16 mei 2018

Motto

Een citaat uit een boek of een bekende uitspraak aan het begin van een publicatie wordt een motto genoemd. Een motto is een eerste introductie van de tekst. Het wordt vaak bij literaire werken gebruikt maar kan ook in een verslag gezet worden, vandaar de vraag: hoe verwijs je naar een motto?
 
De Publication Manual geeft hier antwoord op in § 8.35 Epigraphs (pp. 277-278).

Net als bij een citaat van 40 of meer woorden krijgt een motto geen dubbele aanhalingstekens. Laat het citaat inspringen. Als bronvermelding wordt onder het citaat de naam van de auteur en, indien bekend, cursief de herkomst gezet. Laat ook deze vermelding inspringen. De vermelding wordt voorafgegaan door een gedachtestreepje: ─ (tip: altcode 196).
 
https://www.amazon.com/Believe-Internet-Lincoln-Humor-Poster/dp/B00EAYHCW6
 
Een bronvermelding in de bronnenlijst is niet nodig, controleer wel of het citaat aan de juiste persoon wordt toegeschreven. Het tijdschrift Kijk publiceerde in 2015 vijf uitspraken die onterecht aan Albert Einstein zijn toegeschreven.

Enkele voorbeelden:
 
     En wie gelukkig is, zal anderen gelukkig maken.
          ─Anne Frank, Het Achterhuis, 7 maart 1944

     Als angst besmettelijk is, dan kan zelfvertrouwen dat ook zijn.
          ─Burgemeester Eberhard van der Laan, nieuwjaarstoespraak, 2017

     Why so serious?
          ─The Joker, The Dark Knight, 2008

     When one teaches, two learn.
         ─Robert A. Heinlein

     Het kwade is gemakkelijk aan te leren, het goede moeilijk.
         ─Chinees spreekwoord
 
De uitzondering op bovenstaande regel zijn citaten uit wetenschappelijke tijdschriftartikelen en leerboeken. In deze gevallen wordt dezelfde verwijzing gebruikt als bij een citaat in een tekst en worden achternaam van de auteur, het jaartal en het paginanummer genoemd).
"Wat zou het fijn zijn als mensen die verliezen lijden, adequate hulp krijgen" (De Mönnink, 2015, p. 23)
In de bronnenlijst:
De Mönnink, H. (2015). Verlieskunde: Methodisch kompas voor de beroepspraktijk (6e geheel herziene druk). Reed Business Education.

Wanneer een niet gepubliceerd (of in het openbaar uitgesproken) citaat als motto wordt gebruikt, bijvoorbeeld van een cliënt of een collega, is toestemming nodig van degene die de uitspraak heeft gedaan. Spreek ook af hoe deze persoon vermeld wil worden, een mogelijkheid is om iemand anoniem te citeren.
 
Deze pagina is op 21 november 2021 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met de 3e herziene editie van
 De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten