15 januari 2018

Screenshots

Met de knop "Print Scrn" op het toetsenbord kunnen gemakkelijk screenshots van het beeldscherm gemaakt worden. Een screenshot kan ter ondersteuning gebruikt worden van een tekst of in een PowerPoint-presentatie. Ook hier geldt dat bronvermelding verplicht is, maar: hoe verwijs je naar een screenshot?

Net als bij andere afbeeldingen bestaat de verwijzing uit drie onderdelen:
 • In de tekst
  Een verwijzing naar de afbeelding + nummer
 • Onder de afbeelding
  Figuur X. Omschrijving afbeelding. Overgenomen [of: Aangepast overgenomen] uit Titel webpagina van A. Auteur [of Organisatie], jaartal (webadres). Copyright jaartal, Naam auteursrechthebbende [staat meestal onderaan de pagina].
 • In de bronnenlijst
  Auteur, A. [of Organisatie]. (jaartal of datum). Titel webpagina cursief. Geraadpleegd op [datum van raadplegen], van http… etc.

In dit voorbeeld is gekozen voor de startpagina (meestal aangeduid met Home) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen:
 • In de tekst
  … op de startpagina van de HAN (zie Figuur 1) is te zien dat …
 • Onder de afbeelding
Figuur 1. Startpagina HAN. Overgenomen uit Home van
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, z.d. (https://www.han.nl/).
Copyright 2018, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
 • In de bronnenlijst
  Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. (z.d.). Home [Screenshot]. Geraadpleegd op 15 januari 2018, van https://www.han.nl/
Let op dat het jaar van publicatie en het jaar van copyright (=auteursrecht) niet hetzelfde is; de pagina vermeldt geen datum, alleen het jaar van auteursrecht.

De toevoeging [Screenshot] is niet verplicht maar kan verduidelijken dat de webpagina alleen gebruikt is als afbeelding.
 
Zie ook de blogberichten over screenshots van YouTube en Twitter.
 

26 opmerkingen:

 1. Goedemiddag!

  Allereerst wil ik u bedanken voor de talloze keren dat ik al gebruik heb kunnen maken van deze blog. Heel fijn (en nuttig)!

  Is er een regel voor screenshots van apps waar geen webpagina van is? Ik wil namelijk screenshots van een game app in mijn rapport opnemen.

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Mvg,
  Maartje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoewel er wel richtlijnen zijn voor het verwijzen naar apps is er geen specifieke richtlijn voor het verwijzen naar een screenshot van een app, maar die kan wel afgeleid worden van de verwijzing uit een bronnenlijst.

   Dit voorbeeld komt van een game uit de App Store:

   Bronnenlijst
   GameHouse. (z.d.). Parker & Lane: Criminal Justice (1.1.12) [App]. Geraadpleegd op 20 maart 2018, van https://www.apple.com/nl/ios/app-store

   Onder afbeelding
   Afbeelding 1. Detective Parker. Overgenomen uit “Parker & Lane” van GameHouse, z.d. (https://www.apple.com/nl/ios/app-store). Copyright 2018, GameHouse.

   Waar komt jouw app vandaan? Valt deze niet te herleiden tot de App Store, Google Play, iTunes, etc.?

   Verwijderen
  2. Foutje: Afbeelding 1 moet zijn: Figuur 1.

   Verwijderen
 2. Aha, ja die link kan ik wel gebruiken natuurlijk. De app komt van Google Play. Hartelijk bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste,

  Op de website staat geen copyright. Dus ook geen jaartal.
  Hoe kan ik dit oplossen?

  Groeten,
  Britt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij het ontbreken van een jaartal of datum van het copyright noteer je z.d. (=zonder datum).

   Verwijderen
 4. Voor een rapport wil ik verwijzen naar screenshots die ik gemaakt heb van de bedrijfsstatistieken van een Instagram account. Deze statistieken zijn niet openbaar en kunnen alleen ingezien worden door mensen die toegang hebben tot het bedrijfsaccount. Aangezien ik zelf deze screenshots heb gemaakt is het dan nog nodig om een bron te vermelden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat de statistieken niet openbaar zou zijn is bronvermelding in de bronnenlijst niet nodig, maar geef bij de screenshots een korte toelichting over de herkomst.

   Verwijderen
 5. Een vraagje. Mag iemand screenshots op zijn eigen openbare website plaatsen uit een besloten groep (waar hij geen lid is, maar wel de kanalen heeft die hem dit toespelen)? Met naam en toenaam van de schrijver van de reactie (dus niet doorgestreept). Doel om die persoon en vereniging die hij/zij vertegenwoordigt openlijk in diskrediet te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit heeft niets met bronvermelding te maken maar met auteursrecht. Mijn advies zou zijn dit na te vragen bij bijvoorbeeld een Juridisch Loket.

   Verwijderen
 6. Hallo,
  Ik heb een screenshot van een afbeelding uit een mailwisseling in mijn rapport. Hoe ziet de bronvermelding er dan uit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zie voor uitleg het blogbericht Het grote figuren blogbericht, optie 6 Figuur gebaseerd op niet gepubliceerde bron(nen).

   Verwijderen
 7. Hallo,
  Ik heb een screenshot van een afbeelding uit een mailwisseling opgenomen in mijn rapport. Hoe ziet de bronvermelding er dan uit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zet onder de screenshot:
   Figuur X. Titel figuur. Screenshot afkomstig uit mailwisseling met [naam afzender of organisatie], datum.

   De datum is dag waarop de e-mail is ontvangen. Zorg dat er toestemming is van de afzender om een screenshot te gebruiken.

   Verwijderen
 8. Beste,

  Ik heb een screenshot gemaakt van een model uit een onderzoek. Ik vermeld het onderzoek in de tekst en dus ook in de bronvermelding. Is het dan voldoende om alleen de stappen 'in de tekst' en 'onder de afbeelding' te volgen, of moet er nog een aparte vermelding in de bronnenlijst worden gemaakt voor het screenshot?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er komt ook een vermelding in de bronnenlijst van het complete onderzoek (papier of online).

   Verwijderen
 9. Hoe werkt het als je gebruik maakt van Google MyMaps, en hier een afbeelding van gebruikt voor je scriptie. Het is een ondergrond van Google en je maakt hier zelf een 'tekening' in. Dit wil ik vervolgens in mijn scriptie verwerken volgens de APA regels.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zie voor uitleg over hoe te verwijzen in een bronnenlijst naar Google Maps het blogbericht Google en andere zoekmachines.

   Voor het onderschrift bij de afbeelding kan de verwijzing zoals in dit blogbericht beschreven gevolgd worden. Noteer 'Aangepast overgenomen uit' in plaats van 'Overgenomen uit' omdat je zelf een tekening toevoegt.

   Verwijderen
 10. Ik voeg screenshots in vanuit een excel bestand die ik zelf gemaakt heb. Hoe refereer ik volgens APA?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is het Excel-bestand eigen werk? Zo ja, zet onder de screenshot: Figuur X. [Omschrijving screenshot].

   Zo nee, komt achter de omschrijving nog een bronverwijzing, zie voor uitleg het blogbericht Het grote figuren blogbericht.

   Verwijderen
 11. Hoe refereer ik correct naar een screenshot? Het is een screenshot genomen van de webpagina van een organisatie maar met een embedded google maps functie in (met verschillende vestigingen van de organisatie op). Refereren naar google maps is mijn veronderstelling aangezien de website van de organisatie ook gebruikmaakt van de google functie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je verwijst naar de geraadpleegde website, dus in dit voorbeeld van de organisatie. Dat deze website gebruik maakt van Google Maps is niet van belang.
   Als je alleen naar het Google Maps gedeelte zou willen verwijzen, zou je er ook voor kunnen kiezen om de originele pagina van Google Maps te gebruiken.

   Verwijderen
 12. Hallo,

  Ik heb meerdere screenshots van één webpagina gehaald, kan ik dan de regel van auteur, datum, titel enz. in de bronnenlijst één keer opschrijven? Of moet ik exact hetzelfde telkens herhalen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het webadres gelijk blijft, wordt de webpagina één keer in de bronnenlijst genoemd, ongeacht het aantal screenshots.

   Verwijderen
 13. Hallo,
  Ik heb van de meldingen (van Zalando) die ik op de berichtvenster van mijn eigen telefoon heb gekregen, een screenshot gemaakt. Moet ik hierbij Zalando als bron benoemen, of ben ik dat zelf? Ik twijfelde hierover, want de meldingen (dus de content) is van Zalando, maar de afbeelding is door mij gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De verwijzing is enigszins vergelijkbaar met een persoonlijke communicatie.
   Geef in de beschrijving aan dat het bericht (e-mail? whatsapp? ...) van Zalando is en de datum waarop het bericht is ontvangen, bijvoorbeeld:
   Figuur 1. [Omschrijving]. Bericht ontvangen van Zalando, [dag maand jaar].
   De gedeelten tussen vierkante haakjes moet je zelf invullen.

   Er komt geen vermelding in de bronnenlijst.

   Verwijderen