Filmposter. Copyright 2016, Netflix Studios, LLC. |
Dit is een interessant voorbeeld en niet alleen vanwege de inhoud. De 100 minuten durende documentaire gaat over de geschiedenis van het racisme en de massale criminalisering van Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten. De titel verwijst naar het dertiende amendement van de Amerikaanse grondwet waarin staat dat slavernij en onvrijwillige arbeid verboden zijn. De documentaire werd geregisseerd door Ava DuVernay en staat sinds 7 oktober 2016 op Netflix.
Zoals onder andere in De APA-richtlijnen uitgelegd te lezen is bij § 3.10.1, is het niet nodig aan te geven of een film, serie, televisieprogramma, etc. werd bekeken in de bioscoop, op dvd, via een televisie-uitzending of een streaming dienst.
Geef in de bronvermelding tussen ronde haakjes de functie van de belangrijkste maker in de taal van de productie. Dit is meestal de regisseur maar als deze niet vermeld wordt kan het ook bijvoorbeeld de presentator zijn. Alleen bij een aflevering uit een serie wordt, indien beschikbaar, de complete datum genoemd, in alle andere gevallen alleen het jaartal. Zet de titel schuingedrukt met als toevoeging, niet cursief, tussen vierkante haakjes een omschrijving: Film, Aflevering tv-serie, Video, etc. Noteer als laatste de naam van de uitgever: de filmmaatschappij, de omroep, tv-producent; vaak een samenwerking tussen meerdere producenten:
DuVernay, A. (Director). (2016). 13th [Documentaire]. Forward Movement; Kandoo Films; Netflix.
Merk op dat Netflix hier als één van de drie productiemaatschappijen wordt vermeld en niet als streaming dienst. De maatschappijen worden in de bronvermelding gescheiden door een puntkomma.
In de tekst worden de achternaam van de regisseur en het jaartal genoemd, bijvoorbeeld:
In 1970 zaten 357.292 mensen in de Verenigde Staten in de gevangenis. In 2000 was dat aantal opgelopen naar 2.015.300 (DuVernay, 2016).
In de documentaire komen een groot aantal mensen aan het woord. Als een uitspraak wordt geciteerd of geparafraseerd kan de persoon die dit heeft gezegd genoemd worden in de tekst, maar niet als bronverwijzing, dat blijft in dit voorbeeld de regisseur:
Cory Booker, senator namens de Democraten voor de staat New Jersey, zegt dat de Verenigde Staten een natie is die voor vrijheid pleit maar door overdreven massa-opsluiting inhakt op de bevolking, voornamelijk mensen van kleur (DuVernay, 2016).
Wanneer iemand letterlijk wordt geciteerd, noteer dan ook het tijdstip waarop dit in de documentaire wordt gezegd:
Cory Booker, senator namens de Democraten voor de staat New Jersey, zegt: “We are a nation that professes freedom, and yet we have this mass incarceration, this hyper-incarceration that is trolling into it, grinding into it our most vulnerable citizenry and is overwhelmingly biased toward people of color” (DuVernay, 2016, 0:40:24).
Opvallend is dat Netflix de documentaire in 2020 ook gratis toegankelijk heeft gemaakt op YouTube. Volg voor een bronvermelding hier de richtlijnen die voor YouTube gelden:
Netflix. (2020, 17 april). 13th | Full feature | Netflix [Video]. YouTube. Geraadpleegd op 21 april 2024, van https://www.youtube.com/watch?v=krfcq5pF8u8
Tekst: (Netflix, 2020)
Uiteraard kunnen, indien gewenst, de regisseur, het oorspronkelijke jaar van uitgave, etc. vermeld worden in de tekst.
Merk op dat de titel op YouTube deels met hoofdletters wordt geschreven: 13TH | FULL FEATURE | Netflix. Dit staat schreeuwerig in een bronnenlijst, gebruik hoofdletters zoals in een zin. Deze richtlijn geldt voor alle publicaties.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten