11 oktober 2016

Tweelingverwijzingen: Zelfde auteur(s), zelfde jaar

In het blogbericht Zelfde site, verschillende pagina’s wordt uitgelegd hoe er naar bronnen wordt verwezen als auteur(s) en jaar van publicatie identiek zijn. Om het verschil in de tekst duidelijk te maken wordt aan het jaartal een a, b, c, etc. toegevoegd:

Migchelbrink, F. (2016a). Handboek praktijkgericht onderzoek: Zorg, welzijn, wonen en werken (3e gewijzigde druk). Uitgeverij SWP.

Migchelbrink, F. (2016b). De kern van participatief actieonderzoek. Uitgeverij SWP.

Zelfde auteur, zelfde jaar, ander boek
In bovenstaand voorbeeld krijgt Handboek Praktijkgericht Onderzoek de letter a omdat er wordt gekeken naar de alfabetische volgorde van de titels, zonder eventuele lidwoorden. In de tekst is de verwijzing (Migchelbrink, 2016a) en (Migchelbrink, 2016b), het is mogelijk dat (Migchelbrink, 2016b) eerder in de tekst genoemd wordt dan (Migchelbrink, 2016a). Wanneer het om bronnen zonder datum gaat komt er een streepje voor de letter: z.d.-a, z.d.-b, etc.
         
Op het APA Style Blog worden dit 'tweelingverwijzingen' genoemd. Deze omschrijving en de bijbehorende verwijzing geldt alleen als de auteur in beide gevallen dezelfde persoon is, bij meerdere auteurs in dezelfde volgorde staan en de publicatiedatum gelijk is.
 
Maar wat nu als de bronnen niet aan deze voorwaarde voldoen maar de verwijzing in de tekst gelijk wordt vanwege de toevoeging et al.? (zie ook: Hoe wordt in de tekst en in een bronnenlijst verwezen naar bronnen met meerdere auteurs?).
Dit voorbeeld werd aan het APA-Team voorgelegd:

Huber, M., Van Vliet, M., & Boers, I. (2016). Heroverweeg uw opvatting van het begrip ‘gezondheid’. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 160(8), 39-42. 

Huber, M., Van Vliet, M., Giezenberg, M., Winkens, B., Heerkens, Y., Dagnelie, P. C., & Knottnerus, J. A. (2016). Towards a 'patient-centred' operationalisation of the new dynamic concept of health: A mixed methods study. BMJ Open, 6, 1-12. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2015-010091

Bij een citaat of parafrase zijn de verwijzingen in de tekst verschillend omdat bij drie of meer auteurs alleen de eerste naam wordt genoemd + et al.:
(Huber et al., 2016)
Om het verschil duidelijk te maken worden hier geen letters toegevoegd maar bij iedere verwijzing extra namen genoemd, net zo lang totdat er een verschil is. In dit voorbeeld zijn dat drie auteurs:
(Huber, Van Vliet, & Boers, 2016)
(Huber, Van Vliet, Giezenberg, et al., 2016)
Deze vermeldingen worden dan voor alle verwijzingen gebruikt.

Deze pagina is op 22 november 2021 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met de 3e herziene editie van
 De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

33 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat als er meerdere publicaties van dezelfde persoon zijn zonder datum wordt het dan:

    ... (Janssen, J., z.d.a) ...
    ... (Janssen, J., z.d.b) ...

    Bvd!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er komt ook een streepje tussen z.d. en de letter:

      ... (Janssen, J., z.d.-a) ...
      ... (Janssen, J., z.d.-b) ...

      Zie ook de laatste zin van het tekstblok links van de afbeelding.

      Verwijderen
    2. Dat is minder goed gezien van mij... Bedankt!

      Verwijderen
  3. Wat als je nou dezelfde organisatie hebt, waarvan eentje met jaartal en eentje zonder jaartal. Welke gaat dan voor?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De regel is dat "niets" voor "iets" gaat, dus z.d. komt voor het jaartal.

      Zie ook het blogbericht Alfabetische volgorde bronnenlijst(https://theapateam.blogspot.nl/search/label/Alfabetische%20volgorde), scroll naar 'Meerdere publicaties zelfde auteur met en zonder datum'.

      Verwijderen
  4. Hoe gaat dat dan als ook de datum bekend is zoals, Belastingdienst (2018, 14 juni)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zie hiervoor het blogbericht
      Zelfde site, verschillende pagina’s of is dit niet wat je bedoelt?

      Verwijderen
    2. Hoe onderscheid je 'Belastingdienst (2018, 14 juni)' en 'Belastingdienst (2018, 4 september)' in de lopende tekst?

      Verwijderen
    3. Noem in de tekst alleen het jaartal en voeg a en b toe:
      ... (Belastingdienst, 2018a) ...
      ... (Belastingdienst, 2018b) ... (=document van 4 september)

      In de bronnenlijst:
      Belastingdienst. (2018a, 14 juni). ...
      Belastingdienst. (2018b, 4 september). ...

      Verwijderen
  5. Ik gebruik een artikel van Noel, Chambers, McGrath, Klein, & Stewart (2012)
    en ook een artikel van Noel, Chambers, Petter, McGrath, Klein, & Stewart (2012). Als ik hier in de tekst naar refereer heb ik tweemaal Noel et al., 2012, wat verwarrend is aangezien men dan niet weet over welke bron ik het heb. Dien ik dan in de tekst als volgt te refereren: Noel, Chambers, McGrath, et al. (2012) en Noel, Chamber, Petter et al. (2012)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is juist. Zie ook het laatste voorbeeld van het blogbericht.

      Verwijderen
  6. Wat als ik de bron in de lopende tekst wil gebruiken bij een tweede verwijzing. Mijn docent zei dat ik in de lopende tekst geen et al. gebruik, maar 'en collega's.

    Ik zou dan eigenlijk zeggen: Naar onderzoek van Cohen en collega's (2019)Maar zou dit dan worden: Naar onderzoek van Cohen, Fardouly en collega's (2019)? Of moet ik dan alsnog et al. gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik heb nu een artikel door twee broers die toevallig de zelfde initialen hebben. (C.I. Tamburino, Barbanti & C. Tamburino, 2020). Is dit zo de juiste referentiewijze

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, in de tekst worden geen voorletters genoemd: (Tamburino, Barbanti, & Tamburino, 2020).

      Dat het om verschillende personen gaat blijkt uit de bronvermelding waar de verschillende initialen, C. I. en C., wel worden vermeld.

      Zie eventueel ook het blogbericht Alfabetische volgorde bronnenlijst: Zelfde achternaam en voorletter, andere auteur.

      Verwijderen
  8. Geachte heer/mevrouw,

    Ik vraag me af hoe dit gaat bij APA 7th style. Ik heb een aantal artikelen van dezelfde auteur uit 2019 maar al die artikelen zijn met andere mede-auteurs geschreven. Aangezien bij de 7e editie van APA je in de tekst met de eerste auteur en et al. (jaartal) verwijst. Vraag ik me af of ik de volgorde van a,b,c achter het jaartal moet baseren op de titel van de bron of op de tweede auteur.

    Het gaat in mijn geval om de volgende bronnen:
    - Meyer, E. C., La Bash, H., DeBeer, B. B., Kimbrel, N. A., Gulliver, S. B., & Morissette, S. B. (2019). Psychological inflexibility predicts PTSD symptom severity in war veterans after accounting for established PTSD risk factors and personality
    - Meyer, E. C., Szabo, Y. Z., Frankfurt, S. B., Kimbrel, N. A., DeBeer, B. B., & Morissette, S. B. (2019). Predictors of recovery from post-deployment. posttraumatic stress disorder symptoms in war veterans: The contributions of psychological flexibility, mindfulness, and self-compassion.
    -Meyer, E. C., Kotte, A., Kimbrel, N. A., DeBeer, B. B., Elliott, T. R., Gulliver, S. B., & Morissette, S. B. (2019). Predictors of lower-than-expected posttraumatic symptom severity in war veterans: The influence of personality, self-reported trait resilience, and psychological flexibility.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alleen als alle auteurs en het jaartal gelijk zijn wordt achter het jaartal a, b, etc. gezet. Dat is hier niet het geval, in deze voorbeelden wordt de tweede auteur toegevoegd:

      (Meyer, La Bash, et al., 2019)
      (Meyer, Kotter, et al., 2019)
      (Meyer, Szabo, et al., 2019)

      Verwijderen
  9. Dag APA-team,

    Hoe verwijs ik in één zin naar dezelfde auteurs die in verschillende jaren artikels gepubliceerd hebben? Ik heb een artikel van Guiot & Roux 2006, Guiot & Roux 2008 en Guiot en Roux 2010. Ik zou dus graag naar alle drie de artikels verwijzen in één zin aangezien de artikels dezelfde info bespreken.

    Bv.
    Ten eerste kan een consument tweedehandsshoppen met het doel om geld te besparen (Guiot & Roux, ?).

    Is het dan (Guiot & Roux, 2006, 2008, 2010) of (Guiot & Roux, 2006; Guiot & Roux, 2008, Guiot & Roux, 2010)?

    Bedankt!


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De eerste optie is juist: (Guiot & Roux, 2006, 2008, 2010).

      Verwijderen
  10. Hoi APA-Team! Ik loop vast met het volgende:

    - Ik benoem in de lopende tekst de tool Scan formatieve toetscyclus (Platform Leren van Toetsen, z.d). Is dit juist? Of dient deze vragenlijst/scan niet met een hoofdletter geschreven te worden? Maar tussen haakjes? Cursief? Link naar de bron: https://lerenvantoetsen.nl/wp-content/uploads/2018/05/Scan-formatieve-toetscyclus-materialen.pdf
    - Ik benoem in de lopende tekst ook de Checklist vaardighedentoets van de Hogeschool Utrecht (z.d.). Is dit juist? Of dient deze vragenlijst/scan niet met een hoofdletter geschreven te worden? Maar tussen haakjes? Cursief? Link naar de bron: https://husite.nl/toetsing-nieuw/wp-content/uploads/sites/299/2020/02/Checklist-vaardighedentoets.pdf

    Ook weet ik niet zo goed hoe ik verwijs naar een document dat vanuit een hogeschool is opgesteld en gepubliceerd op het web, zoals het HAS Toetsbeleid 2017-202 en HAS Onderwijskundige Ontwerpprincipes. Is dit juist? Of dienen deze documenten niet met een hoofdletter geschreven te worden? Maar tussen haakjes? Cursief? Link naar de eerste bron: https://www.has.nl/media/110nj1ob/toetsbeleid-has-hogeschool.pdf

    Help me out! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 1
      Ik zou hier de gehele titel cursief zetten om verwarring te voorkomen, ook al staat de titel in het document deels cursief:
      In de Tool scan formatieve toetscyclus (Platform Leren van Toetsen, z.d.) staat dat…

      2
      Uit het document blijkt niet wie de auteur of organisatie is. Ook al staat het op de website van de Hogeschool Utrecht, het kan door een andere onderwijsinstelling gemaakt zijn. In dat geval komt de titel vooraan te staan en wordt in de tekst genoemd:

      Checklist vaardighedentoets. (z.d.). Geraadpleegd op 12 juni 2022, van
      https://husite.nl/toetsing-nieuw/wp-content/uploads/sites/299/2020/02/Checklist-vaardighedentoets.pdf

      Tekst: (Checklist vaardighedentoets, z.d.).

      3
      Het document heeft auteurs (en ook redacteurs), die worden altijd als eerste vermeld:

      Vonk Noordegraaf, H., Krijnen, C., Van Gastel, P., & Van der Meulen, A.-M. (2017). HAS toetsbeleid 2017-2022 (M. Geelen, A.-M. van der Meulen, & H. Vonk Noordegraaf, Eindreds.). HAS Hogeschool. Geraadpleegd op 12 juni 2022, van
      https://www.has.nl/media/110nj1ob/toetsbeleid-has-hogeschool.pdf

      Tekst: (Vonk Noordegraaf et al., 2017)

      Zie ook Pdf en Pdf op webpagina.

      Verwijderen
    2. Maar hoe schrijf ik de titel van nummer 3 op in de lopende tekst? De auteurs zijn mij nu wel duidelijk. Het gaat om HAS Toetsbeleid 2017-2022 (ze schrijven het in het document zelf wel met hoofdletters) en het document Onderwijskundige Ontwerpprincipes, wat ze zelf ook met hoofdletter schrijven (deze is helaas niet via het web te vinden)

      Verwijderen
    3. Hi! Kloppen deze bronvermeldingen in mijn lijst?

      Hogeschool Utrecht. (z.d.-a). Beoordelaarseffecten. Geraadpleegd op 10 juni 2016, van https://husite.nl/toetsing-nieuw/toetscyclus/uitvoeren/beoordelaarseffecten/
      Hogeschool Utrecht. (z.d.-b). Beoordelaarseffecten. Geraadpleegd op 10 juni 2022, van https://husite.nl/toetsing/wp-content/uploads/sites/185/2017/11/Beoordelaarseffecten.pdf

      Verwijderen
    4. In de tekst HAS Toetsbeleid 2017-2022.

      Zie ook Hoofdletters.

      Verwijderen
    5. De bronvermeldingen zijn juist (zet de titel wel cursief) en ik denk dat de raadpleegdatum in het eerste voorbeeld 10 juni 2022 moet zijn in plaats van 10 juni 2016?

      Verwijderen
    6. De bronvermeldingen zijn juist (zet de titel wel cursief) en ik denk dat de raadpleegdatum in het eerste voorbeeld 10 juni 2022 moet zijn in plaats van 10 juni 2016?

      Verwijderen
    7. Super bedankt!

      Verwijderen
  11. Ik vind in de APA 7 richtlijnen niets meer over tweelingsverwijzing. Wordt dit nu anders genoemd ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De term 'tweelingverwijzing' werd eenmalig en alleen in het Amerikaanse blog gebruikt, ik vond het een mooie term en heb het voor mijn blogbericht gebruikt. De richtlijnen zijn niet veranderd, zie onder andere § 2.4 in het APA-boekje.

      Verwijderen
  12. Wat als je zo vaak dezelfde bron moet gebruiken dat je voorbij de "z" komt. Ik ben al bij (2006z) en heb nog meer dezelfde bron moeten gebruiken. Hoe los ik dit op?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt verder gaan met aa, bb, cc, etc. of met aa, ab, ac, etc.

      Verwijderen
  13. Bedankt voor je reactie.

    BeantwoordenVerwijderen