29 september 2015

“APA: Citeren en parafraseren” nu “APA: In de tekst”

Wie in de tekst naar een andere bron verwijst kan dat op twee manieren doen: 1) citeren, het letterlijk overnemen van een gedeelte uit een bron of 2) parafraseren, het in eigen woorden weergeven van informatie uit een bron.
Deze informatie stond tot voor kort op onze site in het menu als APA: Citeren en parafraseren. Omdat het niet voor iedereen direct duidelijk is dat citeren en parafraseren de manieren zijn om naar een andere bron te verwijzen in de tekst is de titel van deze pagina nu gewijzigd in APA: In de tekst.
De link naar deze pagina is ongewijzigd.

Hopelijk is met deze wijziging de informatie over verwijzingen in de tekst beter te vinden!
 

8 opmerkingen:

  1. Ik zou graag een woord willen aanpassen/toevoegen aan een citaat. Kan dat op onderstaande manier?

    “Door het leerproces van leerlingen [studenten] te begeleiden, ze te laten oefenen en ze feedback te geven (of zichzelf of elkaar feedback te laten geven), zou het mogelijk moeten zijn om het aantal summatieve toetsen terug te brengen” (Van Silfhout, 2016, p. 87).

    Ik zou daar dus liever het woord studenten i.p.v. leerlingen zien staan...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas, een citaat mag niet worden aangepast. Er mag alleen deel worden weggelaten door een deel van het citaat met drie puntjes met spaties te vervangen.

      Je zou er voor kunnen kiezen er een parafrase van te maken, of in bijzin te zeggen dat met leerlingen in jouw verslag studenten worden bedoeld.

      Verwijderen
  2. Klopt onderstaande tekst op het gebied van citeren?

    Want “hoewel docenten evenals studenten bedenkingen hebben bij de bekwaamheid van de student om bij het toetsproces betrokken te zijn” (Leenknecht & Tillema, 2012, in Leenknecht, 2015), “lijkt het erop dat er ook veel leerpotentie schuilt in het betrekken van studenten” (Tillema, 2014, in Leenknecht, 2015).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi! Hoe refereer ik naar een bron (online pdf-bestand, genummerd) in de lopende tekst als ik de informatie uit de inleiding van het pdf heb gehaald? De inleiding is nog niet genummerd, hoef ik er dan geen paginanummer bij te vermelden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In plaats van het paginanummer kan 'Inleiding' worden genoteerd. Als het een parafrase is, is vermelding van het paginanummer niet verplicht.

      Verwijderen
    2. Is dat altijd het geval bij een parafrase, dat er geen paginanummer bij hoeft?

      Verwijderen
    3. Dat klopt. Bij een citaat is het paginanummer verplicht, bij een parafrase niet, maar het mag wel.

      Verwijderen