In de Publication Manual wordt op pagina 347 bij voorbeeld 102 aangegeven hoe je naar een online PowerPointpresentatie verwijst, net als in De APA-richtlijnen uitgelegd op pagina 60, voorbeeld 69, maar: hoe verwijs naar geraadpleegde bronnen in je eigen PowerPoint?
In beide publicaties wordt hier geen antwoord op gegeven want in principe kunnen dezelfde richtlijnen als voor geschreven teksten gevolgd worden. Niet iedereen, waaronder ikzelf, vindt het mooi om in een presentatie verwijzingen te plaatsen. Ik heb een paar opties over hoe te verwijzen in een PowerPoint op een rijtje gezet.
Deze ‘toegepaste’ richtlijnen kunnen zowel worden overgenomen door studenten die een PowerPoint als (deel van een) verslag moeten inleveren als door docenten die hun presentatie na afloop van de les op een digitale leeromgeving zetten.
Voor een PowerPointpresentatie die na afloop niet wordt gedeeld (inleveren, online plaatsen) geldt dat bronvermelding niet nodig is omdat de inhoud na de presentatie niet meer geraadpleegd kan worden (zie eventueel ook Lessen).
Klik op de afbeelding voor een uitvergroting.
Klik op de afbeelding voor een uitvergroting.
1 Bronverwijzing in beeld
Bij teksten kan in de dia een verwijzing geplaatst worden zoals ook in een tekstverslag gedaan wordt bij een citaat of parafrase. Onder de dia bevindt zich een tekstvak dat niet zichtbaar is als de diavoorstelling gestart is met de tekst “Klik om notities toe te voegen”. Hier kunnen de complete bronvermeldingen worden geplaatst.
De bronvermeldingen van alle dia's kunnen ook op de laatste dia worden geplaatst in een bronnenlijst.
Bij afbeeldingen kan gekozen worden voor een uitgebreide verwijzing (Tabel of Figuur + naam boven afbeelding, indien van toepassing een opmerking onder de afbeelding):
Of geef een korte verwijzing zoals bij een afbeelding ter illustratie gebruikelijk is: auteur, jaartal + vermelding van copyright, een CC-licentie of In het publieke domein:
2 Geen verwijzing in beeld – PowerPoint
Wie het niet mooi vindt staan om in de dia bronverwijzingen te plaatsen kan er voor kiezen deze weg te laten en waar nodig in het tekstvak de bronvermelding aan te vullen, in dit voorbeeld met het paginanummer (overigens niet verplicht bij een parafrase) bij de vermelding van het boek en de CC-licentie bij de foto. Ter verduidelijking is ook toegevoegd welke bron is gebruikt voor de tekst en welke voor de afbeelding:
Bij meerdere teksten en/of afbeeldingen kan eventueel een extra toelichting worden toegevoegd, bijvoorbeeld ‘Afbeelding rechtsboven’.
3 Geen verwijzing in beeld – PowerPoint als pdf
Zelf kies ik ervoor op mijn PowerPoints als pdf op te slaan, zonder animaties maar met behoud van opmaak zodat studenten de gepresenteerde informatie makkelijk kunnen terugvinden. Nadeel is dat het tekstvak onder de dia dan verdwijnt, inclusief de bronvermeldingen. Om die reden voeg ik een extra dia toe aan het einde van de presentatie met de bronnenlijst, niet op alfabet maar per dia, inclusief aanvullende informatie indien van toepassing:
Merk op dat bij een afbeelding altijd of een copyrightvermelding of een CC-vermelding of ‘In het publieke domein’ wordt vermeld. Noteer bij het ontbreken van het copyright of als de herkomst niet duidelijk is ‘Copyright z.d., onbekend’, zie ook Afbeeldingen: Copyright, Creative Commons of in het publieke domein?
Voor eigen afbeeldingen en voor afbeeldingen die Microsoft Office aanbiedt wordt geen bronvermelding gegeven.
Voor eigen afbeeldingen en voor afbeeldingen die Microsoft Office aanbiedt wordt geen bronvermelding gegeven.
Deze pagina is op 18 september 2024 aangevuld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten