05 november 2022

Waar blijft APA7 in Word?

Eén van de meest gestelde vragen is: kan ik de optie ‘Verwijzingen’ in Word gebruiken voor het toepassen van de APA-richtlijnen? Het antwoord gaf ik eerder dit jaar het blogbericht Hulpmiddelen van 31 maart: er is nog geen versie van Word waarin APA7, de huidige richtlijnen, kunnen worden toegepast. Om die reden raad ik af om APA in Word te gebruiken omdat er te veel verwijzingen en vermeldingen moeten worden aangepast. De logische vervolgvraag is dan: wanneer komt ‘Verwijzingen: APA (7e editie)’ in Word beschikbaar?
 
De Werkgroep APA heeft deze vraag voorgelegd aan Microsoft Nederland. Het antwoord dat we kregen was helaas niet waar we opgehoopt hadden: het is nog niet bekend wanneer APA7 in Word komt te staan.

Op het officiële Microsoft Forum is een topic met als titel APA 7th Edition in MS Word waar Mike Slagle een zelfgemaakt xsl-bestand gratis aanbied:
 1. Download het bestand.
 2. Plaats deze in de map:
  C:\Users\<gebruikersnaam>\AppData\Roaming\Microsoft\Bibliography\Style
 3. Open daarna Word en bij “Verwijzingen” is nu bovenaan APA Zevende editie toegevoegd.

Als de map AppData niet zichtbaar is, kies in Windows 11 dan “Weergeven” in de bovenste regel van de Verkenner, kies onderaan het uitklapvenster ‘Weergeven’ en selecteer onderaan ‘Verborgen items’.
Kies bij Windows 10 in de Verkenner in de bovenste regel “Beeld” en vink ‘Verborgen items’ aan.

De volgende vraag is natuurlijk of het net zo goed of zelfs beter werkt dan de bestaande optie APA Zesde editie. Ik heb de proef op de som genomen.
Als eerste een boek met vier auteurs (kies optie Boek):
(Oonk et al., 2020) 

Oonk, W., Keijzer, R., Lit, S., & Figueiredo, N. (2020). Wiskunde in de praktijk: Kennisbasis (2e druk ed.). Noordhoff Uitgevers.

In de tekst wordt alleen de eerste auteur + et al. genoemd, precies zoals de nieuwe richtlijn voorschrijft, in plaats van alle auteurs. 
Bij de bronvermelding wordt achter druk standaard ed. (=editie) toegevoegd, net als bij APA6. Dit kan handmatig worden aangepast. Bij het invullen van de gegevens wordt niet naar de plaatsnaam van de uitgever gevraagd want deze wordt niet meer genoemd.
De verwijzing in de tekst en de vermelding in de bronnenlijst zijn met uitzondering van de toevoeging 'ed.' dus juist.

Het tweede voorbeeld een webpagina waarvan de naam van de website anders is dan de naam van de organisatie (kies optie Website):
(Bizz-Publishing, z.d.) 

Bizz-Publishing. (z.d.). Teamrollentest. Opgeroepen op november 3, 2022, van Managementmodellensite.nl: https://managementmodellensite.nl/tool-teamrollentest 

Helaas gaat het bij deze bronvermelding mis, de indeling is precies dezelfde als bij APA6: de naam van de website staat niet direct achter de titel van de webpagina en in plaats van ‘Geraadpleegd op 3 november 2022, van’ staat er ‘Opgeroepen’ en wordt de datum volgens de Amerikaanse schrijfwijze vermeld. Voor de volledigheid de juiste vermelding:

Bizz-Publishing. (z.d.). Teamrollentest. Managementmodellensite.nl. Geraadpleegd op 3 november 2022, van https://managementmodellensite.nl/tool-teamrollentest 

In zijn forumbijdrage geeft Mike Slagle ook al aan dat hij niet alle onderdelen heeft bewerkt, dat zal voor het onderdeel Website gelden.

In hetzelfde topic geeft een bezoeker aan dat het maximaal auteurs in een bronvermelding niet is aangepast. In plaats van maximaal 20 worden er nog steeds maximaal zeven auteurs vermeld. Een andere bezoeker geeft als reactie dat dit makkelijk kan worden aangepast. Open het xsl-bestand en zoek deze regel:

<xsl:variable name="maxBibAuthors" select="7"/>

Wijzig vervolgens de 7 in 20. Ik heb dit gedaan en vervolgens een titel ingevoerd met meer dan zeven auteurs, in dit voorbeeld een tijdschriftartikel (kies optie Artikel uit een krant of tijdschrift):
(Hendriks et al., 2021) 

Hendriks, L. E., Dingemans, A.-M. C., De Ruysscher, D. K., Aarts, M. J., Barberio, L., Cornelissen, R., Hartemink, K. J., Van den Heuvel, M., Smit, H. J., Schuuring, E., Van der Wekken, A. J., & Smit, E. F. (2021). Lung cancer in the Netherlands. Journal of Thoracic Oncology, 16(3), pp. 355-365. https://doi.org/10.1016/j.jtho.2020.10.012

De 12 auteurs worden allemaal weergegeven, dus de wijziging in het bestand heeft effect. Het enige wat niet klopt is dat er voor de paginanummers ‘pp.’ staat, dit wordt alleen in de tekst en bij hoofdstukken gebruikt en is nooit een APA-regel voor een tijdschriftartikel geweest.

In het forum stelt een andere bezoeker een wijziging in het bestand voor om onderscheid te maken tussen wel of geen ‘Retrieved from’ en de raadpleegdatum te noemen bij websites. Het gaat om het gedeelte dat begint met:

<xsl:template name="templ_str_RetrievedFromCap" >

Op zich niet zo interessant:


Let op de een-na-laatste regel. Wat nou als ik ‘Retrieved’ vervang door ‘Geraadpleegd op’ en ‘from’ door ‘van’? Dit werkt:

Bizz-Publishing. (z.d.). Teamrollentest. Geraadpleegd op november 3, 2022, van Managementmodellensite.nl: https://managementmodellensite.nl/tool-teamrollentest

Dit geeft mij wel te denken: hoe makkelijk zou het zijn om het bestand dat Mike Slagle heeft gemaakt te bewerken tot een APA 7e editie Nederlands?

Is er iemand bekend met coderen in XSL die dit zou kunnen?
 

5 opmerkingen:

 1. Kijk eens naar
  https://learn.microsoft.com/en-us/office/vba/word/concepts/objects-properties-methods/create-custom-bibliography-styles
  en
  https://www.google.com/search?q=free+online+xml+xslt+tester
  en
  https://www.w3schools.com/xml/xsl_intro.asp

  Maar ook, en dan CSL ipv XSL:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Citation_Style_Language
  en
  https://editor.citationstyles.org/visualEditor/
  en
  https://citationstyles.org/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En APA7NL toevoegen in Zotero ook een idee?
  https://github.com/zotero/styles-repo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee; ik werk al aan een handleiding over APA in Zotero, als deze af is zal deze geplaatst worden op Auteursrechten.nl en zal ik er op dit blog naar verwijzen.

   Verwijderen