18 november 2021

Embedded video

Van een student kreeg ik de volgende vraag: ik heb in mijn verslag een YouTube-video ingesloten, hoe verwijs ik hier naar volgens de APA-richtlijnen, als een figuur?

Behalve linken naar een online video bieden steeds meer programma's, waaronder het softwarepakket van Microsoft Office maar ook Blogspot, de mogelijkheid om een video in te sluiten en af te spelen zonder dat hiervoor de webpagina geopend hoeft te worden. Meestal wordt hier het Engelse 'embedded' voor gebruikt, een term die inmiddels is opgenomen in het woordenboek van Van Dale. 

Omdat de Publication manual wel uitleg geeft over hoe je naar een YouTube-video verwijst maar niet als de video wordt ingesloten heb ik deze vraag voorgelegd aan de APA Style experts in Amerika met als suggestie om er op dezelfde manier naar te verwijzen als een figuur van een webpagina.
Vanuit Amerika kreeg ik het antwoord om inderdaad het sjabloon van een figuur toe te passen op een embedded video, inclusief een verwijzing in de tekst, een vermelding in de bronnenlijst en een copyrightvermelding, waarbij 'Figuur' wordt vervangen door 'Video' (zie Video 1). Onder de video is de verwijzing, eventueel in een kleiner lettertype:

Opmerking. Overgenomen uit Titel video [Video], geplaatst door Naam uploader, jaartal, YouTube (https://xxxx). Copyright jaartal, naam van auteursrechthebbende.

De toevoeging [Video] en YouTube lijkt een beetje overbodig (het mag duidelijk zijn dat het een YouTube-video is), maar ik heb aanbeveling de APA Style expert overgenomen.
In dit voorbeeld is gekozen voor de tweede van de zeven kennisclips over APA7 die in september van dit jaar op YouTube zijn gezet:

Video 1

Verschillen APA6 en APA7

Opmerking. Overgenomen uit APA-richtlijnen: 10 verschillen 6e en 7e editie [Video], geplaatst door Project APA7, 2021, YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=YffLWmB987A). CC BY-NC-SA.

In de bronnenlijst:

Project APA7. (2021, 21 september). APA-richtlijnen: 10 verschillen 6e en 7e editie [Video]. YouTube. Geraadpleegd op 18 november 2021, van https://www.youtube.com/watch?v=YffLWmB987A

Merk op dat de copyrightvermelding hier vervangen is door een CC-licentie (te zien aan het einde van de video), meer informatie in het blogbericht Afbeeldingen: Copyright, Creative Commons of in het publieke domein? 
In de meeste gevallen ontbreekt een copyrightvermelding op YouTube. Het auteursrecht ligt niet bij YouTube. Noteer als er geen copyrightvermelding is Copyright z.d., onbekend.

Zie eventueel ook het blogbericht over YouTube

Geen opmerkingen:

Een reactie posten