maandag 18 januari 2016

EasyBib

Er zijn verschillende hulpmiddelen om een bronnenlijst volgens de APA richtlijnen samen te stellen, bijvoorbeeld de optie ‘Verwijzingen’ in Word 2013.

Een andere handige optie is te vinden in WorldCat, de catalogus van de hele wereld waarin de catalogus van de Studiecentra HAN is opgenomen, afstudeeropdrachten en stageverslagen uitgezonderd. Wie een titel in WorldCat zoekt krijgt de optie Citeren/Exporteren. Klik hier op, kies APA en vervolgens is de verwijzing in een bronnenlijst van de gevraagde titel te zien.


Het kan echter nog makkelijker. De website EasyBib, in 2001 gestart door twee middelbare scholieren, heeft de gelijknamige gratis app ontwikkeld die letterlijk in een handomdraai een verwijzing volgens APA geeft, gebaseerd op de inhoud van WorldCat en de streepjescode op de achterkant van een boek:
  • Download de gratis app in iTunes (Apple) of Google Play (Android)
  • Kies de gewenste stijl - MLA, APA of Chicago
  • Kies de optie ‘Scan’, de camerafunctie wordt nu gestart
  • Houdt de streepjescode van het boek voor de camera en binnen enkele seconden verschijnt de verwijzing volgens de gekozen richtlijn.
     

Wanneer het boek geen streepjescode heeft of niet beschikbaar is kan ook handmatig gezocht worden door auteur en/of titel bij ‘Search’ in te voeren. Ook kunnen eventueel andere brontypen (tijdschriftartikelen, krantenartikelen, websites, etc.) handmatig worden ingevoerd.

Via de optie ‘Email’ kunnen één of meerdere verwijzingen per e-mail verstuurd worden.
Controleer wel altijd of de verwijzing juist is, zo worden tussenvoegsels meestal afgekort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten