18 december 2015

Patiëntendossier

Wie onderzoek doet voor een organisatie heeft vaak toegang tot bestanden en documenten die vertrouwelijk zijn, bijvoorbeeld een patiëntendossier. De vraag hoe verwijs je naar een patiëntendossier in een bronnenlijst? wordt dan ook regelmatig gesteld.

Het antwoord is vrij eenvoudig: een patiënten- of cliëntendossier (of een ander vertrouwelijk document) wordt niet in een bronnenlijst opgenomen omdat deze informatie niet toegankelijk is voor buitenstaanders en vaak zelfs binnen de organisatie niet door iedereen geraadpleegd kan worden.


Mag je wel citeren of parafraseren uit een patiëntendossier? Ja, dat mag maar zorg hierbij dat de gegevens van de patiënt niet herkenbaar in de tekst genoemd worden, bijvoorbeeld door initialen te gebruiken of te verwijzen naar ‘Patiënt A’ of ‘Cliënt B’.
De verwijzing in de tekst valt onder ‘persoonlijke communicatie’ (zie voor uitleg ook Stage / Werkplek), bijvoorbeeld:
Uit het dossier van Patiënt A (Radboudziekenhuis, persoonlijke communicatie, 18 december 2015) blijkt dat …
of
De klachten van A. B. worden in het dossier van het Radboudziekenhuis omschreven als “ernstig maar goed te behandelen” (persoonlijke communicatie, 18 december 2015) en …
of
Voor dit verslag heb ik de gegevens van Cliënt C bestudeerd, de citaten in dit hoofdstuk zijn afkomstig van dit dossier (Radboudziekenhuis, persoonlijke communicatie, 18 december 2015).
De datum verwijst naar de dag waarop het dossier is bekeken.
Voor de lezer van de tekst is duidelijk dat de informatie nergens kan worden teruggevonden en ook niet kan worden opgevraagd bij de auteur. Overleg bij twijfel met de organisatie die het dossier beheert of bepaalde informatie mag worden overgenomen.
     
Deze pagina is op 22 november 2021 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met de 3e herziene editie van De APA-richtlijnen uitgelegd.
  

4 opmerkingen:

  1. Een organogram van een organisatie is niet altijd publiekelijk toegankelijk, maar alleen voor medewerkers beschikbaar. Hoe doe je dit vermelden in de tekst en in de bronnenlijst?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wanneer je alleen verwijst naar de organogram gebruik je ook de term persoonlijke communicatie.

      Als je de organogram overneemt in jouw verslag (zorg wel dat je hier toestemming voor hebt), zet dan onder de afbeelding:

      Opmerking. Organogram afkomstig van [naam organisatie], dag maand jaar.

      De datum is de dag waarop je de afbeelding hebt ontvangen.

      Zie eventueel ook het blogbericht Stage.

      Verwijderen
  2. Hoe vermeld je de apa in de tekst als de persoonlijke communicatie op meerdere data heeft plaatsgevonden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat valt lastig te zeggen. In principe noem je de dag waarop je de informatie hebt geraadpleegd/ontvangen.
      Als je bijvoorbeeld hetzelfde dossier meerdere keren hebt geraadpleegd volstaat de meest recente datum. Is het dossier gewijzigd, noem dan beide data.
      Als je binnen dezelfde verwijzing twee data zou willen noemen, zet deze dan achter elkaar, gescheiden door een punt-komma van oud naar nieuw.

      Verwijderen