Het toepassen van de APA-richtlijnen is niet altijd makkelijk, ik zal de eerste zijn om dat te erkennen. Naast uitleg in De APA-richtlijnen uitgelegd en op de website van de HAN University of Applied Sciences zijn er enkele hulpmiddelen waarover ik regelmatig vragen krijg, daarom in dit blog antwoord op de vraag: welke gratis hulpmiddelen zijn er om de APA-richtlijnen toe te passen en hoe betrouwbaar zijn deze hulpmiddelen?
Als voorbeeld heb ik telkens hetzelfde wetenschappelijke artikel gekozen, waarvan één van de auteurs toevallig Apa heet. Klik op een afbeelding voor een uitvergroting.
Scribbr
De populairste toepassing is de APA Generator van Scribbr. Via enkele gemakkelijk te volgen stappen genereert deze webapplicatie een bronvermelding en -verwijzing. De eerste stap is: kies je brontype. Er kan gekozen worden uit de meest geraadpleegde bronnen: website, wetenschappelijk artikel, boek, rapport en afbeelding, door op 'ander brontype' te klikken kan uit 47 verschillende brontypen gekozen worden.
Als het brontype gekozen is kunnen alle verplichte onderdelen handmatig worden ingevuld, bij een website (eigenlijk een webpagina) zijn dat titel, URL, auteur, publicatie- en raadpleegdatum en naam van de website. Er kan ook gekozen worden voor de optie "Voer de URL in om velden automatisch in te vullen", hier is dus alleen de URL voldoende. Klik onderaan op 'Genereer bronvermelding' en de generator geeft de bronvermelding. Als er gegevens ontbreken die het systeem niet heeft kunnen vinden wordt dit aangegeven en kunnen deze handmatig worden toegevoegd. Wanneer de webpagina geen datum heeft moet dit handmatig worden aangevinkt.
Voor een boek geldt hetzelfde: de gegevens kunnen handmatig worden ingevoerd maar ook automatisch aan de hand van websites als bol.com en Amazon door het ISBN of andere gegevens van het boek in te voeren.
Bij een wetenschappelijk artikel is de doi-link voldoende: alle gegevens worden automatisch en juist ingevuld.
Als een vermelding is gegenereerd kan via de optie 'Verwijzing in de tekst' (schuif met de muis over de vermelding) bekeken worden hoe de verwijzing in de tekst eruit ziet, zowel tussen haakjes als in de lopende tekst. Klik op de drie puntjes om de vermelding te bewerken, bijvoorbeeld als er gegevens ontbreken of niet juist zijn weergegeven.
Er kunnen meerdere vermeldingen gegenereerd worden, de APA Generator zet deze op alfabetische volgorde en laat geheel volgens de regels een vermelding van twee of meer regels vanaf de tweede regel inspringen. Klik rechtsboven op 'Exporteer naar Word' (kies vooraf eventueel taal, lettertype en - grootte) en de complete lijst wordt gedownload in een Word document.
Zie ook het interview dat ik vorig jaar had met Raimo Streefkerk van Scribbr.
Google Scholar
De zoekmachine van Google voor wetenschappelijke publicaties, Google Scholar, geeft een bronvermelding bij ieder gevonden resultaat in drie referentiestijlen: MLA, APA en ISO 690. Klik na een zoekactie op 'Citeren' en een uitklapschermpje geeft de bronvermelding weer. Een bronverwijzing in de tekst wordt niet gegeven.
Hoewel de bronvermelding slechts één klik kost is mijn ervaring dat alleen bij tijdschriftartikelen de bronvermelding juist is. Merk op dat de doi-link of raadpleegdatum + URL ontbreken, die moeten handmatig worden toegevoegd. Ook horen de woorden 'experimental' en 'dermatology' met een hoofdletter geschreven te worden.
De nieuwe APA7-richtlijn, waarbij tot 20 auteurs alle namen genoemd worden, is nog niet doorgevoerd, er worden maximaal acht auteurs genoemd.
PubMed
Gegevens van medisch wetenschappelijke artikelen wereldwijd kunnen gevonden worden in PubMed, een databank van de United States National Library of Medicine.
Klik bij een gevonden titel rechts op 'Cite' (in een blauw kader). Er verschijnt een uitklapschermpje, via de pijltjes rechtsonder kan gekozen worden tussen AMA, APA, MLA en NLM.
Net als bij Google Scholar is er geen verwijzing in de tekst en worden de woorden 'experimental' en 'dermatology' niet met een hoofdletter geschreven, maar de doi-link staat er wel bij. PubMed is dus net iets beter dan Google Scholar maar hier kunnen minder titels gevonden worden.
Word
Wie een verslag maakt in Word 2013 of een latere versie kan de bronverwijzingen en -vermeldingen via de optie ‘Verwijzingen’ van onder andere APA bijhouden.
Ik heb hier al eerder blogberichten over geschreven, zie Handleiding APA in Word en APA in Word - Apple MacBook. Er is echter nog geen versie van Word waarin APA7, de huidige richtlijnen, kunnen worden toegepast. Om die reden raad ik af om APA in Word te gebruiken omdat er te veel verwijzingen en vermeldingen moeten worden aangepast.
Word blijft wel handig voor het handmatig maken van een bronnenlijst, zie het blogbericht Opmaak bronnenlijst in Word.
Update 21 oktober 2024
Er is een xsl-bestand beschikbaar voor APA7 in Word, zie de website Netwerk Auteursrechten Informatiepunten.
LET OP: controleer altijd of de vermeldingen juist zijn. Hoewel bovenstaande bronvermelding van Scribbr helemaal juist is, is dat niet altijd het geval. Voor wie niet bekend is met de APA-richtlijnen raad ik af om een hulpmiddel te gebruiken. Bedenk dat je zelf verantwoordelijk bent voor het juist verwijzen en vermelden van bronnen in jouw verslag.
Als er op een webpagina geen auteur staat, maar scribbr op de een of andere manier wel een auteur kan traceren, Wat moet ik als student aanhouden? En hoe kan ik dan als student bij deze auteur op de webpagina komen? Alvast bedankt voor de reactie!
BeantwoordenVerwijderenLastig om een antwoord te geven zonder de webpagina te hebben gezien, kun je de URL delen?
Verwijderenhttps://metspoedbeschikbaar.nl/nieuws/steeds-meer-huisartsenposten-verwijzen-digitaal-naar-spoedeisende-hulp/
VerwijderenInteressant voorbeeld: als je de URL in Scribbr plakt komt er deze vermelding uit:
VerwijderenWijnberg, N. (2021, 1 december). Steeds meer huisartsenposten verwijzen digitaal naar Spoedeisende hulp. Met spoed beschikbaar. Geraadpleegd op 20 december 2022, van https://metspoedbeschikbaar.nl/nieuws/steeds-meer-huisartsenposten-verwijzen-digitaal-naar-spoedeisende-hulp/
Tekst: (Wijnberg, 2021)
De naam N. Wijnberg en de datum zijn echter nergens te zien op de webpagina. De APA Generator “leest” de html van de site. Als je de webpagina openzet en CTRL + U toetst wordt de html getoond en zie je tussen de codes dat de auteur Naomi Wijnberg is, de pagina gemaakt is op 22 november 2021 en op 1 december aangepast.
Als je deze gegevens niet hebt zou de bronvermelding zijn:
Steeds meer huisartsenposten verwijzen digitaal naar Spoedeisende hulp. (z.d.). Met spoed beschikbaar. Geraadpleegd op 20 december 2022, van https://metspoedbeschikbaar.nl/nieuws/steeds-meer-huisartsenposten-verwijzen-digitaal-naar-spoedeisende-hulp/
Tekst: (Steeds meer huisartsenposten verwijzen digitaal naar Spoedeisende hulp, z.d.)
In principe zijn beide vermeldingen juist: de eerste is compleet, de tweede is wat je op de pagina ziet; je kunt kiezen. Het is wel apart dat de website ervoor gekozen heeft auteur en datum niet te noemen.
kun je scribbr ook als bron gebruiken. Ik heb onderzoeksbias als zoekterm en kom uit bij een uitleg op scribbr.nl
BeantwoordenVerwijderenJazeker. Behalve een APA-generator biedt Scribbr ook informatie over onderzoek doen en het schrijven van een verslag. Bij de meeste pagina’s wordt een auteur genoemd, in dit voorbeeld niet:
VerwijderenScribbr. (z.d.). Soorten research bias | Betekenis & voorbeelden. Geraadpleegd op 17 december 2023, van https://www.scribbr.nl/category/onderzoeksbias/
Tekst: (Scribbr, z.d.).