11 maart 2015

Google Analytics

Waar zouden we zijn zonder Google en Google Scholar voor het vinden van informatie? Google is niet meer weg te denken en googelen is niet alleen een werkwoord geworden maar ook een vaardigheid op zich. Bij informatie gevonden via Google wordt alleen naar de gevonden website verwezen en niet naar de zoekmachine. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de Catalogus Studiecentra HAN en HANQuest, al kunnen deze zoekmachines wel genoemd worden in een tekst bij een toelichting over het literatuuronderzoek, eventueel zelfs met link, maar niet in een bronnenlijst.

Google is meer dan alleen een zoekmachine en biedt ook andere diensten aan, bijvoorbeeld Google Analytics. Hiermee kunnen gegevens over bezoekers van een website worden verzameld en, de naam zegt het al, worden geanalyseerd. Deze gegevens vormen een nieuwe website en daar wordt wel naar verwezen in de tekst en in de bronnenlijst. De verwijzing is vrijwel gelijk aan de verwijzing naar een website:

Auteur, A., & Auteur, B. (Jaar). Titel van het rapport. Google Analytics. Geraadpleegd op dag maand jaar, van http://www.google.com/analytics/xxxx

In de tekst worden alleen auteur(s) en jaartal genoemd. Als er geen auteur is wordt de naam van het bedrijf of de organisatie genoemd.

Met dank aan een van APA Style experts van APA Style Blog die ons deze informatie mailde.
  
Deze pagina is op 23 november 2021 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met de 3e herziene editie van
 De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

4 opmerkingen:

  1. Hoe zit het met tabellen en grafieken die ik uit Analytics haal?
    Wat plaats ik onder de tabel zelf en wat in de bronnenlijst?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de bronnenlijst komt de verwijzing naar Google Analytics zoals hier boven beschreven.
      Wanneer je een tabel uit Google Analytics overneemt geef je de tabel een nummer en zo verwijs je ernaar in de tekst, bijvoorbeeld: Tabel 1. Onder de tabel zet je:
      Tabel 1. Omschrijving van de tabel. Overgenomen uit "Titel van het rapport" van A. Auteur, Jaar (http://www.google.com/analytics/. . . ). Copyright 2015, A. Auteur.
      Zie voor een uitgebreide uitleg ook dit bericht:
      http://theapateam.blogspot.nl/2015/10/afbeelding-van-internet.html

      Verwijderen
  2. Wie is in dit geval de auteur? Degene die Google Analytics raadpleegt? Kunt u een voorbeeld geven hoe dit er precies uitziet wanneer je zelf degene bent die de tabellen van Google Analytics haalt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De gegevens die worden verzameld door Google Analytics komen van een website. De bronvermelding begint met de auteur of organisatie van deze site. Als je bijvoorbeeld verwijst naar de gegevens van het bedrijf waar je werkt of stageloopt is dat de auteur, als het om je eigen website gaat ben je zelf de auteur.

      Verwijderen