18 augustus 2015

Google en andere zoekmachines

Af en toe komt bij het Auteursrecht Informatiepunt de vraag Hoe verwijs ik naar een zoekactie in Google? binnen.

Het antwoord is heel eenvoudig: noch in de tekst, noch in een bronnenlijst wordt Google genoemd om de eenvoudige reden dat de zoekmachine van Google geen bron is maar een manier om informatie te vinden. Alleen naar de gevonden en voor de tekst gebruikte informatie wordt verwezen. Dit geldt niet alleen voor Google maar ook voor andere zoekmachines, zoals Bing, online catalogi, zoals de Catalogus HAN Studiecentra of zoekmachines die databanken doorzoeken, zoals HANQuest.

Wie een literatuuronderzoek beschrijft kan uiteraard in de tekst vermelden welke zoekmachines gebruikt zijn bij het zoeken naar informatie maar deze gegevens worden niet in een bronnenlijst gezet.

Let bij het verwijzen naar via Google gevonden informatie op dat de juiste link gebruikt wordt en niet de link van de zoekactie zoals in onderstaand voorbeeld.
Fout
Hogeschool Utrecht. (2015). Bacheloropleiding Voltijd Creatieve Therapie: Studiegids 2014-2015. Geraadpleegd op 17 augustus 2015, van http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web& cd=2&ved=0CCgQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.studiekeuze.hu.nl%2F~%2Fmeda%2FLLL%2FDocs%2FStudiegidsen%2FFMR%2F2014%2FCreatieve-Therapie-vt versie%25202%2C-d%2C0.pdf%3Fla%3Dnl&ei=oytoVZvHOsjwUsfJgbAC&usg=AFQ jCNHRskR1SjWAXgg9r_Jggd9V44nvwA&sig2=abv8NCDsA4UUEYunY9kYow&bvm=bv.94455598,d.d24
Goed
Hogeschool Utrecht. (2015). Bacheloropleiding Voltijd Creatieve Therapie: Studiegids 2014-2015. Geraadpleegd op 17 augustus 2015, van http://www.studiekeuze.hu.nl/~/media/LLL/Docs/Studiegidsen/FMR/2014/Creatieve-Therapie-vt-versie%202,-d-,0.pdf?la=nl
Bij bovenstaand voorbeeld opent direct een pdf-bestand en is de link niet zichtbaar. De juiste link kan gevonden worden door bij Google niet op de titel te klikken maar op het naar beneden wijzende driehoekje in de regel daaronder en dan ‘In cache’ te kiezen. Het bestand wordt dan als webpagina geopend en bovenaan staat de juiste link.Google biedt meer dan alleen een zoekmachine, zie de pagina Producten. Al eerder is een blogbericht gewijd aan Google Analytics, hier wordt wel naar verwezen in de tekst en in de bronnenlijst en dat geldt ook voor onder meer de online boeken op Google Books en kaarten en routebeschrijvingen op Google Maps.

Google Books
Naar een online boek op Google Books (of Google Boeken) verwijzen gaat op dezelfde wijze als naar een papieren boek, alleen worden naam en plaatsnaam van de uitgever vervangen door de raadpleegdatum en de link:
Papier
Halberstadt, J., & Seidell, J. (2014). Het voedsellabyrint. Amsterdam: Atlas Contact.
Google Books
Halberstadt, J., & Seidell, J. (2014). Het voedsellabyrint. Geraadpleegd op 17 augustus 2015, van https://books.google.nl/books?id=NPOVBAAAQBAJ
Links naar Google Books zijn soms heel lang omdat de zoekactie hierin is meegenomen. De link kan ingekort worden (zie bovenstaand voorbeeld).

Google Maps
Eerder deze maand is op het APA Style Blog, het officiële blog van de American Psychological Association, een bericht geplaatst over het verwijzen naar Google Maps. Met deze online kaarten kan makkelijk een routebeschrijving worden samengesteld.
Er is geen auteur maar wel een organisatie, Google Inc. Bij namen van organisaties worden woorden die iets over de organisatiestructuur zeggen, zoals ‘Inc.’ en ‘B.V.’ weggelaten.
Google Maps geeft geen jaartal of datum, hier wordt dan ‘z.d.’ ingevuld.
Een duidelijke titel ontbreekt ook, daarom wordt aanbevolen tussen vierkante haakjes (niet cursief) een korte beschrijving te geven van de gekozen route, inclusief het transportmiddel. In dit voorbeeld is gekozen voor een route per trein van Arnhem naar Nijmegen.
De URL is behoorlijk lang: https://www.google.nl/maps/dir/Arnhem/Nijmegen/@51.8996209,5.6681859,11z/data=!4m13!4m12!1m5!1m1!1s0x47c7ba91ce9b2273:0x161c5ae0f973cad7!2m2!1d5.8987296!2d51.9851034!1m5!1m1!1s0x47c70867931be381:0xa48c71c89f257eac!2m2!1d5.8372264!2d51.8125626
De optie ‘Menu’, geheel linksboven geeft ook een korte URL:
https://goo.gl/maps/y5mfY


De verwijzing in de bronnenlijst wordt dan:
Google. (z.d.). [Google Maps routebeschrijving treinreis van Arnhem naar Nijmegen]. Geraadpleegd op 17 augustus 2015, van https://goo.gl/maps/y5mfY
Als de route meerdere landen betreft kunnen ook de namen van de landen worden toegevoegd.

15 opmerkingen:

 1. Er staat een klein foutje in de tekst. In de 12e regel moet er ''op'' in de zin komen te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeer interessant artikel met leuke interessante tips die betrekking hebben op de zoekmachines.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe moet ik naar google trends verwijzen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Interessante vraag die ik nog niet eerder heb gehad. Ik heb zelf een voorbeeld genomen, in de bronnenlijst is de vermelding:

   Google. (z.d.). Rijksweg 28‬, ‪Leusden‬, ‪Amersfoort‬, ‪Utrecht‬, ‪Leusden-Zuid. Geraadpleegd op 13 maart 2018, van https://trends.google.nl/trends/story/NL_lnk_t6_BBAEwAAB3GM_nl

   In de tekst (Google, z.d.).

   Omdat ik niet 100% zeker ben leg ik jouw vraag ook nog voor aan de APA Style experts in Amerika; men reageert over het algemeen binnen 48 uur.

   Verwijderen
  2. Inmiddels een reactie uit Amerika ontvangen: de vermelding is juist.

   Verwijderen
 4. beste apa, hoe zou een afbeelding van google earth als bron worden vermeld

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Google Earth is een applicatie, je zou hiervoor de richtlijnen zoals beschreven bij Computerprogramma/app kunnen gebruiken, gecombineerd met de regels zoals hierboven beschreven.
   Ik vind het een interessante vraag, ik ga deze voorleggen aan de APA Style experts in Amerika - wordt vervolgd.

   Verwijderen
 5. Hoe zit het als je alleen naar een plek wilt verwijzen voor cultuurhistorische/archeologische redenen? bijvoorbeeld een oorspronkelijke locatie van een kasteel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ligt eraan: waar komt deze informatie vandaan?
   Je verwijst naar de bron die je hebt geraadpleegd om bijvoorbeeld de oorspronkelijke locatie van een kasteel te vinden.

   Verwijderen
 6. Welke regels moet je hanteren als je wil verwijzen naar een Google formulier dat je zelf opstelde? Is hier ook een richtlijn voor?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kun je de vraag toelichten, wat bedoel je met 'Google formulier'?

   Verwijderen
 7. Hoe verwijs je naar een gepersonaliseerde kaart die je aanmaakte in Google Maps?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Standaard is een gepersonaliseerde kaart ingesteld voor privégebruik. Dit betekent dat alleen de gebruiker toegang tot de kaart heeft. Wil je de kaart delen met anderen zodat je ernaar kunt verwijzen in een bronvermelding, klik dan op 'Wijzigen' achter 'Privé: alleen u heeft toegang'. Er kan gekozen worden tussen 'Iedereen met de link' of 'Openbaar op internet'. In beide gevallen wordt er een link getoond en is de bronvermelding als hierboven beschreven. In plaats van Google als auteur noteer je jouw eigen naam/naam van de maker van de kaart.

   Verwijderen