfoworld.wordpress.com/2014/11/09/different-types-of-database-architecture/ overgenomen, maar deze heeft een auteur dat als 'schuilnaam' dient volgens mij. Wat moet je hierbij doen?

  Hoe moet je de bronnen opstellen en refereren bij
  - een foto die je zelf genomen hebt
  - een foto genomen door iemand anders
  - een screenshot gekregen van iemand anders, waarvan je de site niet hebt
  - een screenshot genomen van een site.

  Kan u dit in algemene formule plaatsen aub?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1 Schuilnaam
   Neem de naam over die de auteur gebruikt, dat kan een schuilnaam of pseudoniem zijn.

   2 Foto die je zelf genomen hebt
   Hier komt geen bronvermelding bij, zie ook het blogbericht ‘Afbeelding op omslag’, scrol naar ‘Eigen afbeelding’:
   http://theapateam.blogspot.nl/2015/04/afbeelding-op-omslag.html

   3 Een foto genomen door iemand anders
   Ook hier komt geen bronvermelding bij, zie ook het blogbericht ‘Afbeelding op omslag’, scrol naar ‘Ontvangen afbeelding’:
   http://theapateam.blogspot.nl/2015/04/afbeelding-op-omslag.html

   4 Screenshot gekregen van iemand anders, waarvan je de site niet hebt
   Hier hoort bronvermelding bij, vraag degene die het screenshot gemaakt heeft naar de herkomst. Als dat niet mogelijk is, vraag aan de beoordelaar van de tekst of de afbeelding zonder bronvermelding mag gebruikt worden.

   5 Een screenshot genomen van een site
   Dit onderwerp komt in een toekomstig blog aan bod, in het algemeen kun je dit sjabloon aanhouden:
   Afbeelding 1. Omschrijving screenshot. Overgenomen van "Naam webpagina" van A. Auteur, jaartal (https://www...). Copyright jaartal, naam eigenaar website.

   Zie ook voorbeelden van screenshots in de blogberichten over YouTube en Twitter:
   http://theapateam.blogspot.nl/search?q=screenshot

   Verwijderen
 39. Hallo,
  Voor een opdracht voor school moest ik screenshots nemen van stukken van verschillende social media pagina's, zowel pagina's van mezelf als van anderen. Hoe verwijs ik bijvoorbeeld naar een screenshot van Facebook?
  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit onderwerp komt in een toekomstig blog aan bod, in het algemeen kun je dit sjabloon aanhouden:
   .Afbeelding 1. Screenshot Facebook. Overgenomen van "Naam Facebookbericht" van A. Auteur, jaartal (https://www.facebook.com/...). Copyright jaartal, naam eigenaar Facebookpagina.

   Noem bij “Naam Facebookbericht” de eerste zin vanwege het ontbreken van titels.

   Zie ook voorbeelden van screenshots in de blogberichten over YouTube en Twitter:
   http://theapateam.blogspot.nl/search?q=screenshot

   Verwijderen
 40. Hallo,

  Ik heb een vraag betreft de apa regels bij het invoegen van meerdere afbeeldingen afkomstig van dezelfde website. De foto's die ik wil gaan gebruiken staan op deze website; https://vossy.com/boutique-hotels/paris/hotel-du-ministere-23282430

  Nu is mijn vraag; Moet ik voor elke foto apart de bronvermelding benoemen? De url blijft namelijk hetzelfde, en de rest van de gegevens ook. Hoe vermeld ik dit juist?

  Alvast Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij iedere foto komt een aparte vermelding, het nummer en de omschrijving, in dit voorbeeld Foto 1. Superior Room, verschillen immers per foto. Onder de afbeelding:

   Foto 1. Superior Room. Overgenomen uit “Hotel Du Ministere” van Vossy, z.d. (https://vossy.com/boutique-hotels/paris/hotel-du-ministere-23282430). Copyright 2017, Vossy Corp Ltd.

   In de bronvermelding wordt de site één keer genoemd:

   Vossy. (z.d.). Hotel Du Ministere. Geraadpleegd op 5 januari 2017, van https://vossy.com/boutique-hotels/paris/hotel-du-ministere-23282430

   Verwijderen
 41. Hallo!

  Om beter te illustreren waar mijn data collectie heeft plaatsgevonden, heb ik een kaart van Puerto Rico van het web afgehaald: http://www.puertorico.com/map/ Ik verwijs hiernaar in de tekst middels:

  Figure 1 illustrates where the regions and largest cities are situated (Puerto Rico Channel, 2018).

  Boven de illustratie zelf heb ik vermeld:

  Figure 1. Puerto Rico: map and area guide


  En in de literatuurlijst:

  Puerto Rico: map and area guide [Illustration]. (n.d.). Retrieved March 10, 2018, from http://www.puertorico.com/map/


  Nu zijn mijn vragen :) :

  1. Klopt mijn verwijzing in de tekst? De publicatiedatum van de illustratie ontbreekt namelijk, vandaar dat ik ''2018'' als in het jaar van raadplegen heb genoteerd

  2. Klopt de zin die ik boven de illustratie heb geplaatst? Of moet hier ook nog Puerto Rico Channel, 2018 (?) bij worden vermeld?

  Alvast hartelijk dank!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vermelding is niet compleet, er ontbreekt informatie, zie ook ‘Voorbeeld 2: Afbeelding overnemen in de tekst’ in het bericht. Als er een jaartal of datum ontbreekt, noteer dan z.d. (=zonder datum) of n.d. (=no date) voor een Engelstalige tekst.

   In de tekst:
   Figure 1 illustrates where the regions and largest cities are situated.

   Onder de afbeelding
   Figure 1. Puerto Rico: Map and area guide. Adapted from "Puerto Rico Map and Area Guide" by PuertoRico.com, n.d. (http://www.puertorico.com/map/). Copyright 1995-2018, Puertorico.com.

   In de bronnenlijst
   Puertorico.com. (n.d.). Puerto Rico Map and Area Guide [Illustration]. Retrieved March 10, 2018, from http://www.puertorico.com/map/

   Verwijderen
 42. Beste APA team,

  In de APA richtlijnen van de HAN wordt er gezegd wanneer er geen datum is dit als z.d. (zonder datum) te noteren. Echter, verwijzen vrijwel alle andere instanties die apa aanhouden met (z.j.) zonder jaar.
  Scribbr bijvoorbeeld (https://www.scribbr.nl/apa-stijl/uitzonderingen-verwijzingen-de-tekst-volgens-de-apa-regels/)
  Heeft dit een reden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De oorspronkelijke Amerikaanse richtlijn geeft aan dat bij een bron zonder jaartal of datum n.d. (=no date) wordt genoteerd, de Werkgroep APA heeft voor de letterlijke vertaling z.d. (=zonder datum) gekozen. Als andere instanties voor z.j. kiezen is dat hun keuze.

   Verwijderen
 43. Bedankt voor de snelle reactie, ik kan z.d. noteren in het vak waar normaal het jaargetal wordt ingevuld toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Beste APA Team,

  Ik heb een grafiek overgenomen van het CBS https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/in-de-klas/conjunctuurbekerstrijd/te-voorspellen-indicatoren/bruto-binnenlands-product--bbp--

  Echter staat hier geen datum op de website. Wordt de verwijzing dan: Figuur 2. Bruto binnenlands product Nederland. Overgenomen uit “Bruto binnenlands product (bbp)” van CBS, z.d. (https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/in-de-klas/conjunctuurbekerstrijd/te-voorspellen-indicatoren/bruto-binnenlands-product--bbp--). Copyright z.d., CBS.

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is juist. Als het jaartal of de datum ontbreekt maar je weet wel wanneer de figuur is gepubliceerd mag je deze tussen vierkante haakjes toevoegen, bijvoorbeeld [2017].

   Verwijderen
 45. Beste APA team,

  Ik heb van 3 internet afbeeldingen één afbeelding gemaakt. Hoe moet ik dan de bron vermelden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Noteer de drie verwijzingen achter elkaar, gescheiden door een punt komma:

   Overgenomen uit [bron 1]; Overgenomen uit [bron 2]; Overgenomen uit [bron 3].

   Verwijderen
 46. In functie voor het praktische stuk van een eindwerk heb ik een brochure gemaakt. Hiervoor heb ik enkele afbeeldingen van websites gebruikt. De foto's komen dus niet zelf in het eindwerk voor. Moet ik de herkomst van de afbeeldingen in de bronnenlijst van het eindwerk opnemen of moet ik op de brochure een aparte bronnenlijst aanmaken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uit de beschrijving maak ik op dat de brochure geldt als een losse bijlage bij de het eindverslag. Noteer in dit geval de complete vermelding in de bronnenlijst en een korte verwijzing (auteur+jaar+copyright) in de brochure.

   Wanneer je het liever anders zou willen doen omdat je dit mooier vindt staan, overleg dan met je docent/begeleider.

   Verwijderen
 47. Hoi ik wil een afbeelding overnemen van deze site, maar er staat geen datum bij enz. https://topwijs.nl/project/als-je-het-voor-me-doet/
  in de tekst heb ik nu dit staan: Afbeelding 1. Als je het voor me doet. Overgenomen van Topwijs.nl, z.d. ( https://topwijs.nl/project/als-je-het-voor-me-doet/ ). Copyright z.d., Topwijs.nl.
  in de bronnenlijst heb ik dit staan:
  Topwijs.nl. (z.d.). Als je het voor me doet (Afbeelding). Geraadpleegd op 27 mei 2018, van https://topwijs.nl/project/als-je-het-voor-me-doet/

  hoe zou ik hier naar moeten verwijzen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onder ‘Wie is Topwijs?’ staat dat de maker Mike Nijskens is. Het lastige is dat op de site “Inhoud mag vrij gebruikt worden, mits onbewerkt en voorzien van bronvermelding” staat, maar niet hoe.

   De verwijzing onder de afbeelding (Let op: een afbeelding is een figuur) zou ik als volgt doen:

   Figuur 1. Als je het voor me doet. Overgenomen Als je het voor me doet van M. Nijkens, z.d. (https://topwijs.nl/project/als-je-het-voor-me-doet/). Copyright z.d., Mike Nijskens.

   In de bronnenlijst:
   Nijskens, M. (z.d.). Als je het voor me doet [Afbeelding]. Geraadpleegd op 27 mei 2018, van https://topwijs.nl/project/als-je-het-voor-me-doet/

   Verwijderen
 48. Vraagje.

  Ik heb een afbeelding van een website, de website geeft geen naam, datum of wie het gemaakt heeft. Het is namelijk gewoon een foto van het pand waarover het gaat. Op de website is het een omslag foto
  Hoe doe ik dit? Heb er nu gewoon neergezet : Overgenomen van `link` en dan in de bronnenlijst incl datum van overname.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier valt weinig over te zeggen zonder een link. In principe heeft iedere webpagina een naam. Wat is het webadres?

   Verwijderen
  2. de website heeft natuurlijk gewoon een naam, sorry opnieuw.

   De website geeft geen naam, datum of wie de afbeelding heeft gemaakt. De afbeelding heeft dus zelf geen beschrijving

   Verwijderen
  3. Om een goed antwoord te kunnen geven zou ik het webadres moeten weten.

   Verwijderen
 49. Hi, ik wil een foto van een poster invoegen als bron. Hoe moet ik dit dan als verwijzing invoegen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is afhankelijk van de bron, gaat het om een papieren poster of staat deze online?

   Verwijderen
 50. Ik weet niet goed hoe ik de apa norm van deze afbeelding moet maken gezien veel informatie na mijn mening er niet bij staat. Ook het onderwerp,is dat dan de titel die boven de tekst staat? Ik heb liggen stoeien maar kom er niet goed uit.

  Ik hoor het graag.
  Website met afbeelding is:https://www.berkenschutse.nl/de-school/seminar-berkenbrein/seminar-berkenbrein-ik-word-er-zo-moe-van-de-invloed-van-slaap

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er ontbreekt inderdaad informatie over het auteursrecht, ik zou er daarom als volgt naar verwijzen:

   In de bronnenlijst:
   Krol, B. (2018). Seminar Berkenbrein ‘Ik word er zo moe van; invloed van onderwijs op slaap en van slaap op onderwijs [Online afbeelding]. Geraadpleegd op 30 december 2018, van https://www.berkenschutse.nl/de-school/seminar-berkenbrein/seminar-berkenbrein-ik-word-er-zo-moe-van-de-invloed-van-slaap

   Onder de afbeelding:
   Figuur X. Omschrijving afbeelding. Overgenomen uit Seminar Berkenbrein ‘Ik word er zo moe van door B. Krol, 2018 (https://www.berkenschutse.nl/de-school/seminar-berkenbrein/seminar-berkenbrein-ik-word-er-zo-moe-van-de-invloed-van-slaap). Copyright onbekend.

   De omschrijving van de afbeelding mag je zelf invullen.

   Wanneer je de afbeelding alleen ter illustratie gebruikt en niet in de tekst noemt, bijvoorbeeld op het omslag, noteer dan onder afbeelding (of op pagina 2):
   Omslagfoto: Krol, 2018. Copyright onbekend.

   Verwijderen
 51. Ik heb een goede afbeelding gevonden die ik graag wil gebruiken. Echter is de site niet de auteur van deze afbeelding (zo ver ik kan zien) maar ik kan niet vinden wie wel. Hoe verwijs ik op de juiste manier?

  Het gaat om de volgende afbeelding:
  https://i1.wp.com/www.theclothdiaperfiles.nl/wp-content/uploads/2016/05/billies-box-wit-lavendel.jpg


  Van deze site:
  http://www.theclothdiaperfiles.nl/wasbare-billendoekjes-billesbox-cheekywipes-petitlulu/

  Zou hulp enorm waarderen, alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wanneer het copyright niet duidelijk is kun je kijken of je de originele afbeelding online kunt terugvinden. Is dat niet het geval, noteer dan 'Copyright onbekend'.

   Onder de afbeelding:
   Figuur X. [Omschrijving]. Overgenomen uit Review – Wasbare billendoekjes van Bente, 2016 (http://www.theclothdiaperfiles.nl/wasbare-billendoekjes-billesbox-cheekywipes-petitlulu/). Copyright onbekend.

   In de bronnenlijst:
   Bente. (2016, 28 mei). Review – Wasbare billendoekjes: BilliesBox, Cheeky Wipes en Petit Lulu [Foto]. Geraadpleegd op 20 februari 2019, van http://www.theclothdiaperfiles.nl/wasbare-billendoekjes-billesbox-cheekywipes-petitlulu/

   Verwijderen
 52. Best APA Team,
  Ik heb voor artwork diverse vectortekeningen en een bepaald lettertype gebruikt, onder andere in een zelf gecreërde tekening van een kaart Met nog her en der bewerkingen van de originelen). De meeste afbeeldingen komen van freepik.com met de vermelding dat dit als copyright meegenomen moet worden. Moet ik bij/onder mijn kaart of in de algemene bronvermelding een lijst opnemen welke gedownloade afbeeldingen in mijn kaart verwerkt zijn?

  Voorbeelden:
  Freepik. (2017) Hand-drawn background of grass field Vector | Free Download. Retrieved 24 May 2019, from https://www.freepik.com/free-vector/hand-drawn-background-grass-field_997048.htm
  Spooner, Chris. (2018) Download My Free Treasure Map Maker for Adobe Illustrator. Retrieved May 24, 2019, from https://blog.spoongraphics.co.uk/freebies/download-free-treasure-map-maker-adobe-illustrator
  Freepik. (2016) Background of beetle gears Vector | Free Download. Retrieved 24 May 2019, from https://www.freepik.com/free-vector/background-beetle-gears_958930.htm
  Fahruddin, Ahmad Ramzi. (2018) Arterfak Project. Subversia ~ Display Fonts ~ Creative Market. Retrieved 24 May 2019, from https://creativemarket.com/Arterfak/2932714-Subversia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik het goed begrijp heb je één of meer tekeningen gemaakt gebaseerd op bestaande bronnen?
   Zo ja, verwijs hier dan naar zoals uitgelegd in Het grote figuren blogbericht: 5 Figuur gebaseerd op bestaande bron(nen).

   Omdat het om afbeeldingen gaat vermeld je behalve auteur+jaartal ook de copyrightgegevens.

   Verwijderen
 53. Hoe verwijs je naar een afbeelding die gescand is uit een boek?

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Beste APA Team,

  Voor mijn scriptie heb ik een literatuurstudie uitgevoerd en hierin zijn afbeeldingen opgenomen. Indien ik mijn rapportage baseer op mijn literatuurstudie, hoe verwijs ik dan naar afbeeldingen die ook opgenomen zijn in de literatuurstudie? Door onder de afbeelding in de rapportage dezelfde verwijzing toe te passen als in mijn literatuurstudie óf door te verwijzen onder de afbeelding naar de literatuurstudie (waarop ik mijn rapport baseer)?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De afbeelding krijgt dezelfde verwijzing als in de literatuurstudie. Als je hier van af zou willen wijken zou ik adviseren dit met jouw docent/beoordelaar te bespreken.

   Verwijderen
 55. Als onderdeel van een doelgroeponderzoek voor mijn scriptie heb ik 4 persona's opgesteld. Per persona heb ik een foto toegevoegd zoals deze:
  https://www.freepik.com/free-photo/cute-guy-standing-sideways-with-copy-space_5514671.htm

  Moet ik nu per foto een bronvermelding toevoegen en zo ja, hoe kan ik dit dan het beste doen?

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begrijp ik uit jouw vraag dat je de afbeelding alleen ter illustratie gebruikt?

   Zo ja, dan krijgt iedere foto een eigen bronvermelding in de bronnenlijst. Onder de foto (of eventueel op een andere plek in jouw verslag) geef je een korte verwijzing met copyrightvermelding. Dat kan in een klein(er) lettertype. Het copyright wordt onderaan de website vermeld.

   Let op dat de hoewel de afbeelding vrij gebruikt mag worden, bronvermelding verplicht blijft. Dit staat ook op de site aangegeven.

   Onder de afbeelding:
   Foto: Freepik, z.d. Copyright 2010-2019, Freepik Company.

   In de bronnenlijst:
   Freepik. (z.d.). Cute guy standing sideways with copy space [Online afbeelding]. Geraadpleegd op 30 oktober 2019, van https://www.freepik.com/free-photo/cute-guy-standing-sideways-with-copy-space_5514671.htm

   De toevoeging [Online afbeelding] is niet verplicht maar geeft aan dat je alleen naar de afbeelding van deze webpagina vermeldt.

   Zie eventueel ook het blogbericht Afbeelding op omslag.

   Verwijderen
 56. Beste Lezer, Ik wil in een verslag graag een afbeelding plaatsen. Echter als ik bij deze afbeelding auteursrecht wil opzoeken dan vind ik de afbeelding echt op diverse websites. Wat kan ik nu het beste gebruiken? Het gaat om deze afbeelding.
  https://www.google.com/search?sa=G&hl=nl&q=blackboard&tbm=isch&tbs=simg:CAQSkgEJHYjlWHQ1eegahgELEKjU2AQaAAwLELCMpwgaYQpfCAMSJ8wDtQwIugzLA-wBlwa2DPQW6QHENMwt0T3mM9I9wDTnM7801TPuKBowuEJdK9N83Wd5q97CiTraRX19mCXIdc2jm69zUIkLI1eXCMg6RDgGqzuiMHD18eOVIAQMCxCOrv4IGgoKCAgBEgRuKSpsDA&ved=2ahUKEwiQ6oPi6ajmAhUJbFAKHSx-CAQQwg4oAHoECAcQJw&biw=1366&bih=632

  Dank je wel, Karin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze pagina lijkt het origineel te zijn:
   https://younusalgohar.tumblr.com/post/90298369772/if-you-want-respect-dont-ask-for-respect-start

   Onderaan staat een copyrightvermelding: Younus Algohar 2012–2019, deze naam is tevens de auteur van de uitspraak op de afbeelding.

   Verwijderen
 57. Hallo,

  Hoe meld ik een kernkwadrant van Daniel offman in de tekst onder de afbeelding en in de bronnenlijst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is afhankelijk van welke bron je hebt gebruikt: een boek, een artikel, een webpagina, etc. en de gegevens die bij de afbeelding vermeld worden.

   Verwijderen
 58. Beste APA-Team, ik heb een afbeelding overgenomen van een site (https://www.jso.nl/nieuws/sociale-kwaliteit/) en wil deze gebruiken in een video-opdracht. Hoe moet ik dit vermelden in mijn bronnenlijst?

  Vriendelijke groet

  BeantwoordenVerwijderen
 59. Hallo! Ik wil graag aan het begin van mijn paper op mijn voorblad een afbeelding plaatsen. Ik heb deze afbeelding van het internet gehaald, maar weet niet hoe ik dan juist moet refereren.
  Plaats ik dan onder de afbeelding het volgende?

  Bron: ADE GREEN. (2016). Duurzame festivals: 44 procent CO2-reductie voor Mysteryland [Foto]. Geraadpleegd van https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/retail/17247/duurzame-festivals-44-procent-co2-reductie-voor-mysteryland

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zie voor uitleg hoe je verwijst naar omslagfoto’s het blogbericht Afbeelding op omslag.

   Onder de afbeelding, of op pagina twee als je dat mooier vindt: Verheggen, 2016. Copyright z.d., Ade Green.

   In de bronnenlijst:
   Verheggen, E. (2016, 25 augustus). Duurzame festivals: 44 procent CO2-reductie voor Mysteryland [Foto]. Geraadpleegd op 9 mei 2020, van https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/retail/17247/duurzame-festivals-44-procent-co2-reductie-voor-mysteryland

   Verwijderen
 60. hoe verwijs ik naar deze poster? https://www.originalfilmart.com/products/the-truman-show-teaser
  ik heb overal gezocht maar kan de designer niet vinden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er wordt geen ontwerper genoemd (dat is zelden bij filmposters), noem in dit geval de filmmaatschappij, deze naam staat op de poster:

   Paramount Pictures. (1998). Truman Show (1998) [Poster]. Geraadpleegd op 10 december 2020, van https://www.originalfilmart.com/products/the-truman-show-teaser

   De toevoeging [Poster] is niet verplicht maar maakt duidelijk dat je naar de afbeelding verwijst.

   Verwijderen
 61. Hallo, ik ben bezig met een opdracht en daarvoor wil ik APA verwijzen naar de foto 'het reflectiemodel' van https://korthagen.nl/aandachtsgebieden/reflectie-en-kernreflectie/
  Hoe kan ik dit het beste APA neerzetten en hoe zit het met de copyright?

  Ik heb tot nu toe dit:
  Figuur 1, Reflectiecirkel van Korthagen. Overgenomen uit Reflectie en kernreflectie van Korthagen Opleidingen, ??? (https://korthagen.nl/aandachtsgebieden/reflectie-en-kernreflectie/). © Korthagen Opleidingen 2020.
  En waar moet ik naar kijken als het op alfabetische volgorde in de bronnenlijst moet?
  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onder de afbeelding:
   Figuur 1. Reflectiecirkel van Korthagen. Overgenomen uit Reflectie en kernreflectie door F. Korthagen, z.d. (https://korthagen.nl/aandachtsgebieden/reflectie-en-kernreflectie/). Copyright 2020, Korthagen Opleidingen.

   In de bronnenlijst komt de vermelding bij de letter K van (Fred) Korthagen.

   Zie ook Het grote figuren blogbericht - 3 Figuur overgenomen uit webpagina.

   Verwijderen
 62. Hallo,

  Ik vraag me af welke auteur het beste vermeld kan worden bij het gebruiken van een afbeelding gevonden op AlleCijfers.nl

  Op de pagina staat geen maker vermeld onder de afbeeldingen. Ik ga er van uit dat de afbeeldingen gemaakt zijn door AlleCijfers met gebruik van open data van o.a. CBS.

  Onder Contact zie ik dat AlleCijfers bestaat uit 1 persoon: Van Bijsterveld. Kan ik hier het beste de naam van de organisatie, of van de persoon vermelden?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als op Contact klikt zie dat je de website gemaakt en onderhouden wordt door Wouter van Bijsterveld. Ik ga er vanuit dat dit ook voor de afbeeldingen geldt.

   Verwijderen
  2. Dank je, dus je zou hier kiezen voor de persoon achter de bedrijfsnaam.

   Verwijderen
  3. Klopt. Persoonsnamen gaan voor namen van een organisatie.

   Verwijderen
 63. Een research afdeling op mijn werk heeft data van CBS verwerkt in een eigen data excel. Ik heb van deze excel bestand een figuur gemaakt. Hoe moet ik de verwijzing doen? Ik heb namelijk niet de cijfers van CBS.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In principe hoef je niet naar de data van het CBS te verwijzen maar alleen naar het Excelbestand. Je kunt eventueel onder de figuur bij Opmerking zetten dat de cijfers afkomstig zijn van een Excelbestand gebaseerd op cijfers van het CBS of een vergelijkbare tekst.

   Verwijderen