22 mei 2015

Zelfde site, verschillende pagina’s

Voor een onderzoek wordt soms verwezen naar meerdere pagina’s van dezelfde website, bijvoorbeeld van een organisatie of een overheidsinstantie. Is het voldoende om een website met verschillende pagina’s eenmaal te noemen in een bronnenlijst?

Dit ligt eraan hoe er in de tekst naar verwezen wordt.
Een voorbeeld: in een tekst over onderwijs in Nederland staat de zin "voor dit onderzoek is onder meer gekeken naar de informatie die gegeven wordt op de website van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap".
In dit geval wordt in algemene zin verwezen naar de site van het ministerie. Bronvermelding, zowel in de tekst als in een bronnenlijst, is dan niet nodig. Wie dat zou willen mag eventueel het webadres in de tekst noemen (in dit geval https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-onderwijs-cultuur-en-wetenschap) maar bedenk of dit van toegevoegde waarde voor de lezer is.

Wanneer naar een pagina op deze site verwezen wordt is bronvermelding, in de tekst en in de bronnenlijst, wel nodig. Dit moet voor iedere pagina apart, het is dus goed mogelijk dat in de bronnenlijst dezelfde site (met verschillende links) meer dan eens genoemd wordt.

Website Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Stel, in de tekst wordt achtereenvolgens verwezen naar de pagina met het organogram en de begroting. Beide pagina’s worden dan in de bronnenlijst genoemd:

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. (z.d.-a). Begroting en jaarverslag OCW. Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 23 november 2021, van https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-onderwijs-cultuur-en-wetenschap/organisatie/begroting-en-jaarverslag

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. (z.d.-b). Organogram ministerie van OCW. Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 23 november 2021, van https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-onderwijs-cultuur-en-wetenschap/organisatie/organogram

Beide pagina’s vermelden geen jaartal, daarom wordt “z.d.” (= zonder datum) genoteerd. In bovenstaand voorbeeld zijn een ‘a’ en een ‘b’ toegevoegd zodat in de tekst onderscheid gemaakt kan worden:
(Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, z.d.-a)
(Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, z.d.-b)

Als naar beide webpagina's tegelijk wordt verwezen wordt de organisatie één keer vermeld:

(Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, z.d.-a, z.d.-b) 

Wanneer publicaties dezelfde auteur(s) en jaartallen hebben wordt ook aan het jaartal ‘a’, ‘b’, etc. toegevoegd, bijvoorbeeld: (Jansen, 2015a) en (Jansen, 2015b). De publicatie waarvan de titel als eerste in een alfabetische opsomming genoemd wordt krijgt de toevoeging ‘a’, dit hoeft niet de publicatie te zijn die als eerste in de tekst genoemd wordt.

Deze pagina is op 24 november 2021 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met de 3e herziene editie van
 De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

18 opmerkingen:

  1. Beste Apa-team,

    ik weet niet of dit de goede plek is, maar kan het niet ergens anders vinden en denk dat dit wel redelijk hetzelfde is.

    Hoe zit het bij het verwijzen naar meerdere pagina's uit een boek? Moet je dan bij elke alinea een verwijzing doen naar de pagina uit dat boek? Of kun je elke keer naar hetzelfde boek verwijzen?

    Voor de duidelijkheid: de citaten lopen door de hele scriptie heen, en staan niet in 1 hoofdstuk.

    mvg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij een citaat is het paginanummer verplicht, als de bron gepagineerd is en dat is vrijwel altijd bij een boek. De bronvermelding zal dan inderdaad herhaald moeten worden. Een mogelijkheid om hier van af te wijken is om van de citaten parafrasen te maken.
      Hierover is een ander blogbericht: Herhalen van bronvermelding

      http://theapateam.blogspot.nl/2014/08/herhalen-van-dezelfde-bronvermelding.html

      Verwijderen
  2. Hoe zit het als je een bron meerdere keren hebt geraadpleegd op verschillende datums? Gebruik je dan de laatste of moet je alle datums vermelden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wanneer de pagina niet gewijzigd is hoeft alleen de meest recente datum van raadplegen genoemd worden.

      Verwijderen
  3. Ik heb een verslag gemaakt waarbij ik dit probleem heb, echter staan er ook nog de maand en dag bij. Waardoor ik dit krijg:
    - Jellinek. (2013, 1 oktober) Krijg je van roken een slechte huid? Geraadpleegd op 29 maart 2017, van https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/krijg-je-van-roken-een-slechte-huid/
    - Jellinek. (2013, 1 november) Is stoppen met roken goed voor het geheugen? Geraadpleegd op 29 maart 2017, van https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/is-stoppen-met-roken-goed-voor-het-geheugen/
    In de tekst heb ik nu alleen (Jellinek, 2013) en dit voor beide bronnen, moet er hierbij dan ook met a en b gewerkt worden? En moet ik dan de bronnen op volgorde van datum (eerst 1 okt. en dan 1 nov.) zetten of in alfabetische volgorde gekeken naar de titel van het artikel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt: voeg a en b toe en zet de titels op volgorde van datum.

      Verwijderen
  4. Beste APA Team,

    Kunnen jullie mij vertellen hoe ik deze bron in-text en in de bronvermelding vermelden?

    Het gaat om het Nationaal milieuplan 4 (NMP4), gepubliceerd door het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.
    Mijn scriptie is in het Engels.

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je noemt er niet waar je het milieuplan gevonden hebt, ik vond zelf deze link:

      Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. (2001). Een wereld en een wil: Werken aan duurzaamheid: Nationaal Milieubeleidsplan 4. Retrieved on April 26, 2017, from http://www.rivm.nl/bibliotheek/digitaaldepot/VROM2001NMP4.pdf

      In de tekst: (Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (2001).

      De titel staat cursief.

      Verwijderen
  5. Hoe zit het bij een internet bron, met dezelfde auteur, verschillende jaartallen en verschillende site's. Moeten deze apart worden weergeven of ook met een a & b?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wanneer de jaartallen verschillend zijn is de toevoeging a, b, etc. niet nodig.

      Verwijderen
  6. Hoii! Kan iemand mij misschien helpen?

    Hoe zit het wanneer je een rapport raadpleegt? Het gaat om de volgende vermelding in de bronnenlijst:

    Bohnhoff, T., & Staffa, V. (2016). Branchenreport 2016. Maschinenbau. Research & Analysis. Hamburg: Statista. Opgeroepen op mei 22, 2017

    In de hoofdtekst heb ik vaker informatie uit dit rapport gebruikt (verschillende pagina's). Heb ik dan voldoende aan één vermelding in de literatuurlijst of moet ik hem per pagina in de bronnenlijst vermelden?

    En wordt het dan bij b.v. tabel 1 -> (Bohnhoff & Staffa, 2016a) of (Bohnhoff & Staffa, 2016, p. 20)
    En als volgt bij tabel 2 -> (Bohnhoff & Staffa, 2016b) of (Bohnhoff & Staffa, 2016, p. 27)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wanneer je telkens naar hetzelfde rapport verwijst noem je het paginanummer en geen a, b, etc.

      Verwijderen
  7. Goede dag,

    In mijn literatuurlijst verwijs is meerdere keer naar rapporten afkomstig van Graydon. Verschillende stukken (stukA) hebben betrekking op een heel hoofdstuk, terwijl een ander stuk (stukB) maar op 1 pagina van het rapport in gaat.

    Moet ik dan in stukA verwijzen naar 25-28. en in stukB naar 28. of kan ik voor beide 25-28. gebruiken.

    Daarnaast zijn er nog meerdere rapporten afkomstig van Graydon uit dezelfde jaartallen. Deze zullen dan de verwijzen 2015a, 2015b, 2015c krijgen. Hoe zit dit dan met het eerder genoemde voorbeeld, zijn deze beide 2015d of 2015d en 2015c?

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de bronnenlijst verdeel je het rapport niet in stukken maar noem je het gehele rapport één keer. In de tekst maak je onderscheid in pagina's.
      Ik ken de bron niet maar als het rapport uit meerdere stukken bestaat met een eigen paginering kun je dit eventueel in de tekst aangeven, bijvoorbeeld: (Grayson, 2015, StukA, p. 28).

      Verwijderen
  8. Hallo,

    Ik heb een vraag. Ik wil met de APA verwijzen via word. Hierbij wordt er gevraag naar een website en een webpagina. Als ik bijvoorbeeld een artikel gebruik van het Jeugd Instituut, dan heb ik geen specifieke auteur, dus gebruik ik een organisatie als auteur, alleen hoe verwijs ik dan verder met de webpagina en website, wat moet ik daar precies invullen. Het gaat om https://www.nji.nl/Pesten-Beleid-Wet--en-regelgeving

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 1 Vink ‘Auteur van organisatie’ aan en vul Nederlands Jeugdinstituut in (let op: Jeugdinstituut is één woord)
      2 Vul bij ‘Naam van webpagina’ Wet- en regelgeving: Pesten in; laat ‘Naam van website’ leeg
      3 Vul bij ‘Jaar’ z.d. (=zonder datum) in
      4 Vul bij ‘URL’ https://www.nji.nl/Pesten-Beleid-Wet--en-regelgeving in
      5 Vink ‘Alle bibliografievelden weergeven’ in, vul jaar, maand en dag van raadplegen in

      Als het goed is komt er deze verwijzing en vermelding uit:

      (Nederlands Jeugdinstituut, z.d.)

      Nederlands Jeugdinstituut. (z.d.). Wet- en regeleving: Pesten. Opgeroepen op november 13, 2017, van https://www.nji.nl/Pesten-Beleid-Wet--en-regelgeving

      'Opgeroepen op november 13, 2017' kan alleen handmatig worden aangepast in 'Geraadpleegd op 13 november 2017'.

      Zie voor uitleg over APA in Word ook de link in het linkermenu van dit blog.

      Verwijderen
  9. Beste,

    Ik heb een vraag met betrekking tot de bronvermelding van meerdere pagina's, maar van dezelfde website. Ik heb namelijk onderzoek gedaan naar verschillende soorten medicijnen en de werking daarvan op de website van apotheek.nl. Op deze website kun je namelijk gewoon in een zoekbalk het medicijn intypen en dan krijg je een uitleg. Nu krijg ik van ieder medicijn wel een andere website. Is het nu de bedoeling dat ik in de bronnenlijst alle websites los benoem of kan ik alle medicijnen gewoon onder één bronvermelding doen? Zo ja, hoe doe ik dat dan? Even als extra toelichting hierop: ik heb de medicatie en de werking ervan overzichtelijk gemaakt door ze in mijn tekst in een tabel te plaatsen met daaronder de toelichting dat ik de informatie heb verkregen van Apotheek.nl. Moet hier dan nog een jaartal bij? In de Apa: tabellen en grafieken stond dit er niet bij.

    Dus mijn vragen:
    Moet ik alle websites los benoemen in de bronvermelding?
    Moet ik onder de tabel bij "opmerking" ook nog het jaar/z.d. erachter zetten?

    Jullie zouden mij heel erg helpen hiermee, bij voorbaat dank!

    Met vriendelijke groet,
    Lisa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wanneer je strikt volgens de APA-richtlijnen zou willen verwijzen zou je inderdaad ieder webadres apart moeten noemen. Hierdoor kan de tabel onoverzichtelijk worden. Omdat de site een goede zoekfunctie heeft is mijn advies om naar de website als geheel te verwijzen, zet dan onder de tabel:

      Opmerking. Gegevens afkomstig van “Apotheek.nl” van Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, z.d. (http://www.apotheek.nl/).

      In de bronnenlijst:
      Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie. (z.d.). Apotheek.nl: Alles over medicijnen. Deskundige informatie van de apotheker. Geraadpleegd op 4 januari 2018, van http://www.apotheek.nl/

      Verwijderen