22 april 2015

Afbeelding op omslag

Eindelijk, het verslag is klaar, alle bronvermeldingen kloppen en omdat het oog ook wat wil zet je een mooie foto op de voorkant. Moet je naar een afbeelding op de omslag van je verslag verwijzen, en zo ja, hoe? Dit hangt af van de herkomst van de afbeelding.

Eigen afbeelding
Wanneer je zelf een foto, schilderij, tekening of een andere afbeelding hebt gemaakt geldt hiervoor hetzelfde als voor de tekst: het is eigen werk en hier hoeft geen aparte verwijzing voor te worden opgenomen. Om de lezer de herkomst van de zelfgemaakte foto duidelijk te maken kan onderaan de bronnenlijst “Alle overige afbeeldingen eigen werk” of een vergelijkbare tekst worden opgenomen maar dat is niet verplicht.

Ontvangen afbeelding
De afbeelding op het omslag kan gemaakt zijn door een studiegenoot, familielid of collega. Het zou ook kunnen dat de instelling waar stage is gelopen of onderzoek is gedaan een foto ter beschikking stelt. Ook voor deze afbeeldingen geldt dat er geen aparte verwijzing wordt opgenomen in de bronnenlijst. Het is uiteraard wel toegestaan om, bijvoorbeeld in een dankwoord, de maker of eigenaar van de afbeelding te bedanken voor het ter beschikking stellen.
Wanneer een instelling toestemming heeft gegeven voor het gebruik van het logo is een aparte verwijzing ook niet nodig.
Voor het gebruik van het logo van de HAN University of Applied Sciences, zie het blogbericht APAstaartje: Logo.

Afbeelding van internet

De keuze aan foto’s op het internet is eindeloos en steeds vaker in hoge resolutie, grote kans dat er een mooie afbeelding tussen zit die als omslagillustratie kan dienen. Omdat het om een gepubliceerde foto gaat moet hier wel naar verwezen worden. De vermelding in een bronnenlijst is vrijwel gelijk aan de vermelding van een internetbron:

Auteur, A. (jaar, dag maand). Titel van webpagina [Foto]. Naam website. Geraadpleegd op dag maand jaar, van http://xxxx

De toevoeging [Foto] is niet verplicht maar maakt voor de lezer duidelijk dat naar de afbeelding wordt verwezen en niet naar de tekst.

Herrmann, 2013. CC BY-NC-ND 2.0.

Stel, je vindt op de fotodienst Flickr een mooie foto van een boom. De verwijzing in de bronnenlijst wordt dan:

Herrmann, R. (2013, 2 november). Ciha Fen tree [Foto]. Flickr. Geraadpleegd op 22 april 2015, van https://www.flickr.com/photos/yoorock/10790884613/

Omdat er in het verslag niet naar de foto verwezen wordt kan onder de foto de korte verwijzing 'Hermann, 2013' worden opgenomen. Wie dat niet zo mooi vindt staan op de omslag kan, bijvoorbeeld op de eerstvolgende pagina, verwijzen door 'Omslagfoto: Herrmann, 2013' te noteren.

De fotograaf van bovenstaande foto heeft op zijn Flickr-pagina met een CC-licentie duidelijk aangegeven dat de foto mag worden hergebruikt maar wel met bronvermelding, niet voor commerciële doeleinden en de foto mag niet worden verspreid als deze bewerkt is. Ik mag deze foto dus hergebruiken voor dit voorbeeld als ik me aan de voorwaarden houd.

Let op: De CC-licentie vereist dat behalve de naam van de maker ook de link wordt opgenomen die verwijst naar uitleg over hergebruik. In elektronische vorm kan dat met een ingebouwde link, in andere gevallen wordt de hele URL uitgeschreven, in dit geval https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/.
In bovenstaand voorbeeld wordt de vermelding voor een elektronisch document dan:
Omslagfoto: Herrmann, 2013. CC BY-NC-ND 2.0.
En voor een document op papier:
Omslagfoto: Herrmann, 2013. CC BY-NC-ND 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0
Zie ook Creative Commons Nederland, scroll naar 'Mag ik dit werk gebruiken?'.
 
Vermeld, wanneer er geen CC-licentie is, het copyright (auteursrecht):
Omslagfoto: Herrmann, 2013. Copyright 2013, Rich Herrmann.
In dit voorbeeld is de maker van de foto ook de auteursrechthebbende maar dat is niet altijd het geval. Het copyright wordt meestal onderaan de webpagina vermeld. Als er geen gegevens over het copyright worden genoemd, noteer dan:
Omslagfoto: Herrmann, 2013. Copyright z.d., onbekend.
Noteer bij afbeeldingen waarvan het auteursrecht is verlopen of opgeheven 'In het publieke domein'.

Wanneer een afbeelding alleen als illustratie wordt gebruikt – de foto is geen aanvulling op de tekst – is het zeer raadzaam om vooraf de voorwaarden voor hergebruik te lezen. Wanneer het verslag wordt gepubliceerd, bijvoorbeeld op de HBO Kennisbank, geldt dat als opnieuw openbaar maken van de foto en is het van belang dat de eigenaar van de foto hier akkoord mee is. Steeds vaker geven fotografen op hun site aan of en hoe afbeeldingen mogen worden hergebruikt en is toestemming vragen niet nodig.

Op de website van het Auteursrecht Informatiepunt staan enkele fotodatabanken waarvan de afbeeldingen onder voorwaarden mogen worden hergebruikt, soms zelfs rechtenvrij.
Zie de website Webwijzer.nl voor het zoeken naar rechtenvrije foto's van Google.

 
Deze pagina is op 7 augustus 2017 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met De APA-richtlijnen uitgelegd, en aangevuld op 6 februari 2018, 11 februari 2020, 7 november 2021 en 10 mei 2022.
 

67 opmerkingen:

  1. De verwijzing in de bronnenlijst naar de CC-gelicenseerde afbeelding is m.i. niet volledig. De (basis) 'Attribution'-tag vereist onder meer opname van een link naar de van toepassing zijnde CC-licentie, in dit geval https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt helemaal, dank voor de attendering. Ik heb nog even met de Nederlandse website van Creative Commons overlegd en aan de hand daarvan de tekst aangepast.

      Verwijderen
  2. Wat moet ik doen als ik het logo van de HAN op het voorblad wil neer zetten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goeie vraag. Op HAN Insite staat uitleg over het gebruik van het HAN-logo (de versie met de twee driehoekjes) en het HAN-merk (het blauwe logo dat ook bovenaan deze pagina staat). Er staat echter niets over (voorbladen bij) afstudeeropdrachten, stageverslagen, etc. Ik heb om advies gevraagd bij HAN Huisstijl, dit is was de reactie die ik kreeg: "Je kunt het logo van de HAN gewoon gebruiken op je afstudeeropdracht". Aparte bronvermelding is niet nodig.

      Verwijderen
  3. Hoe moet ik een bronvermelding noteren wanneer ik zelf een figuur maak (met vormen in word) maar ik mij gebaseerd heb op een bestaande figuur. Ik neem dus niet alles uit de originele figuir over en voeg er zelf dingen aan toe.

    Als tweede, gebruikte ik 4 aparte pictogrammen van de website vzw sclera picto's, deze plaatste ik in een vierkant bij elkaar. Mag ik dan gewoon als verwijzen naar de website van sclera of moet ik naar elke pictogram apart veverwijzen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zie voor jouw eerste vraag het bericht over "Tabellen en figuren"; in jouw voorbeeld komt dan te staan "Aangepast overgenomen".

    Wat betreft het tweede voorbeeld zou je iedere pictogram apart moeten beschrijven als de bron (=de link naar de afbeelding) steeds anders is. Overleg eventueel met je begeleider/beoordelaar of dit echt nodig is, of dat één verwijzing naar Sclera voldoende is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een correcte bronvermelding is altijd van groot belang. Tegenwoordig zijn er veel websites waar je gratis afbeeldingen kunt vinden. Flickr is over het algemeen af te raden, omdat men vaak zomaar persoonlijke afbeeldingen upload, zonder na te denken over de licentie. Een latere wijzing is dan niet ongewoon. Dat is uiteraard vervelend. Wanneer je de afbeelding van diegene al een keer in je verslag hebt gebruikt. Uitgebreid artikel BTW!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoe moet ik een bronvermelding noteren als ik het logo van een organisatie gebruik? Dit logo heb ik a.d.h.v. een screenshot gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het gaat om een willekeurig logo is bronvermelding verplicht:

      Naam organisatie. (jaar). Logo [Online afbeelding]. Gedownload op 6 juni 2016, van http://...

      Het word 'Logo' staat cursief, als de afbeelding een andere naam heeft gebruik je die uiteraard.

      Verwijderen
  7. Hoe moet ik een bronvermelding van een afbeelding noteren als de auteur van de afbeelding niet terug te vinden is? Is dan de site waar ik de afbeelding vanaf heb gehaald voldoende?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Noteer wanneer een auteursnaam ontbreekt de naam van de organisatie, als deze ook ontbreekt komt de titel van de afbeelding vooraan te staan in bronnenlijst (cursief) en in de tekst tussen dubbele aanhalingstekens: ("Titel afbeelding", jaartal).

      Verwijderen
  8. Ik heb via de mail een afbeelding gekregen die ik graag wil gebruiken voor mijn beroepsproduct. Deze afbeelding legt kort uit wat Rijk-Onderwijs is. Hoe moet ik nu APA verwijzen naar deze afbeelding?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor een ontvangen afbeelding is bronvermelding niet nodig, eventueel een bedankje in het voorwoord voor het gebruik van de afbeelding. Als degene die de mail heeft gestuurd niet de maker of eigenaar van de afbeelding is, vraag dan wat de herkomst is. Het kan zijn dat bronvermelding dan wel verplicht is, bijvoorbeeld als de afbeelding van internet is gehaald.

      Verwijderen
  9. Ik heb via internet het beeldrecht gekocht van een Amerikaans Stockfotografie-bureau om de foto te mogen gebruiken op mijn omslag. Wat moet ik hier nu onder zetten en hoe zet ik dit in de bronvermelding?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toevallig heb ik deze vraag gesteld aan het officiële APA Style Blog naar aanleiding van een blogbericht. Het antwoord was dat een bronvermelding niet nodig is als het beeldrecht is afgekocht.
      Uitzondering is als het Amerikaanse bureau zelf richtlijnen aangeeft.

      Het blogbericht staat hier (mijn vraag staat bij de comments): http://blog.apastyle.org/apastyle/2016/01/navigating-copyright-part-2.html#comments

      Verwijderen
  10. Nou heb ik de afbeelding van de omslag van een boek dat ik wil gebruiken. Op internet kan ik deze omslag alleen van sites als bol.com halen. Hoe zouden jullie adviseren de bronvermelding bij deze afbeelding te doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij de omslagafbeelding van een boek ligt het auteursrecht bij de uitgever. De verwijzing in de tekst kan dan zijn:
      Omslagfoto: Auteur, jaartal. Copyright Naam uitgever.

      Je kunt eventueel de website van de uitgever bekijken en als de afbeelding daar ook staat kun je daar naar verwijzen.

      Verwijderen
  11. Dag APA Team,

    Ik heb als omslag op mijn onderzoeksverslag het logo + slogan gebruikt van de instelling waar ik mijn onderzoek uitvoer.
    Ik heb het logo van Google af geplukt (niet gefilterd op licentie, anders kreeg ik het logo niet), en de slogan er in dezelfde kleur zelf bij gezet.

    Moet dit ook officieel verwezen worden?

    Bij voorbaat dank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In principe hoef je hier niet naar te verwijzen, mijn advies is wel om aan de instelling waar je het onderzoek hebt gedaan te vragen of men akkoord is met deze weergave zodat je niet achteraf te horen krijgt dat het aangepast moet worden.

      Verwijderen
  12. Dag APA Team,

    Ik heb een foto waarvan de auteur en jaartal onbekend zijn. Moet ik het jaartal dan weglaten, of moet ik jaartal doen waarop de site het laatste bij is gewerkt?

    Bij voorbaat dank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het jaartal van de afbeelding niet duidelijk is, noteer dan z.d. (=zonder datum).

      Verwijderen
  13. Hallo APA team,

    Ik wil de bronvermelding niet onder de omslagfoto plaatsen, maar op de eerstvolgende pagina van het document. Dan zou ik de bronvermelding in het voorwoord plaatsen, mag je naar je omslagfoto verwijzen in het voorwoord?
    Bij voorbaat dank.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat mag. Het moet voor de lezer van jouw tekst duidelijk zijn wat de herkomst van de afbeelding is. Dat kan in, maar ook onder, het voorwoord zijn.

      Verwijderen
  14. Hallo APA team,
    Ik heb een foto van google afbeeldingen gehaald en krijg dus een hele lang link, hoe zet ik deze link in apa?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De lange link verwijst waarschijnlijk niet naar de afbeelding maar naar de zoekactie in Google. Je moet dus de link van de site nemen waar de afbeelding gepubliceerd is. Google zelf heeft geen afbeeldingen maar laat afbeeldingen gevonden op websites zien.

      Verwijderen
  15. Hallo APA team,
    Ik moet voor mijn afstudeerproject verwijzen naar bouwtekeningen verkregen bij de gemeente Amsterdam. Ik kan voor illustraties van internet vinden hoe ik deze moet verwijzen, maar een digitaal archief is mij nog onduidelijk.

    Misschien kunnen jullie mij op weg helpen.

    Bvd,
    Joost

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de Amerikaanse manual wordt deze omschrijving gegeven voor archiefstukken:

      Ontwerper/Organisatie. (jaartal, dag maand). Titel cursief [Omschrijving document]. Naam van collectie (archiefnummer), Locatie.

      Dit voorbeeld verwijst naar het Gemeentearchief in Nijmegen:

      Gemeentearchief Nijmegen. (1914, 29 maart). Concertgebouw de Vereeniging [Bouwtekening]. Gemeentearchief (doos 1234, tekening 1), Nijmegen.

      'Concertgebouw de Vereeniging' komt cursief te staan.

      Als het om een digital archief gaat wordt 'Gemeentearchief (doos 1234, tekening 1), Nijmegen' vervangen door een omschrijving van het digitale archief.

      Verwijderen
  16. Hallo APA-team

    Ter illustratie van het oude ANtwerpen had ik graag een schilderij van Pieter Aertsen gebruikt. Ik vond het schilderij terug op een site genaamd Web Gallery of Art.

    Op welke manier moet ik naar deze illustratie verwijzen?

    Alvast bedankt!
    Emma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kunstwerken is één van de vele onderwerpen die ik op dit weblog nog wil behandelen.

      Op het Amerikaanse weblog van de APA Style Experts is al wel een blogbericht: http://blog.apastyle.org/apastyle/2010/04/theres-an-art-to-it.html

      Gebaseerd op dit advies zou ik er als volgt naar verwijzen:
      Aertsen, P. (1575). Apostles Peter and John [Schilderij]. Geraadpleegd op 24 maart 2017, van http://www.wga.hu/art/a/aertsen/apostles.jpg

      Zet hierbij de titel van het schilderij cursief.

      Verwijderen
  17. Beste APA Team,

    Ik koop een foto niet aan, maar verkrijg ze wel rechtenvrij via sites als Pixabay, Visual Hunt, Pics4Learning, Freepik, Unsplash etc. Wel of geen APA verwijzing?

    De foto's hebben veelal een Creative Commons - CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) verklaring. De foto's worden voor educatieve doeleinden gebruikt binnen de hogeschool en niet verspreid via internet of drukwerk.

    Mvrgr, Tjalling

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij afbeeldingen met een CC-licentie moet de link die verwijst naar uitleg over hergebruik ook worden opgenomen. Dit is geen APA-regel maar een regel van Creative Commons.
      Omdat het in jouw voorbeeld gaat om niet verspreiden, en dat is een belangrijke voorwaarde, is bronvermelding niet nodig. Vraag voor de zekerheid na wat het beleid binnen de hogeschool of opleiding hierover is.

      Verwijderen
  18. Als ik nu een foto neem van een andere foto (bv op een tentoonstelling), blijft de bron dan de originele fotograaf?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, als de foto het hoofdonderwerp is van jouw foto, dan blijft het auteursrecht bij de originele fotograaf. Is de foto bijvoorbeeld klein op de achtergrond te zien en bestaat de foto grotendeels uit een andere beelden, dan pas is er sprake van een geheel nieuwe foto.

      Verwijderen
  19. "Vermeld, wanneer er geen CC-licentie is, het copyright (auteursrecht)"

    ... dus er moet ALTIJD een vermelding worden opgenomen van het copyright? Is het eerdere voorbeeld in deze blog dan nog wel volledig:

    Herrmann, R. (2013, 2 november). Ciha Fen Tree [Online afbeelding]. Geraadpleegd op 22 april 2015, van https://www.flickr.com/photos/yoorock/10790884613/

    ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er komt altijd een vermelding van het copyright, of de CC-licentie (zoals in het voorbeeld van de foto van de boom). Wat ook nog mogelijk is, is 'In het publieke domein', voor afbeeldingen die auteursrechtvrij zijn.

      Verwijderen
    2. Duidelijk. Maar hoe zit het dan met het door mij geciteerde voorbeeld? Daarin ontbreekt de vermelding van copyright.

      Verwijderen
    3. De copyrightvermelding staat niet in de vermelding in de bronnenlijst maar bij de afbeelding. In het voorbeeld is het Omslagfoto: Herrmann, 2013. CC BY-NC-ND 2.0. Als er geen CC-licentie was werd hier het copyright vermeld.

      Verwijderen
  20. Als ik een foto op het voorblad invoeg en deze op correcte manier toevoeg aan de referentielijst. Mag je dan op één van de volgende pagina's terugverwijzen naar deze foto? Dus bijvoorbeeld: zie de afbeelding op de omslag?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat mag zeker; onder de foto (of bijvoorbeeld op pagina 2) moet ook een verwijzing komen.

      Verwijderen
  21. Hoi, hoe kan ik verwijzen naar een foto dat ik heb genomen uit een boek? Ik heb de afbeelding nodig om er als voorbeeld naar te verwijzen. Mag dat eigenlijk wel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat mag. Zie voor uitleg over bronvermelding Het grote figuren blogbericht, kies optie 1 Figuur overgenomen uit boek.

      Verwijderen
  22. Hallo,

    Ik zou graag op mijn voorblad van mijn scriptie deze afbeelding zetten https://www.bartleby.com/107/illus326.html
    Deze site heeft de afbeelding uit een ouder boek op internet gezet. Moet ik nu een verwijzing naar de site doen of het oorspronkelijke boek als bron?

    Alvast bedankt, groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je verwijst naar de bron die je gebruikt hebt, in dit geval de website.
      De afbeelding is zou oud dat er geen auteursrecht op zit, noteer daarom in plaats van Copyright: In het publieke domein.

      Verwijderen
  23. Hallo, Ik wil op mijn omslag de afbeelding van de volgende site gebruiken.
    https://www.hollywoodreporter.com/lists/best-film-schools-2014-top-823276/item/colorado-film-school-top-25-823565
    Ik kan geen bron vinden. De afbeelding wordt vaker gebruikt (zonder bron vermelding) Mag ik de afbeelding gebruiken? Hoe vermeld ik de bron? Moet deze ook in de literatuurlijst?
    Bedankt Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Noteer bij het ontbreken van een jaar en eigenaar van het copyright: Copyright z.d., onbekend. Zie ook het laatste voorbeeld in het blogbericht.
    Je kunt de afbeelding gebruiken maar als je deze publiceert (bijvoorbeeld online) moet je daar in principe toestemming voor hebben.

    Onder de afbeelding of op pagina 2 komt de verwijzing:
    Omslagafbeleding: Appelo, 2014. Copyright z.d., onbekend.

    In de bronnenlijst:
    Appelo, T. (2014, 30 juli). The Top 25 Film Schools in the United States 2014 [Afbeelding]. The Hollywood Reporter. Geraadpleegd op 19 april 2019, van https://www.hollywoodreporter.com/lists/best-film-schools-2014-top-823276

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hallo,
    Ik heb heel veel hele kleine afbeeldingen gefotoshopt op een grote afbeelding, er is niet veel plaats om onder de kleine fotos te typen. Kan je ook alleen onder die kleine fotos bijvoorbeeld 'figuur 1' zetten? en dan in de bronnenlijst

    Figuur 1: Herrmann, R. (2013, 2 november). Ciha Fen Tree [Online afbeelding]. Geraadpleegd op 22 april 2015, van https://www.flickr.com/photos/yoorock/10790884613/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Strikt genomen zou je naar alle afbeeldingen apart moeten verwijzen maar dat levert waarschijnlijk een onoverzichtelijk geheel op. Ik heb deze vraag ooit voorgelegd aan de APA Style experts in Amerika, zij gaven het advies om het niet te doen maar dit wel vooraf aan jouw docent/beoordelaar te laten weten.
      Er komt dan geen vermelding in de bronnenlijst omdat de gephotoshopte afbeelding een 'nieuw' werk is, tenzij je deze al eerder hebt gepubliceerd, bijvoorbeeld op Flickr hebt gezet.

      Verwijderen
  26. Hallo,

    Voor een betoog gebruik ik een illustratie op de voorkant van het betoog/document. De han is eigenaar van de illustratie. De illustratie is gemaakt in opdracht van het aansluitmanagement van de HAN. Nu heb ik onderaan de illustratie het volgende vermeld:

    Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (2016). Is dat goed?
    In de bronnenlijst heb ik het volgende vermeld:

    Omslagfoto: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Aansluitmanagement, 2016. Copyright 2016, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Is dat ook goed?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onder de afbeelding vermeld je auteur/organisatie, jaartal + copyright jaartal, auteursrechthebbende:

      Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, 2016. Copyright 2016, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

      In dit geval is de auteur/organisatie dezelfde als de auteursrechthebbende.

      In de bronnenlijst verwijs je naar de bron waar de illustratie van afkomstig is:

      Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. (2016). Aansluitmanagement [Afbeelding]. Geraadpleegd op 13 mei 2019, van https://www.han.nl/...

      Ik heb de afbeelding niet gezien en ga af op de gegevens die je zelf gaf.

      Verwijderen
  27. Hoe zit het met screenshots van bijvoorbeeld google of youtube? En afbeeldingen van google street view?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is een blogbericht over Screenshots van webpagina’s (ook van toepassing op screenshots van Google Street View) en een blogbericht over een screenshot van YouTube.

      Verwijderen
  28. Moet ik in een powerpoint ook bronvermelding toepassen? Ik heb 18 foto's gebruikt en vind een bronvermelding slordig staan. Hoe los ik dat op?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ligt eraan: gebruik je de PowerPoint alleen voor een presentatie (=niet openbaar maken) of deel je de PowerPoint op het internet of intranet (=openbaar maken)?
      In het laatste geval is bronvermelding verplicht. Als je het niet mooi vindt om de bronverwijzing onder de afbeelding te zetten kun je dat ook op de laatste dia een overzicht maken of onder de dia bij notities.

      Verwijderen
  29. De achternaam van de schrijver is niet bekend. Hoe noteer ik dit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als er wel een voornaam is, noteer je deze volledig in zowel de verwijzing als de bronnenlijst. Als er helemaal geen auteur wordt vermeld noteer je de naam van de organisatie, als deze ook ontbreekt de titel van de webpagina.

      Verwijderen
  30. Ik heb een foto maar er staat geen naam bij, hoe ziet mijn bronvermelding er dan uit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De titel van de webpagina komt op de plaats van de naam:

      Onder de foto:
      Titel van webpagina, jaartal. Copyright jaartal, Auteursrechthebbende.

      Bronnenlijst:
      Titel van webpagina [Foto]. (jaar, dag maand). Geraadpleegd op dag maand jaar, van http://...

      Verwijderen
  31. Hoe zit het met rechtenvrije beelden zoals bijvoorbeeld stockfoto's? Moet je dan ook een bronvermelding doen? Als je ze bijvoorbeeld aankoopt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook bij rechtenvrije afbeeldingen komt een bronvermelding. Als je dat niet zou doen, zou de indruk gewekt kunnen worden dat je zelf de maker bent van de afbeelding.

      Verwijderen
  32. Hallo APA,
    Ik heb voor het voorblad van mijn verslag zelf een ontwerp gemaakt via canva.com Dit is een website waar je zelf ontwerpen kunt maken.
    Ik heb hier in ook een foto verwerkt maar de foto's zijn rechtenvrij. Hoe verwijs ik hier naar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lastig om te beoordelen zonder de originele foto en het nieuwe ontwerp te zien. Als er sprake is van een nieuwe afbeelding komt er geen bronvermelding bij, wanneer de originele foto nog duidelijk herkenbaar is zou ik een kleine toelichting in de tekst zetten over de omslagafbeelding, inclusief een bronvermelding van de originele foto.

      Verwijderen
  33. Beste APA,
    Vorig jaar heb ik veel werk van Jospeh sasson Semah gedocumenteerd, het waren installaties en performances. Nu heeft hij een boek gepubliceerd, kijk alstublieft naar de bijgevoegde foto. De voor- en achterkant zijn foto's die ik voor hem heb gemaakt. We hebben van tevoren afgesproken dat ik bij elk gebruik van de foto's een krediet zal krijgen. Momenteel promoten de kunstenaar en andere mensen het boek op Facebook. Ze zeggen allemaal dat ze me geen 'credit' hoeven te geven omdat ze het boek promoten, klopt dat? bij voorbaat dank, Ilya

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is niet een vraag over APA maar over auteursrecht, maar daar kan ik wel wat over zeggen.

      Als je met de kunstenaar/maker van het boek hebt afgesproken dat bij publicatie van een afbeelding het boek jouw naam vermeld moet worden (heb je dit op schrift?) is het zijn taak om ervoor te zorgen dat dit gebeurd als hij degene is die de afbeelding van het boek verspreidt.

      Dat het om ‘promotie’ gaat maakt niet uit (het is promotie voor de kunstenaar, niet voor jou), tenzij dit als uitzondering is afgesproken. Je zou hem erop kunnen aanspreken: dit was onze afspraak, ik zou het prijs stellen dat je je hieraan houdt.

      Succes!

      Verwijderen
  34. Ik heb een vraagje, als je een stockafbeelding van word gebruikt op welke wijze voeg je deze toe aan de bibliografie. Is het verplicht naar deze te verwijzen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, je moet hier naar verwijzen volgens de APA-richtlijnen, ook als de website aangeeft dat dit niet nodig is – anders lijkt het of je zelf de maker bent van de afbeelding.

      Zie voor meer informatie en voorbeelden van websites met stockfoto’s Afbeelding als illustratie.

      Verwijderen
  35. Hoi ik heb een vraag. In mijn scriptie heb ik gebruik gemaakt van de pictogrammen uit Word. Moet hier ook naar verwezen worden? Zo ja, waar moet dan op gelet worden? Hoe moet ik dat doen? Wie is de eigenaar en wat voor datum komt daar dan bij? De pictogrammen worden daarnaast alleen als illustratie gebruikt, er wordt niet naar verwezen in de lopende tekst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, bij pictogrammen uit Word is geen bronvermelding nodig. Zie voor een toelichting Afbeeldingen Microsoft Office.

      Verwijderen