25 februari 2019

Hoofdletters

In boeken en tijdschriftartikelen worden woorden uit de titel soms met een hoofdletter geschreven, woorden die in een ‘gewone’ zin met een kleine letter worden geschreven. Titels van sommige webpagina's of YouTube-filmpjes worden soms met hoofdletters geschreven. Bij vermelding van een publicatie in zowel de tekst als in een bronnenlijst kan dit verwarring opleveren, want: wanneer moeten er hoofdletters gebruikt worden?

In de Publication Manual of the American Psychological Association wordt in § 6.17 (pp. 167-168) uitleg gegeven waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen het vermelden van een titel in de tekst en in de bronnenlijst. Of de publicatie waar naar verwezen wordt wel of geen hoofdletters gebruikt wordt genegeerd.

Tekst
In de tekst worden standaard alleen auteurs en jaartallen genoemd, maar het is uiteraard mogelijk om de titel van een publicatie te noemen om deze extra te benadrukken. Woorden van vier of meer letters worden met een hoofdletter geschreven. Werkwoorden, zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, bijwoorden en voornaamwoorden worden altijd met een hoofdletter geschreven.
Titels van boeken, webpagina’s (inclusief pdf-bestanden), films, etc. worden cursief geschreven, net als in de bronnenlijst. Titels van tijdschrift- en krantenartikelen staan in een bronnenlijst niet cursief en worden daarom in de tekst tussen dubbele aanhalingstekens gezet:
“Premier May Stelt Stemming Over Haar Brexitdeal uit” kopt NRC.Next … 
Op de webpagina Eisen aan de Pasfoto Voor Paspoort of ID-Kaart (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, z.d.) staat dat … 
In The Lancet staat het artikel “Introduction of Genomics Into Prenatal Diagnostics” waarin … 
Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van het boek Praktijkgericht Onderzoek in Zorg en Welzijn

Bronnenlijst
In de bronnenlijst worden titels geschreven zoals in een zin, dus alleen hoofdletters aan het begin en bij namen. Hiermee wordt dus afgeweken van de schrijfwijze in de tekst. Uitzondering op deze regel zijn titels van tijdschriften en kranten, noteer de hoofdwoorden met een hoofdletter.

Hoogerwaard, J. (2019, 25 februari). Premier May stelt stemming over haar Brexitdeal uit. NRC.Next, p. 2.  

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. (z.d.). Eisen aan de pasfoto voor paspoort of ID-kaart. Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 25 februari 2019, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/eisen-pasfoto-paspoort-id-kaart

Talkowski, M. E., & Rehm, H. L. (2019). Introduction of genomics into prenatal diagnostics. The Lancet, 393(10173), 719-721. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)30193-X 

Van der Donk, C., & Van Lanen, B. (2019). Praktijkgericht onderzoek in zorg en welzijn (3e herziene druk). Uitgeverij Coutinho.


Deze pagina is op 11 november 2021 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met de 3e herziene editie van
 De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

48 opmerkingen:

  1. Ik heb een boek gebruikt dat op google books staat: 'Explain Pain' van Butler en Moseley (2013).
    Moet ik de titel dan in de bronnenlijst als een zin schrijven (enkel hoofdletter in begin): 'Explain pain'? Of behoud ik 'Explain Pain'?

    Hetzelfde bij het online boek 'Pain: Psychological Perspectives' van Hadjistavropoulos & Craig (2004). Schrijf ik in de bronnenlijst 'Pain: Psychological Perspectives'? Of schrijf ik 'Pain: psychological perspectives'?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de bronnenlijst worden titels geschreven zoals in een zin, alleen hoofdletters aan het begin: Explain pain en Pain: Psychological perspectives. Na een dubbele punt begint de ondertitel met een hoofdletter.

      Verwijderen
  2. Moeten bij een titel van een tijdschriftartikel de belangrijkste woorden altijd in een hoofdletter staan in de bronnenlijst?

    Ik heb een artikel gebruikt van Guite, McCue, Sherker, Sherry, & Rose (2011) met als titel 'Relationships Among Pain, Protective Parental Responses, and Disability for Adolescents With Chronic Musculoskeletal Pain'. In de titel van het artikel zelf stonden de belangrijkste woorden al in hoofdletter dus heb ik dit gewoon overgenomen. Is dat goed?

    Bij dit artikel: 'Pain in children and adolescents: prevalence, impact on daily life, and parents’ perception, a school survey' van Haraldstad, Sørum, Eide, Natvig, & Helseth (2011) staat enkel het eerste woord van de titel met een hoofdletter. Neem ik deze titel dan zo over in mijn bronnenlijst of moet ik zelf de belangrijkste woorden van de titel in hoofdletter zetten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook hier geldt alleen hoofdletters aan het begin, zoals in een zin:
      Relationships among pain, protective parental responses, and disability for adolescents with chronic musculoskeletal pain.

      Begin de ondertitel met een hoofdletter:
      Pain in children and adolescents: Prevalence, impact on daily life, and parents’ perception, a school survey.

      Verwijderen
  3. Sommige titels staan als geheel in hoofdletters op de voorkant, moeten deze daarom ook in capslock worden verwezen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, alleen hoofdletters staat schreeuwerig. Gebruik hoofdletters zoals in een zin.

      Verwijderen
  4. Hoi! Klopt het volgende boek in mijn bronnenlijst? Allison, J., Townend, J., & Emmerson, P. (2013). The business 2.0 B2 upper intermediate. Student’s book. Londen: Macmillan Education Limited.

    Het gaat om het volgende boek: The Business 2.0 B2 Upper Intermediate - Student’s Book (zo benoem ik het in de lopende tekst).

    B2 / Upper Intermediate zijn niveau-aanduidingen, hoe dienen deze in de bronnenlijst weergeven te worden? Wel of niet met een hoofdletter?

    Thanks!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Business en Upper Intermediatie zijn merknamen, noteer deze zowel in de tekst als in de bronnenlijst met hoofdletters. Laat in de bronnenlijst de plaatsnaam weg en zet een dubbele punt tussen hoofd- en ondertitel(s):

      Allison, J., Townend, J., & Emmerson, P. (2013). The Business 2.0: B2 Upper Intermediate: Student’s book. Macmillan Education.

      In de tekst: The Business 2.0: B2 Upper Intermediate: Student’s book (Allison et al., 2013).

      Verwijderen
    2. Op het boek zelf (de titel) wordt Book (als in Student's Book) wel met een hoofdletter geschreven? Schrijf ik het dan zowel in de lopende tekst als in de bronnenlijst niet met een hoofdletter?

      Verwijderen
    3. Waarom laat ik de plaatsnaam weg? Ik dacht dat dat moest, of is dat alleen in het Nederlands?

      Verwijderen
    4. Klopt deze bronvermelding dan ook niet?

      Emmerson, P. (2007). Business English handbook. The whole of business in one book. Londen: Macmillan Education Limited.

      De titel heb ik gecursiveerd.

      Ik heb zowel Nederlandse als Engelse boeken in mijn lijst.

      Verwijderen
    5. Het woord 'book' is geen merknaam, daarom wordt het met een kleine letter geschreven, ook als het in de publicatie wel met een hoofdletter staat.

      Verwijderen
    6. Sinds september 2021 zijn de richtlijnen aangepast, onder andere de plaatsnaam wordt niet meer vermeld. Zie ook De APA-richtlijnen uitgelegd: Verschillen 2e en 3e editie.

      Verwijderen
    7. Zet tussen de hoofd- en ondertitel een dubbele punt, laat de plaatsnaam en ook toevoeging als Limited en BV weg:

      Emmerson, P. (2007). Business English handbook: The whole of business in one book. Macmillan Education.

      Verwijderen
    8. Moet je een ondertitel verplicht vermelden in de lopende tekst?

      Verwijderen
    9. Nee, alleen de auteur(s) + jaartal of z.d. zijn verplicht. De titel mag maar hoeft niet vermeld te worden en dat mag alleen de hoofdtitel zijn.

      Verwijderen
    10. Dus book ook in de lopende tekst klein? Ik dacht dat je de titel in de lopende tekst (zie het kopje "Tekst" hierboven) helemaal met hoofdletters schrijft (afgezien van lidwoorden etc.). Kloppen de volgende titels dan ook niet in de lopende tekst?

      De boeken Business English Handbook Advanced (Emmerson, 2007) en English for Agribusiness and Agriculture in Higher Education Studies (Matheson, 2018) zullen ze wel moeten lezen. --> De titels worden schuingedrukt.

      Verwijderen
    11. Excuus, foutje van mijn kant: in de tekst zijn de hoofdwoorden met een hoofdletter, dus:

      The Business 2.0: B2 Upper Intermediate: Student’s Book (Allison et al., 2013).

      De boeken Business English Handbook Advanced (Emmerson, 2007) en English for Agribusiness and Agriculture in Higher Education Studies (Matheson, 2018) zullen ze wel moeten lezen.

      Verwijderen
    12. Geen probleem, ik dacht ik vraag het voor de zekerheid nog even na, was even in verwarring :). Bedankt!

      Verwijderen
  5. Waar zou je de hoofdletters in dit geval plaatsen?

    Fase 5: Vervolgacties ondernemen: onderwijs en leren aanpassen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier zijn geen APA-richtlijnen voor, volg hier de Nederlandse spelling, zie voor uitleg Onze Taal.

      Ik zou het zo laten staan.

      Verwijderen
  6. Is dit juist?

    Er zal een workshop georganiseerd rondom het thema Duurzaamheid.

    Of dient duurzaamheid geen hoofdletter te krijgen maar tussen enkele aanhalingstekens geplaatst te worden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het woord duurzaamheid wordt met een kleine letter geschreven. Er is geen reden om enkele aanhalingstekens te gebruiken maar het is ook niet fout.

      Verwijderen
  7. Geldt het schrijven van een titel als zin ook voor boekhoofdstukken? bv. als mijn boekhoofdstuk 'A Critical Evaluation of Young Adults' Behavior in a Modern Society' als titel heeft, moet ik de hoofdletters dan laten staan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt. Zet, in tegenstelling tot de titel van een boek, de titel van een hoofdstuk tussen dubbele aanhalingstekens, niet cursief: "A Critical Evaluation of Young Adults' Behavior in a Modern Society".

      Verwijderen
    2. Vriendelijk bedankt!

      Verwijderen
  8. Dien ik in de tekst altijd een artikel met te benadrukken met hoofdletters bij elk woord van vier of meer letters of is dat enkel een optie? En als er bijvoorbeeld gesproken wordt van chimpanzees met tussen haakjes schuingedrukt de Latijnse naam, moet ik die in de referentielijst ook gewoon schuingedrukt laten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De APA-richtlijn geeft inderdaad aan dat woorden van vier of meer letters van titels in de tekst met hoofdletters worden geschreven. Als je daarvan zou willen afwijken is mijn advies om dit te overleggen met jouw docent/beoordelaar.

      Zie voor wel of niet schuingedrukt het blogbericht Cursief: Wanneer wel, wanneer niet?.

      Verwijderen
  9. Als op een webpagina de woorden van de titel met hoofdletters staan geschreven, moet ik dit in de bronnenlijst dan overnemen? Of moet ik zoals in dit blogbericht staat beschreven alleen de kernwoorden met hoofdletter schrijven?

    Het gaat om de volgende bron: https://designthinkingworkshop.nl/design-thinking-methode/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Noteer de titel als in een zin, ook al staat het met hoofdletters op de webpagina; merk op dat Design Thinking Methode een naam is en daarom met hoofdletters wordt geschreven:

      Van der Wardt, R. (z.d.). De Design Thinking Methode uitgelegd: In 5 fases naar innovatie. Design Thinking. Geraadpleegd op 24 januari 2023, van https://designthinkingworkshop.nl/design-thinking-methode/

      Verwijderen
    2. Dank u wel voor de toelichting.
      Is een 'critical literature review' ook een naam, waardoor het in de literatuurlijst met hoofdletters geschreven zou moeten worden?

      Verwijderen
    3. Nee, dit is geen naam en schrijf je dus met kleine letters, behalve de eventuele beginhoofdletter.

      Verwijderen
  10. Naar mijn idee is deze bron een rapport. https://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs.pdf

    Moeten de woorden in de titel van deze bron met hoofdletters?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, behalve Fourth Industrial Revolution want dat is een naam:

      World Economc Forum. (2016). The future of jobs: Employment, skills and workforce strategy for the Fourth Industrial Revolution. Geraadpleegd op 24 januari 2023, van https://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs.pdf

      Verwijderen
  11. Er ontstaat bij mij wat verwarring door het volgende: Uitzondering op deze regel zijn titels van tijdschriften en kranten, noteer de hoofdwoorden met een hoofdletter.

    Bedoelen jullie hiermee de titel van het artikel in het tijdschrift of de krant? Of de naam van het tijdschrift of de krant?

    Alvast dank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat om de titel van het tijdschrift of de krant, dus het gedeelte dat cursief staat: The Lancet of Het Parool.

      Verwijderen
  12. Ik heb een bron waarvan de naam van de auteur niet bekend is maar wel de naam van de organisatie. Op hun site schrijven ze het tussenvoegsel 'de' met een hoofdletter D. Moet ik de hoofdletter D dan zo overnemen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, neem de naam over zoals de organisatie deze zelf schrijft.

      Verwijderen
  13. Als ik een e-journal citeer, moet ik dan in de citatie de paginanummers noteren met een e ervoor? bv: e10098-e10106

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, het e-nummer geldt voor het complete artikel. Noteer bij een citaat het paginanummer zoals het in de pdf-versie staat; meestal begint de nummering bij pagina 1.
      in de bronnenlijst wordt alleen het e-nummer genoemd.

      Voorbeeld, In de tekst:
      "Deep venous thrombosis (DVT) is a common disease" (López et al., 2017, p. 1).

      Bronnenlijst:
      López, J. M., Fortuny, G., Puigjaner, D., Herrero, J., Marimon, F., & Garcia, B. J. (2017). Effects of walking in deep venous thrombosis: a new integrated solid and fluid mechanics model. International Journal for Numerical Methods in Biomedical Engineering, 33(5), e2819. https://doi.org/10.1002/cnm.2819

      Verwijderen
  14. Beste, ik had enkele vragen waar ik nog wat onzeker over was.
    Als in de titel van een artikel een vraagteken staat, moet je bij de bronnenlijst die dan vervangen door een dubbelpunt?
    En als elke eerste letter bij een artikeltitel in hoofdletter staat, moet je dan enkel de 'betekenisvolle' woorden in hoofdletter behouden?
    Alvast hartelijk bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een vraag- of uitroepteken vervangt de dubbele punt. Zie eventueel ook het blogbericht Wie, wanneer, wat, waar - Deel 3: Wat?, voorbeeld: Vraag- en uitroepteken.

      Noteer een titel als in een zin, dus ook hoofdwoorden met een kleine letter. Uitzondering zijn titels van tijdschriften, de hoofdwoorden worden dan wel met een hoofdletter geschreven.

      Verwijderen
  15. De titel van een onderzoek is : A systematic review of the effectiveness of therapeutic interventions on quality of life (QoL) for adult vitiligo patients. Moet (QoL) met hoofdletters geschreven worden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja: QoL is de gebruikelijke afkorting van 'Quality of Life'.

      Verwijderen
  16. Hallo!

    De journal waarin het artikel staat wat ik gebruikt heb is geschreven in hoofdletters: PSYCHOLOGICAL SCIENCE. Moet ik in de bronvermelding dit ook met hoofdletters weergeven of niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, gebruik alleen begin hoofdletters: Psychological Science.

      Verwijderen
  17. Hoi, vraagje. Ik wil graag verwijzen naar: https://www.prosanetwork.com/kennisbank/procedurele-comfortzorg/#:~:text=Procedurele%20comfortzorg%20houdt%20in%20dat,tussen%20zorgverleners%2C%20kind%20en%20ouders.

    Het gaat om het gedeelte 'procedurele comfortzorg' Ik kom er alleen niet zo goed uit hoe ik dit in verwijzing van de tekst moet zetten. Ook in de literatuurlijst begrijp ik het niet. Is het PROSA kenniscentrum? of PROSA alleen? Het moet gebaseerd zijn op APA 7.

    Graag zie ik een reactie tegemoet!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onderaan de pagina staat de volledige naam, deze noem je ook in de tekst: (Stichting PROSA kenniscentrum, z.d.).

      In de bronnenlijst (de URL kan ingekort worden):
      Stichting PROSA kenniscentrum. (z.d.). Procedurele comfortzorg. Geraadpleegd op 15 maart 2024, van https://www.prosanetwork.com/kennisbank/procedurele-comfortzorg/

      Verwijderen