dinsdag 19 augustus 2014

Herhalen van dezelfde bronvermelding

In dit blog zullen we regelmatig aandacht besteden aan vragen die meer dan eens aan het Auteursrecht Informatiepunt zijn gesteld. Deze vraag is in verschillende variaties via het Contactformulier binnengekomen:
Ik schrijf een heel hoofdstuk dat ik baseer op de onderzoeksmethode beschreven in een boek, moet ik dan na iedere alinea opnieuw de bron vermelden?

Hoewel het van belang is dat de bronvermelding op de juiste manier wordt vermeld kan het voor de lezer storend zijn als de tekst telkens wordt onderbroken door dezelfde bronvermelding.
Stel, je gebruikt voor een hoofdstuk in je onderzoeksverslag hoofdstuk 3, ‘OriĆ«nteren’ en hoofdstuk 4, ‘Richten’ uit het boek Praktijkonderzoek in zorg en welzijn van Cyrilla van der Donk en Bas van Lanen. Je gebruikt alleen parafrasen, dus de verwijzing in de tekst is in principe telkens dezelfde: (Van der Donk & Van Lanen, 2011). Het heeft dan weinig zin om deze bronvermelding na iedere alinea te herhalen.

Het moet voor de lezer wel duidelijk zijn welke publicatie geraadpleegd is en hoe. Dat kan door aan het begin van de tekst precies aan te geven hoe het boek gebruikt is, bijvoorbeeld:

Dit hoofdstuk is gebaseerd op hoofdstuk 3 en 4 uit Praktijkonderzoek in zorg en welzijn (Van der Donk & Van Lanen, 2011), waarin het starten van een praktijkonderzoek en het formuleren van een onderzoeksdoel worden besproken.

De tekst kun je geheel naar eigen inzicht schrijven, alleen het gedeelte tussen haakjes ligt vast. Hou er rekening mee dat wanneer je besluit om in de tekst een gedeelte uit dit boek te citeren je daarbij het paginanummer apart moet vermelden.
 
Deze pagina is op 7 augustus 2017 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met De APA-richtlijnen uitgelegd.