17 december 2018

Wie, wanneer, wat, waar - Deel 3: Wat?

Dit is het derde bericht van een serie van vier over de opbouw van een bronvermelding volgens de APA-richtlijnen. Standaard bestaat uit een bronvermelding uit vier delen, elk deel eindigt met een punt (behalve een webadres):

  1. De maker van het document – Wie?
  2. Het jaar (of datum) van publicatie – Wanneer?
  3. De titel van het document – Wat?
  4. De vindplaats van het document, de naam van de uitgever of het webadres – Waar?

Er zijn enkele materialen met een afwijkende opbouw, bijvoorbeeld een tijdschriftartikel.




Dit boek heeft een hoofdtitel (Nouri) en een ondertitel (De belofte). Tussen hoofd- en ondertitel staat een dubbele punt en de ondertitel begint met een hoofdletter. De titel staat altijd cursief, dit markeert het einde van het derde gedeelte: Wat?

Druk, editie, etc.
Een tweede of latere druk wordt tussen haakjes vermeld na de titel, niet cursief. Tussen de titel en de druk staat geen punt. Noteer het getal, dus '2e druk' in plaats van 'tweede druk', ook al staat in de publicatie het getal voluit geschreven. Neem de beschrijving over die in het boek genoemd wordt: 2e herziene druk, 3e gecorrigeerde druk, 4e editie. Laat bij buitenlandse publicaties de vermelding onvertaald: 2nd edition, 3. aktualisierte Auflage.

Februari, M. (2018). Klont (5e druk). Uitgeverij Prometheus.

Zowel de schrijfwijze 2e druk, 2de druk, eventueel geschreven in superscript (standaardfunctie in Word) zijn toegestaan, wees hier wel consequent in.
De eerste druk wordt nooit vermeld, ook niet wanneer dit wel in de publicatie staat. Oplagen worden eveneens niet vermeld.

Vraag- en uitroepteken
Wanneer de hoofd- of ondertitel eindigt op een vraag- of uitroepteken vervangt deze de dubbele punt achter de hoofdtitel of de punt achter de ondertitel.

Fischer, T., & Julsing, M. (2014). Onderzoek doen! Kwantitatief en kwalitatief onderzoek (2e druk). Noordhoff Uitgevers.

Niks, C., & Van den Dool, P. (2018). Begrijp ik jou? Handreiking voor moeilijk verstaanbaar gedrag binnen beweegsituaties. Stichting Special Heroes Nederland.

Vertalingen en vertalers, bewerkingen en bewerkers
Indien de publicatie een vertaling en/of bewerking is en de naam van de van de vertaler en/of bewerker genoemd wordt, komt deze achter de titel te staan, gevolgd door Vert. (van Vertaler). De originele titel wordt niet genoemd. Bij combinatie van druk en een vertaler wordt de vertaler eerst genoemd, daarna de druk, gescheiden door een puntkomma.

Thaler, R., & Sunstein, C. (2018). Nudge: Naar betere beslissingen over gezondheid, geluk en welvaart (C. Zijlemaker, Vert.; 8e druk). Uitgeverij Business Contact.

Zie ook de blogberichten Vertalingen en Pearson: Nederlandstalige bewerking voor aanvullende uitleg en meer voorbeelden.
                     
Hoofdletters
In Publication Manual of the American Psychological Association wordt in § 6.17 (pp. 167-168) vermeld alleen hoofdletters te gebruiken bij een titel zoals in een gewone zin. Na een dubbele punt (bijvoorbeeld bij een ondertitel) of een streepje (-) komt ook een hoofdletter. Wanneer een publicatie alle (hoofd)woorden uit de titel met een hoofdletter schrijft of de ondertitel zonder hoofdletter, kan dit genegeerd worden. Uitzondering is de titel van een tijdschrift, hierbij worden de hoofdwoorden wel met een hoofdletter genoteerd.

In onderstaand voorbeeld staat op het titelblad: Critical Research in Sport, Health and Physical Education : How to Make a Difference, dit wordt in een bronvermelding:

Pringle, R., Larsson, H., & Gerdin, G. (Eds.). (2019). Critical research in sport, health and physical education: How to make a difference. Routledge.

In onderstaand voorbeeld staat bovenaan het artikel: "Strengthening Non-Communicable Disease Research Capacity in Thailand: Leveraging PhD Nurses and other Health Professionals". Als tijdschrifttitel wordt de afkorting Pacific Rim Int J Nurs Res genoemd, gebruik voor de bronvermelding de volledige naam:

Potempa, K., Furspan, P. B., Rajataramya, B., Barton, D., & Singha-Dong, N. (2018). Strengthening non-communicable disease research capacity in Thailand: Leveraging PhD nurses and other health professionals. Pacific Rim International Journal of Nursing Research, 22(3), 178-186. Geraadpleegd op 17 december 2018, van https://www.tci-thaijo.org/index.php/PRIJNR/article/view/126510/95610

Publicatie zonder titel
Het komt niet vaak voor, maar een enkele keer heeft een document geen titel. Maak in dat geval zelf een korte omschrijving van de inhoud en zet deze tussen vierkante haakjes, niet cursief.

Waterschap Vallei en Veluwe (Cartograaf). (z.d.). [Plattegrond Amersfoort].

N.B. In dit voorbeeld is de organisatie ook de uitgever, daarom ontbreekt de naam van de uitgever.

Deze pagina is op 21 november 2021 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met de 3e herziene editie van
 De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

16 opmerkingen:

  1. Als er in een publicatie op een website in de titel een ; (punt komma) wordt gebruikt, moet dit in de bronnenlijst dan vervangen worden door een : (dubbelepunt) gevolgd door een hoofdletter in het volgende woord?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Neem de puntkomma over in de bronvermelding en begin het eerstvolgende woord met een hoofdletter.

      Verwijderen
  2. Als er in de titel van de website gebruik wordt gemaakt van dit streepje: |
    neem je dit dan letterlijk over of komt hier iets voor in de plaats?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb hier geen APA-richtlijnen over gevonden dus noem ik de standaardregel "cite what you see": neem over wat er in de titel staat, in dit geval dus de 'pipe' (rechtopstaand streepje).

      Let op dat soms een pipe gebruikt wordt om de titel van de webpagina te scheiden van de naam van de website. In dat geval wordt dit teken vervangen door een punt: de titel staat cursief, gevolgd door een punt en de naam van de website niet cursief.

      Verwijderen
  3. Er staat in het blogbericht.Wanneer een publicatie alle (hoofd)woorden uit de titel met een hoofdletter schrijft of de ondertitel zonder hoofdletter, kan dit genegeerd worden.
    Is het dan zo dat als er op een webpagina in de titel gebruik maakt van een dubbelepunt het eerste woord hierna alsnog met een hoofdletter geschreven dient te worden? Of gewoon zo overnemen van de site zonder hoofdletter?

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Na een dubbele punt wordt het eerste woord altijd met een hoofdletter geschreven, ook als dat woord in de publicatie met een kleine letter wordt geschreven.

      Verwijderen
  4. Als er op de cover van een boek: derde, geheel herziene editie. Komt er dan achter de titel van het boek (3e geheel herziene druk) te staan?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als er in een titel van een publicatie Systematic Review staat met hoofdletters, moet je dit dan met hoofdletters schrijven? Gezien dit officieel ook met hoofdletters geschreven wordt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De term systematic review wordt niet met hoofdletters geschreven; het is een literatuuronderzoek maar geen eigennaam.

      Verwijderen
  6. Hallo apa team
    Als je de titel van een boek in de lopende tekst wil benoemen. Hoe moet je deze titel dan weergeven (tussen haakjes/cursief?)?

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Neem de schrijfwijze over die in de bronnenlijst staat: een titel van een boek staat cursief, de titel van een tijdschriftartikel staat tussen dubbele aanhalingstekens.
      Zie eventueel ook het blogbericht Hoofdletters.

      Verwijderen
  7. Ik heb een bron waar bij de druk dit staat
    Zevende, ongewijzigde durk, moet ik hierbij [sic] neerzetten of mag ik deze veranderen in
    Zevende, ongewijzigde druk? in de literatuurlijst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoewel de standaardregel "cite what you see" is, is dit duidelijk een typefout en zou ik de fout verbeteren: (7e ongewijzigde druk).

      Verwijderen
  8. Als er in de titel van de website gebruik wordt gemaakt van een cijfer, in dit geval '2'. Dien je deze dan uit te schrijven of over te nemen als cijfer?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een basisregel van de APA-richtlijnen is "cite what you see", neem de titel over zoals deze op de website staat.

      Verwijderen