24 augustus 2023

Twitter ⇾ X

In oktober 2022 werd Elon Musk eigenaar van Twitter. In april van dit jaar ging Twitter Inc., het bedrijf achter het sociale netwerk, op in X Corp. en op 23 juli werd de naam Twitter vervangen door X.
Het logo van het blauwe vogeltje werd vervangen door de letter X, vandaar de vraag: hoe verwijs je naar X, voorheen Twitter?

In 2017 schreef ik een blogbericht over Twitter dat in 2021 werd aangepast toen APA7 werd geïntroduceerd.
Het zou logisch zijn om in een bronvermelding de naam Twitter te vervangen door X, maar geldt dit ook voor berichten van voor 23 juli 2023? En wat komt er in plaats van [Tweet] te staan? Deze vragen heb ik voorgelegd aan de APA Style experts in Amerika.

Zoals vaker werd in het antwoord aangegeven uit te gaan van het basisprincipe “cite what you see”: neem de gegevens over die de geraadpleegde bron vermeldt.
De standaardbronvermelding wordt dan:

Auteur, A. [@gebruikersnaam]. (jaar, dag maand). Inhoud bericht tot maximaal 20 woorden [Omschrijving bijlage] [Bericht]. X. Geraadpleegd op dag maand jaar, van https://twitter.com/xxxx

Merk op dat [Tweet] is vervangen door [Bericht], in het Engels wordt [Post] gebruikt. Dit geldt ook voor berichten van voor 23 juli omdat deze nu ook de naam X laten zien. Opvallend is dat in de URL de naam Twitter (voorlopig?) gehandhaafd blijft.

Als voorbeeld net als in 2017 een recent bericht van Mark Rutte, hoewel nu demissionair nog altijd minister-president:

Rutte, M. [@MinPres]. (2023, 23 augustus). De renovatie van het Binnenhof is al enige tijd aan de gang. Er wordt echter niet alleen gerenoveerd. Ook opgravingen [Foto’s bijgevoegd] [Bericht]. X. Geraadpleegd op 24 augustus 2023, van https://twitter.com/MinPres/status/1694370643549032574

Tekst: (Rutte, 2023)
of: Rutte (2023)

In het antwoord van de APA Style expert stond dat de uitleg en voorbeelden over hoe je naar Twitter/X verwijst op hun eigen website en blog nu nog niet aangepast zullen worden. Men wil eerst afwachten of de naam X gehandhaafd blijft. Het zou zomaar kunnen dat de naam moet worden gewijzigd omdat de merknaam X eigendom is van Meta Platforms, het bedrijf achter onder meer Facebook, Instagram en WhatsApp; zie het bericht op RTL Nieuws.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten