31 maart 2021

Meerdere auteurs, meerdere functies

Soms zijn boeken door één of meerdere auteurs met verschillende functies geschreven, bijvoorbeeld schoolmethoden. Naast de schrijvers worden onder anderen redacteurs, eindredacteurs, illustratoren, vertalers, adviseurs of medewerkers genoemd, maar: worden alle namen en functies die op de kaft en/of titelpagina vermeld staan in de tekst en in de bronnenlijst vermeld?

Deze vraag is voorgelegd aan de APA Style experts aan de hand van een aantal voorbeelden. Het algemene advies was om in een vermelding in de bronnenlijst alleen schrijver, (eind)redacteur, vertaler en illustrator te noemen. Er kunnen uitzonderingen zijn op deze regel, afhankelijk van hoe belangrijk de bijdrage was. Het is aan samensteller van de bronnenlijst om te bepalen hoe waardevol de toevoeging van een extra functie is. Er kan gekozen worden om alleen de schrijvers te noemen en de overige namen weg te laten, zeker bij grote aantallen namen.

Klik op de afbeelding voor een uitvergroting.
 


Concept + advies woordenschatlijn + eindredacteurs + auteurs
In het eerste voorbeeld wordt op de omslag geen enkele auteur genoemd. De titelpagina vermeldt vijf namen bij concept, twee namen bij advies woordenschatlijn, twee eindredacteurs en acht auteurs. De vermelding in een bronnenlijst wordt dan:

Dannenburg, W., De Groot, A., Lansink, C., Manders, D., Van Raamsdonk, G., Rosendaal, L., Schouten, P., & De Waard, J. (2012). Taal actief: Groep 4: Taalboek A (M. Janssen & M. van Ooijen, Eindreds.). Malmberg.

Tekst: (Dannenburg et al., 2012)
of: Dannenburg et al. (2012)

De namen die bij concept en advies staan worden niet vermeld.
 


Authors + final editing + native speaker editing
Ook bij het tweede, Engelstalige voorbeeld worden op de omslag geen namen vermeld. De titelpagina geeft 13 namen zonder een functie, waarvan mag worden aangenomen dat dit de schrijvers zijn. Vervolgens worden er vier editors genoemd, de eerste drie ‘final editing’ en de laatste is ‘native speaker editing’. Omdat ze alle vier editors zijn wordt in de bronvermelding geen onderscheid gemaakt tussen ‘final’ en ‘native speaker’:

Van Asselt, O., Van der Bel, C., Van der Burg, H., Carrillo, S., Heath, C., Herregodts, M., Joseph, S., Kersten, M., Meinsma, M., Oudshoorn, S., Tevreden, G., Volmerink, F., & De Winter, M. (2019). Stepping stones: 5/6 vwo: Textbook (E. Jansen, N. Marinus, L. Tabois, & P. Visavadia, Eds.; 6th edition). Noordhoff Uitgevers.

Tekst: (Van Asselt et al., 2019)
of: Van Asselt et al. (2019)

Omdat er al 13 auteurs zijn mag ook gekozen worden om de editors weg te laten. Het blijft duidelijk om welke publicatie het gaat.
 


Hoofdauteurs + auteurs lessen + tekstredactie + auteurs teksten
Het derde voorbeeld geeft op de titelpagina maar liefst 25 auteurs verdeeld over drie categorieën: ‘hoofd’, ‘lessen’ en ‘teksten’. Er zou gekozen kunnen worden om alleen de drie hoofdauteurs te noemen en de overige auteurs weg te laten. Het advies was echter hier om alle auteurs te noemen, ongeacht de functie. Bij 20 of meer auteurs worden de eerste 19 namen genoemd gevolgd door het beletselteken met spaties (. . .) en de laatste naam.

Van den Broek, T., De Haan, G., Siemensma, H., Buijs, B., Cremers, P., Van Dam, M., Van Hoof, K., De Jong-Lam, T., Laagland-Fokker, M., Lagermann, C., Lighthaart, G., Middel, A., Peyré, J., Schoone, H., Vegh, G., Verlaan-van Ommeren, E., Vroege, M., Vuurmans, A. C., Van der Windt-Wielaard, I., . . . Schaeffer, S. (2017). Flits: Voortgezet technisch lezen: Antwoordenboek plus groep 8: Blok A – Blok B – Blok C – Blok D. Noordhoff Uitgevers.

Tekst: (Van den Broek et al., 2017)
of: Van den Broek et al. (2017)

Vanwege het groot aantal namen bij de auteurs, waarvan er twee tevens tekstredacteur zijn, is het advies om hier de tekstredacteurs niet apart te vermelden.
 
 

Auteur + medewerker
In het laatste voorbeeld wordt zowel op de voorkant als op de titelpagina een medewerker (m.m.v. staat voor ‘met medewerking van’) genoemd. Deze dubbele vermelding geeft aan dat de medewerker een belangrijke bijdrage heeft geleverd, in samenwerking met de auteur. Deze naam wordt in de bronnenlijst achter de auteur genoemd maar niet in de tekst.

Verhagen, P. (met Haarsma-den Dekker, C.). (2016). Ondernemen en innoveren in zorg en welzijn: Van signaal naar succesverhaal (2e herziene druk). Uitgeverij Coutinho.

Tekst: (Verhagen, 2016)
of: Verhagen (2016)

Bij publicaties met een groot aantal medewerkers (Engels: contributors) die alleen op de titelpagina staan vermeld wordt aangeraden deze niet in de bronvermelding op te nemen.
 
Met dank aan Mirjam Pepping voor de voorbeelden en de scans.
 
Deze pagina is op 17 september 2021 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met de 3e herziene editie van De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

17 opmerkingen:

  1. Hallo APA-team,

    Ik heb een vraag over gebruik van de organisatienaam versus de namen van redacteuren. Zouden jullie in onderstaande geval de organisatie op de eerste plek noemen, of de redacteuren?

    In de meeste gevallen wordt, als ik het goed heb, eerst auteur/redacteur genoemd. Wanneer die info ontbreekt pas de organisatie. Uitzondering is samenwerkingsverband (group authors). Is daar sprake van bij onderstaande?

    Dit is de bron waar ik een verwijzing voor wil maken:
    https://info.ergotherapie.nl/file/download/default/6A5E0AC0401E6972DA637BB919F13500/26-01-21%20-%20Handreiking%20ergotherapie%20bij%20COVID-19%20in%20de%20herstelfase%20-%20versie%20januari%202021.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er kan sprake zijn van persoonsnamen (auteurs, redacteurs, etc.) in combinatie met bijvoorbeeld een projectgroep of organisatie. In dat geval worden zowel de namen van de personen als van de organisaties genoemd.

      In dit voorbeeld zijn de redacteurs werkzaam voor Ergotherapie Nederland, in dit geval hoeft de naam van de organisatie niet vermeld te worden:

      Wassink, D., & Van de Ven-Stevens, L. (Reds.). (2021). Handreiking ergotherapie bij COVID-19 in de herstelfase (4e herziening). Geraadpleegd op 9 juni 2021, van https://edu.nl/6rf4f

      Omdat de URL heel lang is heb ik een URL-shortener gebruikt.

      Let op: vanaf 1 september 2021 worden bij online pdf’s de uitgever(s)/organisaties achter de titel genoemd, niet cursief, als deze niet in het auteursveld genoemd staan:

      Wassink, D., & Van de Ven-Stevens, L. (Reds.). (2021). Handreiking ergotherapie bij COVID-19 in de herstelfase (4e herziening). Ergotherapie Nederland. Geraadpleegd op 9 juni 2021, van https://edu.nl/6rf4f

      De verwijzing in de tekst blijft gelijk: (Wassink & Van de Ven-Stevens, 2021).

      Verwijderen
    2. Heel erg bedankt voor het uitgebreide antwoord! Gelukkig is dit ook zoals ik het zelf in eerste instantie gedaan had, voordat ik ging twijfelen over het wel of niet noemen van de organisatie. Met APA7 gaat die in ieder geval wel genoemd worden. :)

      Verwijderen
  2. Hoe zou ik van onderstaande bron een verwijzing moeten maken? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20203603/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. PubMed geeft zelf het antwoord: klik rechts op de blauwe knop waar 'Cite' op staat en kies rechtsonder APA:

      Qin, J., Li, R., Raes, J., Arumugam, M., Burgdorf, K. S., Manichanh, C., Nielsen, T., Pons, N., Levenez, F., Yamada, T., Mende, D. R., Li, J., Xu, J., Li, S., Li, D., Cao, J., Wang, B., Liang, H., Zheng, H., Xie, Y., … Wang, J. (2010). A human gut microbial gene catalogue established by metagenomic sequencing. Nature, 464(7285), 59–65. https://doi.org/10.1038/nature08821

      Verwijderen
  3. Beste apa-team,

    Het lukt mij niet te vinden wie de auteurs zijn, of dat ik juist de organisatie als auteur moet nemen.
    https://publicaties.zonmw.nl/fileadmin/zonmw/documenten/Corporate/ZonMw_zingeving_herdruk_totaal.pdf

    Hopelijk kunt u mij helpen, bedankt alvast.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Achterin het document worden de makers genoemd. Het betreft hier een publicatie onder redactie. Je kunt naar de complete publicatie verwijzen of naar een hoofdstuk:

      Bronnenlijst
      Wijgergangs, L., Ras, T., & Reijmerink, W. (Reds.). (2017). De mens centraal: ZonMw-signalement over Zingeving in zorg. ZonMw. Geraadpleegd op 6 januari 2023, van https://publicaties.zonmw.nl/fileadmin/zonmw/documenten/Corporate/ZonMw_zingeving_herdruk_totaal.pdf

      Tekst
      (Wijgergangs et al., 2017)

      Bronnenlijst
      Huber, M., & Garssen, B. (2017). Relaties tussen zingeving, gezondheid en welbevinden. In L. Wijgergangs, T. Ras, & W. Reijmerink (Reds.), De mens centraal: ZonMw-signalement over Zingeving in zorg (pp. 16-21). ZonMw. Geraadpleegd op 6 januari 2023, van https://publicaties.zonmw.nl/fileadmin/zonmw/documenten/Corporate/ZonMw_zingeving_herdruk_totaal.pdf

      Tekst
      (Huber & Garssen, 2017)

      Zie ook het blogbericht Hoofdstuk uit een boek: Wanneer wel, wanneer niet?.

      Verwijderen
  4. Als er op de voorpagina van een boek 2 onderzoekers staan en achterin in het boek 1 persoon van concept redactie en realisatie.

    Welke auteur wordt dan aangehouden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De onderzoekers: omdat zij op de voorpagina worden genoemd is hun bijdrage groter dan de persoon die achterin wordt vermeld.

      Verwijderen
  5. Als je kijkt bij Home zie je dat de auteur Silke Polhuijs is.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij de auteurs van het volgende artikel https://doi.org/10.1097/dss.0000000000000522 komen meerdere namen voor, voor mij is het niet duidelijk wat de achternamen zijn en de voorletters. Weet u de correcte bronvermelding?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad soms lastig om voor- en achternamen te onderscheiden bij auteurs waarvan de naam uit drie of meer woorden bestaat. Tip: zoek het artikel op met Google Scholar, kies ‘Geciteerd door’ en kijk hoe naar dit artikel wordt verwezen in andere publicaties. De eerste vijf gaven allemaal deze vermelding:

      Abdel Meguid, A. M., Elaziz Ahmed Attallah, D. A., & Omar, H. (2015). Trichloroacetic acid versus salicylic acid in the treatment of acne vulgaris in dark-skinned patients. Dermatologic Surgery, 41(12), 1398–1404.
      https://doi.org/10.1097/DSS.0000000000000522

      Verwijderen
    2. Bedankt voor uw reactie en tip. Wat is dan de verwijzing in de lopende tekst? (Abdel-Meguid, 2015) of (Abdel Meguid, 2015)?

      Verwijderen
    3. De verwijzing in de tekst is (Abdel Meguid et al., 2015).

      Verwijderen
  7. Dit is geen artikel maar een hoofdstuk uit een boek onder redactie. De bronvermelding is:

    Mathus-Vliegen E. M. H. (2017). Het gastro-intestinale systeem. In G. van den Brink & F. Lindsen (Reds.), Leerboek intensive-care-verpleegkunde (pp. 313–375). Bohn Stafleu van Loghum. https://doi.org/10.1007/978-90-368-1434-8_5

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo Apa-team,

    Wat is de juiste bronverwijzing van dit rapport: https://www.nhg.org/wp-content/uploads/2022/11/Richtlijn-HASP-paramedicus.pdf
    Er staat zowel een auteur als organisatie en werkgroep in, dat maakt het ingewikkeld welke auteur er aangehouden moet worden.

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Persoonsnamen gaan voor de naam van een organisatie:

      Buiting-van der Zon, C. (2020). Richtlijn Informatie-uitwisseling tussen arts en paramedicus (Richtlijn HASP-paramedicus) (Versie 1.0). Nederlands Huisartsen Genootschap. Geraadpleegd op 19 februari 2024, van https://www.nhg.org/wp-content/uploads/2022/11/Richtlijn-HASP-paramedicus.pdf

      Verwijderen